+
Laat je gegevens achter om het stappenplan gratis te downloaden

*Indien u op downloaden klikt gaat u akkoord met de privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Bedankt voor het downloaden met email adres: [email protected]

Woning uit erfenis
Alles over woning uit erfenis verkopen

Vraag direct jouw bod aan
Waarom een bod aanvragen?
 • Geheel gratis en vrijblijvend
 • Geen kosten aan verbonden
 • Niet bindend
Bekend van

Jouw woning in 5 stappen verkocht

1. Woning aanmelden

Meld je woning vrijblijvend én kosteloos aan

2. Zo snel mogelijk reactie

Gezien de situatie nemen wij zo snel mogelijk contact op

3. Aanbieden van de woning

De woning wordt aangeboden binnen ons netwerk

4. Bezichtigingen

De eventuele bezichtigingen verzorg je zelf

5. Officiële koopovereenkomst

Je ontvangt snel een officiële koopovereenkomst

Gefeliciteerd!

De woning is snel, goed en gratis verkocht

Download gratis het uitgebreide stappenplan voor een verkoop via HuisHunters

2.000+ mensen gingen je voor

Verkoop zoals het is. Geen makelaarskosten. Snel en goed.

Aantal woningen uit erfenis verkocht

30+

Bespaard op makelaarskosten

125,000,-

Bespaard op nevenkosten

250,000,-

Woning uit erfenis verkopen

Het komt vaak voor dat er een woning in de nalatenschap zit. Bij aanvaarding van de erfenis, moet je de vaste lasten van het huis doorbetalen. De meeste erfgenamen kiezen er dan ook voor om de woning te verkopen. Er moeten echter wel wat zaken geregeld worden voordat de woning daadwerkelijk verkocht kan worden. De verkoop kan een emotioneel en complex proces zijn, maar met de juiste begeleiding kan de woning succesvol verkocht worden. Voor de verkoop van een woning uit erfenis ben je bij HuisHunters op het juiste adres. Wij ontzorgen graag!

Hoe weet je wie de erfgenamen zijn?

Er zijn verschillende manieren hoe je kunt achterhalen wie de erfgenamen zijn van een overleden persoon. Je kunt erachter komen wie de erfgenamen zijn via:

 • Het testament
  Wellicht heeft de overledene een testament opgesteld, waarin de erfgenamen en de verdeling van de nalatenschap staan vermeld. Een notaris kan een testament opstellen, dus het is aan te raden contact op te nemen met een notariskantoor om te controleren of er een testament is.

 • De executeur
  Het is mogelijk dat er een executeur is benoemd in het testament. De executeur is verantwoordelijk voor het afhandelen van de nalatenschap. In dat geval weet de executeur ook wie de erfgenamen zijn.

 • De gemeente
  In sommige gevallen kan de gemeente informatie verstrekken met betrekking tot de erfgenamen van een overleden persoon. Dit kan een mogelijkheid zijn om erachter te komen wie de erfgenamen zijn als er geen testament is opgesteld.

 • Een notaris
  Mocht het niet duidelijk zijn wie de erfgenamen zijn, dan kun je een notaris inschakelen. Een notaris is gespecialiseerd in het erfrecht en kan je helpen in het afhandelen van de nalatenschap. Dit kan een optie zijn bij complexe erfrechtelijke kwesties.

Wanneer mag je een woning uit erfenis verkopen?

In Nederland mag de woning verkocht worden nadat de afwikkeling van de nalatenschap heeft plaatsgevonden. Eerst moeten de erfgenamen vastgesteld worden en de bezittingen moeten verdeeld worden. In de meeste gevallen wordt de woning dus pas verkocht nadat alle andere zaken rondom de erfenis zijn afgehandeld. Om de woning daadwerkelijk te kunnen verkopen zijn een aantal documenten nodig en moeten alle erfgenamen akkoord gaan met de verkoop. Dit zijn de belangrijkste documenten die je nodig hebt om een woning uit erfenis te kunnen verkopen:

 • Verklaring van erfrecht
  De verklaring van erfrecht is een notariële akte waarin de erfgenamen officieel worden vastgelegd. Hieruit blijkt wie bevoegd is om de woning te verkopen. Zonder dit document kun je geen opdracht geven voor de verkoop van de woning.

