+
Laat je gegevens achter om het stappenplan gratis te downloaden

*Indien u op downloaden klikt gaat u akkoord met de privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Bedankt voor het downloaden met email adres: [email protected]

Huis verkopen bij ziekte
Alles wat je moet weten over verkoop bij ziekte

Vraag direct jouw bod aan
Waarom een bod aanvragen?
 • Geheel gratis en vrijblijvend
 • Geen kosten aan verbonden
 • Niet bindend
Bekend van

Jouw woning in 5 stappen verkocht

1. Woning aanmelden

Meld je woning vrijblijvend én kosteloos aan

2. Zo snel mogelijk reactie

Gezien de situatie nemen wij zo snel mogelijk contact op

3. Aanbieden van de woning

De woning wordt aangeboden binnen ons netwerk

4. Bezichtigingen

De eventuele bezichtigingen verzorg je zelf

5. Officiële koopovereenkomst

Je ontvangt snel een officiële koopovereenkomst

Gefeliciteerd!

De woning is snel, goed en gratis verkocht

Download gratis het uitgebreide stappenplan voor een verkoop via HuisHunters.

2.000+ mensen gingen je voor

Verkoop zoals het is. Geen makelaarskosten. Snel en goed.

Aantal woningen verkocht bij ziekte

25+

Bespaard op makelaarskosten

100,000,-

Op nevenkosten bespaard

75,000,-

Huis verkopen bij ziekte
Alles wat je moet weten over verkoop bij ziekte

In sommige gevallen is het wenselijk of misschien wel onvermijdelijk om de woning te verkopen. Verkoop bij ziekte is natuurlijk een bijzondere situatie die vraagt om een stukje maatwerk. In deze lastige periode proberen wij zo goed mogelijk te helpen. Mocht er besloten worden om de woning daadwerkelijk te verkopen, dan is het belangrijk dat alles goed gepland en geregeld wordt. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over verkoop bij ziekte.

Wat moet je regelen als je een woning wilt verkopen bij ziekte?

In sommige gevallen is het wenselijk om de woning te verkopen bij ziekte. Er zijn verschillende redenen waarom je de woning zou willen verkopen. In de praktijk komt het vaak voor dat mensen graag geld willen schenken of dat ze de verkoop in eigen hand willen houden. Bij verkoop is het belangrijk dat je ook daadwerkelijk bevoegd bent om te verkopen. Het is ook mogelijk om iemand volmacht te geven, zodat iemand namens jou kan handelen. Dat kan bijvoorbeeld wenselijk zijn als je zelf niet meer in staat bent om naar de notaris te gaan voor de overdracht. De volgende stappen zouden doorlopen kunnen worden als je wilt verkopen wegens ziekte:

 • 1. Juridisch advies inwinnen
  Raadpleeg een notaris of advocaat voordat je de woning verkoopt. Zij kunnen adviseren in een specifieke situatie. Het is belangrijk om te achterhalen of je bevoegd bent om te verkopen en of je volmacht moet regelen.

 • 2. Bemiddelaar of makelaar inschakelen
  Stel de bemiddelaar of makelaar, zoals HuisHunters, op de hoogte van de situatie. Op deze manier kun je achterhalen welke manier van verkopen het beste past bij de situatie. Hierin kan een bemiddelaar of makelaar adviseren.

 • 3. Volmacht regelen
  Het kan zijn dat je niet in staat bent om de verkoop zelf te regelen, dan kan je iemand volmacht geven. Zorg dat het iemand is die je vertrouwt. De gevolmachtigde is bevoegd om namens jou te handelen en te tekenen.

 • 4. Overdracht van de woning
  Voor de overdracht van de woning moet de akte van levering ondertekend worden bij de notaris. Ben je niet zelf in staat om hierbij aanwezig te zijn, dan kun je de notaris of iemand die je vertrouwt volmacht geven voor de overdracht.

Woning tijdelijk terughuren mogelijk

Bij HuisHunters is het mogelijk dat je de woning kunt terughuren. Het voordeel hiervan is dat de overwaarde al vrijkomt en dat je geld ter beschikking hebt voor andere zaken. Het bijkomende voordeel is dat je de woning niet hoeft te verlaten. Op deze manier kan de woning met een gerust hart verkocht worden en is er geen sprake van stress om te verhuizen. Terughuren is echter niet in alle gemeenten toegestaan. HuisHunters kan uitzoeken of het terughuren is toegestaan in jouw gemeente. Verkopen en terughuren kan in deze situatie dus een mooie oplossing zijn. Wij gaan graag in gesprek om de mogelijkheden te bespreken.

