Een slapende of niet actieve Vereniging van Eigenaren kent behoorlijk wat nadelen. Waar een gezonde en actieve VvE geld reserveert voor onderhoud, reserveert een slapende helemaal niks voor onderhoud aan het gebouw. Vaak is het complex dan slechter onderhouden en bij gedwongen renovatie moeten alle eigenaren de kosten hiervoor dragen. Tevens heeft een slapende VvE geen collectieve opstalverzekering. Iedere eigenaar moet dus zelf zijn opstalverzekering regelen en betalen. Ook is er geen vergadering bij een slapende VvE waarin besluiten genomen kunnen worden. Langzaamaan zal een gebouw met een slapende VvE in verval raken. Renoveren kost vaak meer dan de eigenaren samen kunnen betalen, waardoor de werkzaamheden niet uitgevoerd kunnen worden. Als VvE is het dus de zaak om actief en gezond beleid te voeren. Mochten de eigenaren het beheer hiervan niet zelf willen doen, dan kan het altijd uitbesteed worden.
De Vereniging van Eigenaren zorgt er dus voor dat er geld gereserveerd wordt voor onderhoud en dat er jaarlijks een vergadering wordt gehouden waarin besluiten genomen kunnen worden met betrekking tot de gemeenschappelijke delen van het complex. De eigenaren van de appartementen betalen maandelijks servicekosten, waardoor er een potje wordt opgebouwd. Een slapende VvE heeft dit allemaal niet en is dan ook niet aan te raden.
Mochten er nog vragen zijn met betrekking tot de Vereniging van Eigenaren, neem dan contact met ons op. Ben je van plan je appartement te verkopen? Meld dan nu gratis en vrijblijvend de woning aan.