 • Overlijdensakte
  Dit document bevestigt het overlijden van de oorspronkelijke eigenaar. Dit document is tevens nodig om de erfgenamen te identificeren.

 • Hypotheekinformatie
  Als er nog een hypotheek rust op de woning is het vereist om de lening informatie en gegevens van de hypotheekverstrekker in bezit te hebben. Het is verstandig om de hypotheekverstrekker tijdig te informeren.

Waar moet je rekening mee houden als je een woning erft?

 • Erfgenamen
  Zodra de erfgenamen bekend zijn is het belangrijk dat alle erfgenamen op één lijn zitten. Er dient gezamenlijk besloten te worden of de woning verkocht gaat worden. Alle erfgenamen moeten akkoord gaan met de verkoop.

 • Maandlasten
  De maandelijkse kosten lopen gewoon door en moeten door de erfgenamen betaald worden. Denk hierbij aan verzekeringen, hypotheeklasten en de energiekosten. De kosten kunnen al snel oplopen, waardoor een snelle verkoop mogelijk aantrekkelijk kan zijn.

 • Restschuld
  Er ontstaat een restschuld als de woning minder oplevert dan de resterende hypotheekschuld. Op een restschuld zit niemand te wachten en daarom wil je de woning zo goed mogelijk verkopen.

 • Erfbelasting
  In Nederland betaal je belasting over de waarde van de erfenis. De hoogte van de erfbelasting hangt af van de hoogte van de erfenis en je relatie tot de overledene. Het belastingtarief in 2023 varieert van 10% tot 40%.

 • Overdrachtsbelasting
  Het is verstandig om een belastingadviseur in te schakelen als de woning in de familie blijft of als de woning wordt verkocht binnen de familie. Er moet dan namelijk overdrachtsbelasting betaald worden. Er bestaat echter een partner- of kindvrijstelling.

Erfbelasting

Er wordt in Nederland belasting geheven over de waarde van de erfenis. De erfgenamen moeten dus belasting betalen over de nalatenschap van de overledene. Welk belastingtarief voor jou geldt, is afhankelijk van je relatie tot de overledene. Echter kennen we ook enkele vrijstellingen. De vrijstelling is ook afhankelijk van je relatie met de overledene. Hieronder staan de belastingtarieven en de vrijstelling met betrekking tot de erfbelasting benoemd.

Tarieven erfbelasting 2023

Waarde van de erfenis Partner en kind Kleinkinderen en verdere afstammelingen Overige erfgenamen zoals broer, zus of ouders
€0 - €138.641 10% 18% 30%
€138.642 en meer 20% 36% 40%

Vrijstelling erfbelasting 2023

 • Echtgenoot, geregistreerd partner of samenwonend partner:

  €723.526
 • Kind, pleegkind, stiefkind of kleinkind:

  €22.918
 • Kind met een beperking:

  €68.740
 • Ouder:

  €54.270
 • Andere erfgenaam (broer, zus of achterkleinkind):

  €2.418

Er moet behoorlijk wat geregeld worden als iemand komt te overlijden. In deze lastige periode is het fijn om te weten wat je te wachten staat. Door alles goed te regelen kom je als erfgenaam niet voor verrassingen te staan. Om deze reden is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Voor de verkoop van een woning uit erfenis ben je bij HuisHunters op het goede adres. Wij helpen graag de woning snel, goed en gratis te verkopen. Meld de woning aan via de website en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.


Voordelen HuisHunters

shield

Ervaring met verkopen uit erfenis

bag

Geen makelaarskosten

clock

Snel verkocht

location

Actief in heel Nederland

ticket

Financiële zekerheid

alert

Geen verkoopstress

Veelgestelde vragen

Erfgenamen mogen de woning uiteindelijk verkopen als de verklaring van erfrecht aanwezig is en als alle erfgenamen akkoord gaan met de verkoop. Het is aan te raden de woning pas te verkopen als alle andere zaken rond de erfenis geregeld zijn.

