Vastgoed investeren voor starters und professionals

Vraag direct uw bod aan

Het kopen, bezitten, verkopen óf verhuren van onroerend goed kan een lucratieve investering zijn. Wil jij graag investeren in vastgoed? Lees dan verder!

Het investeren in vastgoed kan dus goed uitpakken. En je hoeft trouwens niet rijk te zijn om een dergelijke investering te maken. Waarom nu investeren in vastgoed? Daar gaan we het uitgebreid over hebben in deze blog. Ga er lekker voor zitten want daar gaan we dan...

Investeren voor starters

In tegenstelling tot beleggen in aandelen, crypto of andere obligaties, kun jij als eigenaar van onroerend goed je investering op termijn afbetalen. Dit maakt het investeren in vastgoed extra aantrekkelijk voor starters.

We hebben het natuurlijk over het afsluiten van een hypotheek. In tegenstelling tot een traditionele hypotheek (waarbij een gemiddelde aanbetaling van 10% tot zelfs 25% is vereist) is het in sommige gevallen mogelijk een aanbetaling van slechts 5% te doen.

Je hebt dan een hele woning als investering/asset waardoor je weer geld kunt genereren. Voor we overgaan op de mogelijke manieren hoe je je investeringsbedrag (plus rendement) terug kunt verdienen, gaan we het eerst hebben over de aanbetaling.

Aanbetaling onroerend goed

Als je als starter een huis koopt heb je meestal eigen geld nodig. Bij het tekenen van een koopovereenkomst wordt (over het algemeen) gevraagd om een eenmalige betaling van ongeveer 10% van het totaalbedrag.

Wanneer je een hypotheek afsluit komen er ook andere kosten bij kijken. Er wordt om eigen geld gevraagd om die kosten te bekostigen. We hebben het dan over ongeveer 5% van de waarde van het huis.

Denk aan notariskosten, makelaarskosten en dergelijke. Sinds 1 januari 2018 kun je deze kosten helaas niet meer meenemen in je hypotheek.

Verschillende manieren om winst te boeken uit vastgoed

De meest voor de hand liggende optie is natuurlijk het verhuren van je huis/appartement. Mensen die dit op grote schaal doen worden ook wel ‘huisjesmelkers’ genoemd. Zij kopen zo veel mogelijk vastgoed om deze panden te verhuren.

Dit is over het algemeen een zeer lucratieve business. Als je geld hebt, kun je geld maken. Het eigen vermogen dat nodig is voor de aanschaf van vastgoed (of het afsluiten van een hypotheek) is de reden waarom niet iedereen zich kan wagen aan deze manier van zaken doen.

Heb je weinig eigen vermogen? Dan zou je een kleine investering kunnen doen via een vastgoedbeleggingsgroep. Dit is een geschikte optie voor starters. Zo kun je zien of het investeren in vastgoed bij je past of niet.

Vastgoed opknappen voor de verkoop

Maar je kunt er ook voor kiezen om een pand te kopen, dit op te knappen en het weer te koop aan te bieden voor een meerprijs. Je hebt hier meer werk aan, maar je zult er wellicht ook meer aan verdienen. Dit wordt in het Engels ook wel ‘house flipping’ genoemd.

Dit is de spreekwoordelijke ‘wilde kant’ van beleggen in onroerend goed en is niet voor iedereen weggelegd. Het gaat je een hoop energie kosten. Bovendien moet je ook dapper genoeg zijn om de investering te durven maken.

Het flippen van een huis gaat niet over één nacht ijs…

Het renoveren van een huis vereist dus aardig wat kapitaal en energie. Het is een geschikte strategie voor mensen die veel ervaring hebben in constructie en/of renovatiewerkzaamheden.

Bovendien moet je in staat zijn om reparaties uit te voeren of deze kunnen uitbesteden aan derden. Je zult dus redelijk stressbestendig moeten zijn, want we hebben het hier over grote en pittige projecten!

Het voordeel van het ‘vastgoed-flippen’ is dat je vaak een aantrekkelijke prijs kunt regelen en een aardig rendement kunt boeken. De risico’s verbonden aan het kopen, renoveren en verkopen van een pand zijn wel wat groter dan langetermijninvesteringen.

Wat zijn de voordelen van het investeren in vastgoed?

Het eerste en meest belangrijke voordeel is dat het over het algemeen een (regelmatig) inkomen belooft. Wanneer je maandelijks huur ontvangt van je huurders, is dit een stabiel inkomen en een geweldige manier om slapend rijk te worden.

Daarnaast is het bezitten van onroerend goed vaak aantrekkelijker dan je geld ophopen op een spaarrekening. Dit omdat er veel kosten zijn die fiscaal aftrekbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan de renteaftrek op je hypotheek.

Wat is hypotheekrenteaftrek precies?

Als we het hebben over hypotheekrenteaftrek betekent dit dat je een bepaalde som geld (de betaalde hypotheekrente) in mindering mag brengen op je bruto inkomen. Dit zorgt ervoor dat je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Box 3 van de belasting

Investeren in vastgoed valt overigens onder box 3 van de belastingen. Voor de box 3 belegger (onroerend goed) is het nieuwe belastingpercentage voorlopig 33% in plaats van 30%. Deze ongunstige ontwikkeling zal je een aardige duit gaan kosten.

Het forfaitaire rendement op de waarde van vastgoed wordt vastgesteld 5,33%. Een nieuwe ontwikkeling is dat er tegenwoordig ook rekening wordt gehouden met het vreemd vermogen waarmee het pand is gekocht.

