Energielabel

Publicatie: 13 juni 2023

Verhuurd pand verkopen

Vraag direct jouw bod aan

Wellicht heb je een verhuurde woning die je overweegt te verkopen. Voor de verkoop van een verhuurd pand kan je niet overal terecht en je moet de juiste doelgroep aanspreken. De woning kan met huurder worden verkocht aan een andere belegger. Huurders zijn in Nederland goed beschermd, waardoor ze ook bij verkoop gewoon kunnen blijven wonen. De koper neemt bij verkoop het huidige huurcontract over.

Waarom een woning in verhuurde staat verkopen?

Er zijn verschillende redenen waarom je een verhuurd pand zou willen verkopen:

 • Andere beleggingsstrategie
  In de loop van de tijd kun je je beleggingsstrategie natuurlijk aanpassen, waardoor je sommige objecten uit je portefeuille wil verkopen. Met het vrijgekomen kapitaal kun je bijvoorbeeld objecten financieren die voldoen aan je huidige eisen.

 • Door veranderende wet- en regelgeving
  Veel beleggers kiezen ervoor om hun panden te verkopen met het oog op veranderende wet- en regelgeving. In sommige gevallen is het zelfs rendabeler om het pand te verkopen, dan door te gaan verhuren. Het wordt vastgoedinvesteerders steeds moeilijker gemaakt om rendement te behalen.

 • Kapitaal nodig voor een nieuw project
  Wellicht heb je een nieuw project op het oog waar je kapitaal voor vrij moet maken. Door een beleggingspand te verkopen komt er kapitaal vrij waarmee je het nieuwe project kan financieren. Wellicht heeft het andere project meer potentie of valt er een beter rendement te behalen. Prima keuze om een beleggingspand te verkopen.

 • Pensioen
  Het kan wenselijk zijn om kapitaal vrij te maken als je met pensioen gaat. Het vrijgekomen kapitaal kan gebruikt worden voor andere doeleinden. Denk hierbij aan de aankoop van een gelijkvloerse woning voor eigen gebruik of bijvoorbeeld een camper. Of misschien wil je gewoon stressloos genieten van het leven.

Waarde in verhuurde staat

Een verhuurd pand heeft een andere waarde dan een pand dat vrij van huur is. De waarde in verhuurde staat wijkt in de meeste gevallen af van de marktwaarde. De waarde in verhuurde staat is een waarde die gebaseerd is op de huuropbrengsten van het pand. Bij het bepalen van de waarde in verhuurde staat worden ook de marktomstandigheden meegenomen, maar er wordt dus voornamelijk gekeken naar de huurinkomsten. Voor het bepalen van de waarde in verhuurde staten rekenen de meeste beleggers tegenwoordig met 10 tot 15 keer de jaarhuur of een bruto rendement van 7 tot 10 procent per jaar.

Hoe bereken je de waarde in verhuurde staat?

De waarde in verhuurde staat is te berekenen aan de hand van een factor of aan de hand van het jaarlijkse bruto rendement.

 • Factor
  Een mogelijke waarde in verhuurde staat kan berekend worden aan de hand van een factor. Beleggers rekenen over het algemeen met een factor van 10 tot 15 keer de jaarhuur. Deze berekening geeft een mogelijke waarde in verhuurde staat. De uiteindelijke waarde hangt natuurlijk ook af van de locatie en staat van onderhoud.

 • Bruto rendement
  De waarde in verhuurde staat kan ook berekend worden aan de hand van het bruto jaarlijkse rendement. Beleggers rekenen over het algemeen met een bruto rendement van 7% tot 10% op jaarbasis. De uiteindelijke waarde hangt natuurlijk ook af van de locatie en staat van onderhoud.

Voorbeeld berekening waarde in verhuurde staat

In dit voorbeeld gaan we uit van een pand dat is verhuurd voor €2.500,- per maand. Zoals eerder besproken kan de waarde in verhuurde staat op twee verschillende manieren berekend worden:

 • Factor
  De jaarhuur is €30.000 (€2.500 x 12 maanden). Op basis van de factor-methode ligt de mogelijke waarde tussen de volgende price range:
  Factor 10 x €30.000 = €300.000,-
  Factor 15 x €30.000 = €450.000,-

 • Bruto aanvangsrendement (BAR)
  De jaarhuur is €30.000 (€2.500 x 12 maanden). Op basis van de BAR-methode ligt de mogelijke waarde tussen de volgende price range:
  €30.000 / 7% BAR = €428.571,-
  €30.000 / 10% BAR = €300.000,-

De juiste doelgroep aanspreken

Bij de verkoop in verhuurde staat is het uiterst belangrijk dat de juiste doelgroep wordt aangesproken. Beleggers kijken nauwelijks op Funda als zij op zoek zijn naar beleggingspanden. Om deze reden is het niet aan te raden om de woning op Funda te plaatsen. Gelukkig bestaat er een hele wereld achter Funda, waar beleggers wel actief zijn. Door gebruik te maken van een bemiddelaar kan de juiste doelgroep aangesproken worden. Het is belangrijk dat de bemiddelaar een groot netwerk heeft. Wellicht heb je als belegger een eigen netwerk waarbinnen je het pand goed kunt verkopen.

Huurder uitkopen

Het is mogelijk om de huurder uit te kopen. Dat kan enkel in goed overleg met de huurder. Er is niks mis met het uitkopen van een huurder. Voor beide partijen kan het een goede oplossing zijn. De huurder heeft kapitaal om wellicht een eigen woning te kopen of een andere woning elders te huren en de eigenaar kan de woning vrij van huur verkopen voor een hogere prijs. Het huurcontract kan enkel ontbonden worden als de huurder daarbij instemt. Gelukkig zijn huurders in Nederland goed beschermd en kunnen ze niet zomaar uit het pand gezet worden. Toch kan het voor beide partijen interessant zijn om met elkaar in gesprek te gaan hierover.

Bij HuisHunters helpen we je graag verder met de verkoop van een verhuurd pand. Door de jaren heen hebben wij een behoorlijk netwerk opgebouwd aan vastgoedinvesteerders. De verkoop verzorgen wij snel, goed en gratis. Meld het pand vrijblijvend aan via de website en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.