Bij het erven van een woning moet er erfbelasting betaald worden over de waarde van de woning. De waarde wordt doorgaans berekend aan de hand van de WOZ-waarde of een taxatierapport.

De hoogte van de erfbelasting hangt af van de waarde van de erfenis en de relatie tot de overledene. Het belastingtarief varieert van 10 tot 40 procent van de waarde van de erfenis. Hier vind je de tarieven erfbelasting voor 2023.

De belangrijkste documenten die je nodig hebt zijn de verklaring van erfrecht, de overlijdensakte en de hypotheekinformatie indien er nog hypotheek rust op de woning.

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen wie de erfgenamen zijn. Je kunt erachter komen via het testament, de executeur, de gemeente of via een notaris. Voordat je kunt verkopen moet duidelijk zijn wie de erfgenamen zijn.

Je moet rekening houden met de erfgenamen, maandlasten, restschuld, erfbelasting en overdrachtsbelasting. Het kan verstandig zijn om professioneel advies in te winnen als je een woning erft.

Daarom HuisHunters

wat klanten zeggen over HuisHunters:

‘Woning uit nalatenschap verkocht’
Tussenwoning in Schiedam

Na een heftige periode was het tijd om de woning van onze vader te verkopen. De woning had nogal wat emotionele waarde, waardoor de verkoop voor ons lastig was. HuisHunters toonde veel begrip en ze hebben ons heel netjes bijgestaan in het proces. Ze begrepen de situatie en stonden klaar met advies. Bedankt!

‘Geef de verkoop uit handen’
Appartement in Leeuwarden

Als enige erfgenaam komt er behoorlijk veel op je af en je moet heel veel regelen. Door de verkoop uit handen te geven had ik meer tijd om andere zaken af te ronden. Dat was erg fijn! De communicatie verliep heel soepel en ik voelde me ook echt gehoord. Wat mij betreft een aanrader!

‘Bedankt voor de ondersteuning’
Twee-onder-een-kapwoning in Nijmegen

HuisHunters heeft het huis van mijn oom heel snel weten te verkopen. Fijn dat ze al eerder zulke situaties hebben meegemaakt. Dat werkt heel prettig en het gaf vertrouwen. Wij zijn zeer tevreden met het resultaat. Bij deze bedankt voor het ondersteunen bij de verkoop. Mochten we onze eigen woning ooit verkopen, dan weten we jullie te vinden.

‘Ideale manier om te verkopen’
Appartement in Den Haag

In eerste instantie keken we erg tegen de verkoop op. We dachten dat we de woning eerst zouden moeten opknappen, maar dat hoefde gelukkig niet. Onze moeder had al 30 jaar niks vernieuwd in de woning. We zijn super blij dat de woning zo snel is verkocht en het heeft ons niks gekost. Wij vinden het dan ook een ideale manier om te verkopen.

‘De juiste keuze gemaakt’
Eengezinswoning in Lelystad

Met 5 erfgenamen was het best lastig om te bepalen wat we met het huis zouden gaan doen. We zaten te twijfelen tussen verkopen of verhuren. Uiteindelijk hebben we besloten om het huis te gaan verkopen. Onze moeder heeft er meer dan 20 jaar gewoond, waardoor het voor ons een behoorlijke stap was om het te verkopen. Uiteindelijk hebben we de juiste keuze gemaakt door te verkopen!

Recent verkochte woningen

Appartement in
Amsterdam

Recent verkochte woningen

Tussenwoning in
Almere

Recent verkochte woningen

Tussenwoning in
Spijkenisse

Recent verkochte woningen

Geschakelde woning in
Nijmegen

Recent verkochte woningen

Verhuurde woning in
Gouda

Recent verkochte woningen

Heel pand in
Zaandam

Recent verkochte woningen

Tussenwoning in
Hellevoetsluis

Recent verkochte woningen

Maisonnette in
Rotterdam

Recent verkochte woningen

Tussenwoning in
Heerlen

Recent verkochte woningen

Appartement in
Spijkenisse

Recent verkochte woningen