Vereniging van Eigenaren

Publicatie: 29 juli 2022

Vereniging van Eigenaren

Vraag direct jouw bod aan

De Vereniging van Eigenaren (VvE) is enkel van toepassing op appartementen. Sinds juli 2008 is het zelfs verplicht om de VvE in te schrijven in de Kamer van Koophandel (KvK). Ook verenigingen die niet actief zijn moeten ingeschreven staan. Dit worden ook wel slapende VvE’s genoemd. Maar wat houdt een VvE precies in en wat doet het eigenlijk? Dat lees je in dit artikel.

Wat houdt een Vereniging van Eigenaren in?

Als je eigenaar bent van een appartement, dan ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). De VvE zorgt voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Je kan de VvE als eigenaren zelf beheren, maar je kunt het beheer ook uitbesteden aan een andere partij. Binnen een VvE worden er gezamenlijk besluiten genomen over het gebouw, aangezien alle eigenaren tezamen eigenaar zijn van het gebouw.

Wat doet een Vereniging van Eigenaren?

De VvE int iedere maand servicekosten bij de eigenaren van de appartementen in het gebouw. Ook alle financiën worden door de VvE bijgehouden. Maandelijks wordt er geld gereserveerd voor onderhoud aan het pand. Alle bewoners van het complex zijn namelijk gezamenlijk eigenaar van het gehele gebouw en daarom zijn zij ook gezamenlijk verantwoordelijk voor de staat ervan. Het belangrijkste wat een VvE doet is het organiseren van een Algemene Ledenvergadering (ALV). Deze vergadering moet minstens één keer per jaar plaatsvinden. Hierin worden besluiten genomen en worden eventuele stukken goedgekeurd door de eigenaren. De meerderheid beslist bij een dergelijke vergadering. Er worden bijvoorbeeld besluiten genomen met betrekking tot het onderhoud van de gezamenlijke delen.

De belangrijkste taken van de Vereniging van Eigenaren bestaan uit het:

  • Organiseren Algemene Ledenvergadering (ALV)
  • Opstellen van de jaarstukken
  • Opstellen van de begroting
  • Afsluiten van verzekeringen
  • Incasseren van de maandelijkse servicekosten
  • Beheren van de financiën
  • Uitvoeren van besluiten die tijdens de vergadering genomen zijn
  • Besluiten nemen met betrekking tot het onderhoud van het pand

Wat is een slapende of niet actieve VvE?

Het kan zo zijn dat er geen actief beheer is van de Vereniging van Eigenaren en dat de eigenaren geen servicekosten betalen. In dat geval is er sprake van een slapende of niet actieve VvE. Dat wil zeggen dat iedereen in het appartementencomplex zelf verantwoordelijk is voor het onderhoud en dat er geen reserve is om kosten te dekken. Mocht er onderhoud nodig zijn, dan draaien alle eigenaren op voor de totale kosten. Dat kan ervoor zorgen dat er in één keer een flink bedrag betaald moet worden. Een slapende VvE wordt dan ook vaak als nadeel gezien.

Nadelen van een slapende VvE

Een slapende of niet actieve Vereniging van Eigenaren kent behoorlijk wat nadelen. Waar een gezonde en actieve VvE geld reserveert voor onderhoud, reserveert een slapende helemaal niks voor onderhoud aan het gebouw. Vaak is het complex dan slechter onderhouden en bij gedwongen renovatie moeten alle eigenaren de kosten hiervoor dragen. Tevens heeft een slapende VvE geen collectieve opstalverzekering. Iedere eigenaar moet dus zelf zijn opstalverzekering regelen en betalen. Ook is er geen vergadering bij een slapende VvE waarin besluiten genomen kunnen worden. Langzaamaan zal een gebouw met een slapende VvE in verval raken. Renoveren kost vaak meer dan de eigenaren samen kunnen betalen, waardoor de werkzaamheden niet uitgevoerd kunnen worden. Als VvE is het dus de zaak om actief en gezond beleid te voeren. Mochten de eigenaren het beheer hiervan niet zelf willen doen, dan kan het altijd uitbesteed worden.

De Vereniging van Eigenaren zorgt er dus voor dat er geld gereserveerd wordt voor onderhoud en dat er jaarlijks een vergadering wordt gehouden waarin besluiten genomen kunnen worden met betrekking tot de gemeenschappelijke delen van het complex. De eigenaren van de appartementen betalen maandelijks servicekosten, waardoor er een potje wordt opgebouwd. Een slapende VvE heeft dit allemaal niet en is dan ook niet aan te raden.

Mochten er nog vragen zijn met betrekking tot de Vereniging van Eigenaren, neem dan contact met ons op. Ben je van plan je appartement te verkopen? Meld dan nu gratis en vrijblijvend de woning aan.