Verkoper is wilsonbekwaam

Het kan voorkomen dat de verkoper wilsonbekwaam is. Dat betekent dat de verkoper niet in staat is om redelijke beslissingen te nemen vanwege bijvoorbeeld geestelijke of lichamelijke ziekte. De verkoper moet in deze situatie natuurlijk beschermd worden. De volgende zaken zijn in deze situatie belangrijk:

 • Juridisch advies
  Professioneel advies is in deze situatie essentieel. Een notaris of advocaat is bekend met de wetten en procedures bij wilsonbekwaamheid. Zij kunnen adviseren over de vervolgstappen en begeleiden bij het gehele proces.

 • Bewindvoering of mentorschap
  In sommige gevallen kan het nodig zijn om een mentor of bewindvoerder aan te vragen bij de rechtbank. Er wordt dan een wettelijke vertegenwoordiger aangewezen die beslissingen neemt namens de wilsonbekwame verkoper.

 • Medische verklaring
  Het kan nodig zijn om een medische verklaring te verkrijgen waarin wordt bevestigd dat de verkoper wilsonbekwaam is. Deze verklaring kan opgesteld worden door een behandelend arts of een medisch specialist. Een medische verklaring dient als bewijsmateriaal in het geval van juridische procedures.

 • Toestemming van de rechtbank
  Het is soms nodig dat de rechtbank toestemming geeft voordat de woning verkocht kan worden. Dit is vooral relevant als er een mentor of bewindvoerder is aangesteld. De rechtbank zal de verkoop dan beoordelen en bepalen of deze in het belang is van de wilsonbekwame persoon.

Het verschil tussen een testament en een levenstestament

Een testament is voor na het overlijden en een levenstestament is van belang tijdens het leven. Bij een levenstestament geef je iemand volledige volmacht voor financiële en medische zaken. Om misbruik te voorkomen is het belangrijk dat je hiervoor professionele hulp inschakelt. De grootste verschillen tussen een testament en een levenstestament zijn in het onderstaande tabel weergegeven:

Testament Levenstestament
Voor na het overlijden Tijdens het leven
Verdeling nalatenschap Complete volmacht voor financiële en medische zaken
Regie zelf in handen Regie niet zelf meer in handen

Overlijden voor de overdracht

Het komt helaas regelmatig voor dat de verkoper komt te overlijden tussen het tekenen van de koopovereenkomst en de daadwerkelijke overdracht bij de notaris. Als de koopovereenkomst al getekend is, dan zijn de nabestaanden verplicht om de afspraken in de koopovereenkomst na te komen. De overdracht kan in dat geval gewoon doorgaan. Wel moeten de nabestaanden bevoegd zijn om hiervoor te tekenen. In dit geval moet er een verklaring van erfrecht aangevraagd worden bij de notaris. De verkoop kan hierdoor vertraging oplopen. Het is belangrijk om de koper tijdig op de hoogte te stellen wanneer de verkoper komt te overlijden.

Een huis verkopen bij ziekte vraagt om een stukje maatwerk, aangezien iedere situatie anders is. Het is belangrijk om advies in te winnen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken wat betreft de verkoop van de woning. Bij HuisHunters proberen wij zo goed mogelijk te helpen in deze lastige periode. Meld de woning geheel vrijblijvend aan via de website en wij nemen zo snel mogelijk contact op om de eventuele verkoop verder te bespreken.


Voordelen HuisHunters

shield

Ervaring in verkoop bij ziekte

bag

Geen makelaarskosten

clock

Snel verkocht

location

Actief in heel Nederland

clock

Terughuur mogelijkheden

clock

Woningen in alle staten

alert

Geen verkoopstress

ticket

Flexibele overdrachtsdatum

Veelgestelde vragen

Je mag je woning verkopen als je niet wilsonbekwaam bent. Als er meerdere eigenaren zijn, dan moeten die ook instemmen met de verkoop. Het is mogelijk om volmacht te verlenen voor de verkoop van je woning. In dat geval is iemand bevoegd om namens jou te handelen.

