Het aandeel ouderen neemt steeds meer toe in Nederland, waardoor de gemiddelde leeftijd toeneemt. Dit heeft direct effect op het pensioen. De werkenden betalen de uitkering van de niet-werkenden. Door vergrijzing dragen de werkenden steeds meer premie af. Bovendien moeten we steeds langer doorwerken voor we met pensioen kunnen. Voor de woningmarkt geldt dat er steeds meer woningen bezet worden door ouderen. In de meeste gevallen wonen ouderen in een groot huis en hebben ze die ruimte niet meer nodig. Vaak is doorstromen naar een levensloopbestendige woning niet aantrekkelijk en in verhouding is dat vaak ook duurder. Door op deze ontwikkeling in te spelen, kan de doorstroming worden bevorderd. We zouden er goed aan doen om woningen voor ouderen te bouwen, waarbij de nodige voorzieningen in de buurt zijn.
-
Wet- en regelgeving
Voor het verhuren van woningen gelden diverse regels en wetten. Voordat je begint met investeren in vastgoed, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de wet- en regelgeving omtrent vastgoed. Zonder enige ervaring maak je snel de verkeerde keuze.
-
Puntentelling (WWS)
Als je woningen wil gaan verhuren, krijg je te maken met het woningwaarderingsstelsel. Dit wordt ook wel de puntentelling genoemd. Een woning kan een bepaald aantal punten behalen en op basis van die punten wordt bepaald of de woning in de sociale of vrije sector valt. In de vrije sector mag je zelf de huurprijs bepalen en in de sociale sector heb je een maximale huurprijs op basis van het aantal punten.
-
Reguleringen
Vanuit de overheid proberen ze soms bij te sturen op de woningmarkt. Zo is bijvoorbeeld het plan om de huurprijzen te reguleren. Door deze regulering mag er misschien wel een lagere huur gevraagd worden dan waar je in eerste instantie mee rekende. Zorg voor een goede rendementsberekening, zodat je achteraf niet in de problemen komt.
-
Opkoopbescherming
De opkoopbescherming is ingevoerd om beleggers te weren. In sommige plaatsen en wijken is het niet meer toegestaan om als belegger een woning te kopen voor de verhuur. Het is dus belangrijk dat je op de hoogte bent van waar de opkoopbescherming geldt. Op de site van de betreffende gemeente kun je vaak zien of de opkoopbescherming geldt en in welke wijken.
-
Overdrachtsbelasting
De overdrachtsbelasting voor beleggers is 10,4% van de koopsom. Dit is een behoorlijke kostenpost bij de aankoop van een beleggingspand en hier moet ook rekening mee gehouden worden bij de rendementsberekening. Het tarief voor de overdrachtsbelasting is voor beleggers dus anders dan voor particulieren die het vastgoed zelf gaan bewonen.
-
Belastingen en gemeentelijke heffingen
Als eigenaar van vastgoed heb je met verschillende belastingen en heffingen te maken, zoals de OZB, rioolheffing en andere gemeentelijke belastingen. Koop je vastgoed vanuit privé, dan valt het in box 3 en betaal je mogelijk vermogensbelasting. Koop je vastgoed zakelijk, dan valt het in box 2 en heb je te maken met onder andere de vennootschapsbelasting. Beide hebben zo hun voor- en nadelen. Laat je hierover adviseren door een professionele partij.
-
Servicekosten
Bij appartementen is er vaak sprake van een maandelijkse bijdrage aan de Vereniging van Eigenaren. Zo spaar je gezamenlijk voor onderhoud en kunnen gezamenlijke kosten betaald worden. Deze moet je als eigenaar van het pand betalen en je kunt niet alle kosten in rekening brengen bij de huurder.