Publicatie: 11 januari 2023

Volmacht bij de notaris

Vraag direct jouw bod aan

Het kan voorkomen dat je zelf niet in staat bent om een rechtshandeling te verrichten. Bijvoorbeeld wanneer je bij de verkoop van je woning niet aanwezig kunt zijn bij de notaris voor de overdracht. In dit artikel lees je precies wat een volmacht is en hoe je deze kunt verlenen.

Wat is volmacht?

Volmacht is eigenlijk iemand anders de bevoegdheid geven om een rechtshandeling namens jou te verrichten. Je kunt dus een persoon volmacht geven om namens jou rechtshandelingen te verrichten. Je moet hiervoor een notariële volmacht ondertekenen bij een notaris. Deze volmacht moet je persoonlijk tekenen en kan in de meeste gevallen niet digitaal aangevraagd worden. Het is ook mogelijk om een volmacht in het buitenland te ondertekenen, als het maar via een officiële notaris wordt opgesteld. Bij de verkoop van een woning is een zelf opgestelde volmacht niet voldoende.

Waarom zou je volmacht verlenen?

Een volmacht verlenen is geschikt als je niet in staat bent om zelf bij de overdracht van de woning te zijn. Dat kan zijn als je op vakantie bent of als je fysiek niet in staat bent om hierbij aanwezig te zijn. In deze situaties biedt het de uitkomst om de overdracht toch plaats te laten vinden. Steeds meer mensen kiezen voor een volmacht bij de verkoop van hun woning. Dan hoef je niet zelf naar de notaris om de akte van levering te tekenen. In dat geval kan de notaris voor je tekenen.

Wat kost volmacht?

De gemiddelde kosten voor het opstellen van een notariële volmacht liggen meestal tussen de €150 en €500. Het tarief is afhankelijk van de notaris en kan dus per notaris verschillen. Je kunt de notaris volmacht geven, maar je kan ook iemand die je vertrouw volmacht geven. Denk hierbij aan kennissen, vrienden of familie. Regel de volmacht op tijd zodat je niet in de problemen komt. Vraag tijdig aan een notaris hoe je dit moet regelen en wat de kosten daarvoor zijn.

Het komt steeds vaker voor dat verkopers volmacht aan de notaris geven voor het teken van de akte van levering. Zo hoeven zij tijdens de overdracht niet aanwezig te zijn bij de notaris. Mocht je niet in staat zijn om bij de overdracht aanwezig te zijn of geen behoefte hebben om hierbij aanwezig te zijn, dan biedt volmacht de uitkomst.

Wij helpen graag verder met de verkoop van jouw woning. Meld de woning gratis en vrijblijvend aan via de website en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.