Dat betekent dat de verkoper niet meer in staat is om te tekenen. Dan moet het in de meeste gevallen naar de rechtbank en benoemt de rechter een bewindvoerder of mentor. De bewindvoerder of mentor handelt dan namens de wilsonbekwame persoon. Het is belangrijk dat er in het belang van die persoon wordt gehandeld.

Het is essentieel om je juridisch te laten adviseren. In sommige gevallen moet er door de rechtbank een bewindvoerder of mentor aangewezen worden. Hiervoor is wel een medische verklaring nodig en uiteindelijk zal de rechtbank beoordelen of de verkoop door kan gaan.

Het kan verstandig zijn om een testament op te laten stellen. Een testament is een juridisch document waarin de verdeling van je nalatenschap is vastgelegd. Het kan eventuele conflicten binnen de familie voorkomen en je houdt zelf de regie over de verdeling.

Testament is voor na het overlijden en levenstestament is voor bij het leven. In een testament kun je de verdeling van je nalatenschap regelen en bij een levenstestament geef je volledige volmacht aan iemand voor financiële en medische zaken.

In de meeste gevallen gaat de verkoop gewoon door, aangezien de erfgenamen de verplichtingen uit de koopovereenkomst overnemen. De erfgenamen moeten dan wel een verklaring van erfrecht op laten stellen door een notaris.

Daarom HuisHunters

wat klanten zeggen over HuisHunters:

‘Razendsnel afgewikkeld’
Tussenwoning in Alkmaar

Door mijn gezondheid heb ik eigenlijk nooit meer wat aan de woning gedaan. Het werd voor mij echt tijd om naar een aanleunwoning te verhuizen. Dit ging heel snel, waardoor ik mijn eigen huis ook snel wilde verkopen. Via mijn dochter heb ik me aangemeld bij HuisHunters en ze hebben uitstekend geholpen met de verkoop! Het was razendsnel afgewikkeld.

‘Emotioneel besluit’
Heel pand in Amsterdam

Vroeger hebben mijn ouders een pand in Amsterdam gekocht. Na ruim 40 jaar werd het voor hen tijd om de stad te verlaten. Voor de hele familie een zeer emotioneel besluit, aangezien ons hele gezin hier heeft gewoond. Achteraf zijn we blij dat het allemaal zo goed is geregeld. Het pand wordt nu helemaal gerenoveerd en zal daarna waarschijnlijk weer verkocht worden. Hopelijk gaat er een leuk gezin worden, die kan genieten van de geweldige plek!

‘Dichterbij mijn familie’
Tussenwoning in Hillegom

De beslissing om mijn huis te verkopen was niet makkelijk. Wegens ziekte was het beter om dichterbij mijn familie te gaan wonen. Na lang te hebben getwijfeld toch besloten over te gaan tot verkoop. Inmiddels is de woning al overgedragen en woon ik heerlijk dichtbij mijn familie. HuisHunters weet wel raad in een dergelijke situatie!

‘Zorgeloos verkocht’
Vrijstaande woning in Almelo

Helaas was het voor mij noodzakelijk om mijn huis te verkopen. Gelukkig toonde HuisHunters begrip en stonden ze klaar om me te helpen tijdens het proces. Alle zorgen werden uit handen genomen, zodat ik me kon richten op mijn herstel. Fijn dat het op deze manier kan!

‘Prachtige wens’
Appartement in Eindhoven

De wens van onze moeder was om de overwaarde te schenken aan haar kinderen. Een prachtige wens die door HuisHunters werkelijkheid geworden is. Onze moeder heeft de woning tijdelijk terug kunnen huren maar inmiddels is ze helaas overleden. Bedankt namens haar kinderen.

Recent verkochte woningen

Appartement in
Amsterdam

Recent verkochte woningen

Tussenwoning in
Almere

Recent verkochte woningen

Tussenwoning in
Spijkenisse

Recent verkochte woningen

Geschakelde woning in
Nijmegen

Recent verkochte woningen

Verhuurde woning in
Gouda

Recent verkochte woningen

Heel pand in
Zaandam

Recent verkochte woningen

Tussenwoning in
Hellevoetsluis

Recent verkochte woningen

Maisonnette in
Rotterdam

Recent verkochte woningen

Tussenwoning in
Heerlen

Recent verkochte woningen

Appartement in
Spijkenisse

Recent verkochte woningen