Hoe geld investeren in vastgoed?

Er zijn verschillende manieren hoe je kunt investeren in vastgoed. Heb je een paar ton cash? Dat is fijn, probleem opgelost. Maar de meeste mensen zullen een beroep moeten doen op een bank, een ander instituut of een investeerder. Vaak is er wel een gedeelte eigen vermogen nodig om de financiering rond te kunnen krijgen.

Angel investors

Investeren in vastgoed met weinig geld of geen geld is ook mogelijk. Heb je weleens van de term angel investors gehoord? Particuliere investeerders die graag investeren in start-ups worden zo genoemd.

Wanneer je een concept hebt verzonnen waar je echt in gelooft, bijvoorbeeld een conceptwinkel of een ander idee waarbij de investering in onroerend goed nodig is, kun je een angel investor inschakelen.

Als deze persoon in jouw idee gelooft kunnen jullie samen het avontuur aan en hopelijk een hoop winst maken. Het investeren in vastgoed zonder eigen geld is dus mogelijk! Maak gebruik van je creativiteit en netwerkvaardigheden en wie weet kunnen jullie (de angel investor en jij) elkaar helpen.

Vastgoedbeleggingsgroepen

Ook kun je kiezen om je aan te sluiten bij een vastgoedbeleggingsgroep. In een typische vastgoedbeleggingsgroep koopt of bouwt een bedrijf een reeks appartementsblokken of appartementen en betrekt investeerders bij de financiering ervan.

Deze groepen zijn ideaal voor mensen die in vastgoed willen investeren zónder er de rompslomp van te hoeven ervaren. We hebben het dan over het zoeken van huurders, het onderhoud en andere praktische zaken.

Let wel, normaal gesproken vereist het investeren middels een vastgoedbeleggingsgroep een kapitaalbuffer of een ander financieringsplan. Dit is dus niet voor iedereen weggelegd maar er zijn mogelijkheden.

Er zijn een hoop kleine beleggingsfondsen die investeren in huurwoningen mogelijk maken. Neem eens een kijkje op Google en bel eens rond! Misschien vind je een interessant project.

Het verschil tussen zelfstandig beheren en beleggen via een vastgoedbeleggingsgroep

Een zelfstandige belegger kan een of meerdere woningen bezitten en zal zelf (financiële) zorg moeten dragen over zijn bezittingen. Alle winst gaat uiteraard naar één partij: de zelfstandige vastgoedbelegger. Jij dus.

Maar je moet dan wel een stukje eigen vermogen bezitten om zelfstandig je financiering rond te kunnen krijgen.

Stop je je geld in een vastgoedbeleggingsgroep, dan deel je de verantwoordelijkheden met je partners. Meestal betekent dit dat de investeerders enkel financiële verantwoording dragen. De organisatie van de vastgoedbeleggingsgroep regelt vervolgens het onderhoud, publiceert vacatures en zorgt voor geschikte huurders.

Voor niets gaat de zon op, dus uiteraard rekenen zij (in ruil voor het uitvoeren van deze beheertaken) een percentage van de gemaakte winst.

De aankoop van een pand bestaat uit de volgende stappen:

De eerste en belangrijkste stap is het financieren van de aanschaf. Als je dat rond hebt kun je naar alle waarschijnlijkheid vrij gemakkelijk huurders vinden voor je pand. Op dit moment is de vraag naar woonruimte namelijk erg groot.

Het investeren in vastgoed geeft vrijwel altijd een positief rendement. Een huis kopen en verhuren is meestal rendabel omdat de huurprijzen momenteel vrij hoog liggen vanwege de dringende vraag naar geschikte huurwoningen.

Het kopen en verhuren van een appartement geeft een gemiddeld rendement van maar liefst 6%. Voor de gemiddelde belegger is dit een zeer goed rendement.

Veelgestelde vragen/FAQ:

 • Is beleggen in vastgoed nog een goed idee?
  Het beleggen in vastgoed zou een goede optie kunnen zijn. Dit is geheel afhankelijk van toekomstige economische ontwikkelingen.
 • Hoeveel geld heb je nodig om in vastgoed te investeren?
  Normaal gesproken kun je rekenen op een eigen bijdrage van ongeveer 10% van de aankoopsom.
 • Hoe kan ik investeren in vastgoed?
  Je kunt op verschillende manieren investeren in vastgoed. Je kunt zelfstandig een financieringsplan realiseren in samenwerking met een bank. Je sluit dan een hypotheek af die je de aankomende 20 of 30 jaar zult aflossen.
  Een andere optie is om je aan te sluiten bij een vastgoedbeleggingsgroep. Op deze manier kun je een eenmalige investering doen. Je vangt vervolgens een gedeelte van de winst zónder dat je zorg hoeft te dragen over het beheer of dat je huurders dient te zoeken.
 • Waar kun je het best investeren in vastgoed?
  Dat hangt geheel af van je budget en je plan. Populaire gebieden (denk bijvoorbeeld aan de Randstad) zijn erg in trek en zullen naar alle waarschijnlijkheid populair blijven.
  Vanwege dit gegeven zijn de prijzen ook astronomisch. Voor veel mensen is het (zelfstandig) investeren in de Randstad geen optie meer. Je zou er dan voor kunnen kiezen om je aan te sluiten bij een vastgoedbeleggingsgroep of je kiest een pand op een goedkoper stuk grond.

Hopelijk heb je iets mogen leren over het investeren in vastgoed als startend persoon. Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem vooral contact op met ons. Je kunt ook eens een kijkje nemen bij eerder gepubliceerde artikelen.

Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!