Publicatie: 9 augustus 2023

Financieringsaanvraag bij de bank

Vraag direct jouw bod aan

Het kopen van een huis is een grote stap en vaak een van de belangrijkste financiële beslissingen die je zult nemen. De meeste hebben een hypotheek nodig om hun droomhuis te kunnen financieren. De financieringsaanvraag bij de bank is daarin een essentieel onderdeel van het proces. In dit artikel zullen we alle stappen behandelen die je zult doorlopen bij de financieringsaanvraag.

Stappenplan financieringsaanvraag

De financieringsaanvraag bij de bank verloopt meestal in de volgende negen stappen:

  1. Voorbereiding
    Voordat je de financieringsaanvraag begint, is het belangrijk om je financiële situatie goed inzichtelijk te maken. Zorg ervoor dat je een duidelijk beeld hebt van je maandelijkse inkomsten, uitgaven en schulden. Documenten die hierbij kunnen helpen zijn bijvoorbeeld loonstroken en bankafschriften.

  2. Bank- en hypotheekkeuze
    Er zijn verschillende soorten banken en hypotheekvormen. Onderzoek welke het beste bij jouw financiële situatie past. Vergelijk de opties met elkaar door te kijken naar de rentetarieven, voorwaarden, looptijden en extra kosten. Dit zal je helpen een weloverwogen keuze te maken. Een hypotheekadviseur kan je hierbij helpen.

  3. Aanvraag indienen
    Zodra je een huis hebt gekocht neem je contact op met de bank om een financieringsaanvraag in te dienen. Het is aan te raden om dit door een hypotheekadviseur te laten doen. De hypotheekadviseur is bekend met de systemen en kent vaak de meeste banken. Bij de aanvraag zullen verschillende documenten aangeleverd moeten worden.

  4. Kredietbeoordeling
    De bank zal je financiële situatie beoordelen aan de hand van de aangeleverde documenten. Daarbij kijken ze naar je inkomen, schulden, kredietgeschiedenis en het eigen vermogen. De kredietbeoordeling is van cruciaal belang bij het bepalen van je maximale hypotheek.

  5. Beoordeling onderpand
    De woning dient bij een hypotheek als onderpand. Om een hypotheek aan te vragen heb je een recent taxatierapport nodig, waaruit de marktwaarde blijkt. Dit is belangrijk omdat de bank wil weten of het pand voldoende waarde heeft om de lening te rechtvaardigen. Het is in de meeste gevallen niet mogelijk om meer dan de marktwaarde te lenen.

  6. Besluit
    Na de kredietbeoordeling en de beoordeling van het onderpand, zal de bank een besluit nemen over je financieringsaanvraag. Hopelijk wordt de aanvraag goedgekeurd en kun je een hypotheek krijgen voor de woning. Het kan voorkomen dat je minder kunt lenen dan verwacht. In dat geval moet je extra eigen geld inleggen voor de aankoop van de woning.

  7. Offerte
    Als je aanvraag is goedgekeurd, ontvang je een hypotheekofferte van de bank. De offerte bevat gedetailleerde informatie over de hypotheekvoorwaarden, rentetarieven, maandelijkse betalingen en andere relevante informatie. Neem de offerte goed door samen met je hypotheekadviseur.

  8. Acceptatie offerte
    Na ontvangst van de hypotheekofferte heb je tijd om deze zorgvuldig door te nemen. Het is ook mogelijk om eventueel vragen te stellen over de offerte. Als je akkoord gaat met de voorwaarden, dan mag je de offerte ondertekenen en terugsturen naar de bank. Je geeft hiermee aan dat je de hypotheek accepteert en akkoord gaat met de voorwaarden.

  9. Afronding en notaris
    Na acceptatie van de offerte zal de bank de hypotheekaanvraag afronden. De bank zal samenwerken met de notaris om de juridische aspecten van de transactie te regelen. De notaris zal hiervoor een hypotheekakte opstellen. Uiteindelijk zul je bij de notaris de hypotheekakte ondertekenen en wordt de hypotheek officieel geregistreerd.

Hypotheekvormen

In Nederland zijn er verschillende hypotheekvormen waaruit je kunt kiezen. Er zijn er meerdere, maar dit zijn de meest voorkomende hypotheekvormen:

  • Lineaire hypotheek
    De maandlast bestaat uit een vast bedrag aan aflossing en een deel rente. De schuld neemt steeds meer af waardoor je steeds minder rente gaat betalen. De maandlast wordt dus iedere maand iets minder.

  • Annuïteitenhypotheek
    De maandlast bestaat uit een deel aflossing en een deel rente. Aan het begin betaal je veel rente en weinig aflossing, maar na verloop van tijd wijzigt deze verhouding waardoor je aan het eind bijna alleen maar aflossing betaalt.

  • Aflossingsvrije hypotheek
    De maandlast bestaat enkel uit rente. Bij verkoop los je je hypotheek af. Het is ook mogelijk om de hypotheek na de looptijd over te sluiten. De maandlasten zijn vaak lager, omdat je dus niet aflost bij deze hypotheekvorm. Tegenwoordig mag je maximaal 50% van de marktwaarde aflossingsvrij hebben.

Welke documenten moet je bij de bank aanleveren?

De volgende documenten moet je in de meeste gevallen aanleveren voor een financieringsaanvraag bij de bank:

  • Inkomstenbewijzen
    Loonstrookjes van de laatste drie maanden, werkgeversverklaring en jaaropgave. Als ondernemer heb je jaarcijfers en winst- en verliesrekeningen nodig.

  • Identiteitsbewijzen
    Paspoort of identiteitskaart

  • Bankafschriften
    De meest recente afschriften van al je bank- en spaarrekeningen

  • Schuldenoverzicht
    Leningen, creditcardschulden en andere financiële verplichtingen

  • Koopovereenkomst
    Lever een kopie van de koopovereenkomst van de woning aan

  • Taxatierapport
    Lever het recente taxatierapport van de woning aan

Tips voor een succesvolle financieringsaanvraag

  • Schakel een hypotheekadviseur in

  • Bereid je goed voor

  • Houd je kredietwaardigheid in de gaten

  • Vergelijk verschillende banken

  • Vergelijk verschillende hypotheekvormen

  • Wees realistisch

  • Stel vragen

Het is mogelijk dat de bank om aanvullende documenten vraagt. Het is aan te raden om tijdig te beginnen met het verzamelen van de benodigde documenten. Zo zorg je ervoor dat de financieringsaanvraag zo soepel mogelijk verloopt. Om deze reden is het ook aan te raden om een hypotheekadviseur in te schakelen. Zij kunnen helpen bij het gehele proces.

Ben jij van plan om je woning te verkopen of wil je weten wat je woning waard is? Meld de woning dan geheel vrijblijvend aan via de website. Wij helpen graag verder!