Publicatie: 13 december 2022

Overdrachtsbelasting

Vraag direct jouw bod aan

Bij het kopen van een woning komen er meer kosten kijken dan enkel de koopsom. Je krijgt dan namelijk ook te maken met overdrachtsbelasting. De overdrachtsbelasting valt onder de kosten koper (k.k.) bij het kopen van vastgoed. Er gelden verschillende tarieven en er bestaat een zogeheten startersvrijstelling. In dit artikel zullen we alles met betrekking tot de overdrachtsbelasting bespreken.

Wanneer betaal je overdrachtsbelasting?

Bij het kopen van vastgoed moet je overdrachtsbelasting betalen. De overdracht verloopt in Nederland altijd via een notaris. De overdrachtsbelasting valt onder de kosten koper (k.k.) dus als koper moet je overdrachtsbelasting betalen. Echter bestaat er een startersvrijstelling, waardoor het mogelijk is dat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen bij de aankoop van een woning. De notaris zorgt ervoor dat er correct aangifte wordt gedaan en de notaris maakt de overdrachtsbelasting over aan de Belastingdienst.

Tarieven overdrachtsbelasting

De tarieven zijn onder te verdelen in eigenlijk drie categorieën. Welk tarief je bij aankoop moet betalen is afhankelijk van wat je met de woning gaat doen. Als je er zelf gaat wonen heb je te maken met 0% of 2% overdrachtsbelasting en als je er niet zelf gaat wonen betaal je het hoogste tarief. Onder het hoogste tarief vallen bijvoorbeeld vakantiewoningen, beleggingspanden, bedrijfspanden, winkelpanden en garages die niet samen met de woning gekocht worden.

Tarieven overdrachtsbelasting 2022

0% overdrachtsbelasting Startersvrijstelling*
2% overdrachtsbelasting Woningen voor zelfbewoning
8% overdrachtsbelasting Andere onroerende zaken
* De startersvrijstelling wordt later toegelicht.

Tarieven overdrachtsbelasting 2023

0% overdrachtsbelasting Startersvrijstelling*
2% overdrachtsbelasting Woningen voor zelfbewoning
10,4% overdrachtsbelasting Andere onroerende zaken
* De startersvrijstelling wordt later toegelicht.

Startersvrijstelling

Het is mogelijk dat je in aanmerking komt voor de startersvrijstelling. De startersvrijstelling geldt voor starters op de woningmarkt die voldoen aan de voorwaarden. Deze vrijstelling is in het leven geroepen om de bijkomende kosten voor starters laag te houden, zodat ze meer kans hebben op de woningmarkt. Je hebt recht op de startersvrijstelling als je voldoet aan de volgende 4 voorwaarden:

  1. Je verkrijgt op of na 1 januari 2021 een woning waarin je zelf gaat wonen.
  2. Je bent tussen de 18 en 35 jaar op het moment van overdracht bij de notaris.
  3. De koopsom van de gekochte woning mag niet hoger zijn dan €400.000 (tot eind 2022) en €440.000 (vanaf 2023).
  4. Je hebt niet eerder gebruik gemaakt van de startersvrijstelling

Stel je koopt samen met iemand en één van de twee voldoet niet aan de voorwaarden, dan geldt de startersvrijstelling enkel voor degene die wel voldoet aan de voorwaarden. Dan zou de te betalen overdrachtsbelasting de helft zijn van wat oorspronkelijk betaald zou moeten worden. De notaris kan je hierover adviseren en zij kunnen helpen bij de aangifte overdrachtsbelasting.

Wanneer krijg je vrijstelling van overdrachtsbelasting?

Niet alleen de startersvrijstelling, maar er zijn ook andere vrijstellingen. Als je recht hebt op één van de vrijstellingen moet je wel aangifte van overdrachtsbelasting doen. De notaris kan je hierbij helpen. In de volgende gevallen kun je vrijstelling krijgen van overdrachtsbelasting:

  • Als je zowel omzetbelasting als overdrachtsbelasting betaalt
  • Als je je partner uitkoopt
  • Bij de aankoop van landbouw- of natuurgrond
  • Bij ruilverkaveling
  • Bij stedelijke herstructurering
  • Bij de aankoop van een landgoed

Overdrachtsbelasting betaal je dus bij de aankoop van onroerend goed. Het tarief dat je moet betalen is afhankelijk van wat je met het pand gaat doen. Koop je iets voor eigen bewoning, dan heb je te maken met het laagste tarief. Er bestaat zelfs een mogelijkheid dat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. In dat geval moet je voldoen aan de voorwaarden voor de startersvrijstelling of het moet een bijzonder geval zijn zoals hierboven benoemd. In alle gevallen moet je aangifte overdrachtsbelasting doen bij de Belastingdienst. Het is verstandig om dit samen met de notaris te doen zodat de aangifte correct wordt ingevuld.

Ben jij van plan je woning te verkopen of ben je benieuwd wat jouw woning in de huidige markt waard is? Meld de woning dan geheel vrijblijvend aan via de onderstaande knop en wij nemen direct contact met je op om het verder te bespreken.

Veelgestelde vragen

Overdrachtsbelasting is belasting die je moet betalen wanneer je een woning koopt. Deze belasting is een percentage van de koopsom en betaal je op het moment van de overdracht bij de notaris.

De overdrachtsbelasting die je moet betalen is een percentage van de koopsom. Er zijn drie tarieven:
1. Startersvrijstelling: 0%
2. Zelfbewoning: 2%
3. Overig: 10,4%

Je hebt recht op startersvrijstelling als je voldoet aan de volgende voorwaarden:
1. Je bent tussen de 18 en 35 jaar op het moment van overdracht
2. De koopsom is niet hoger dan €440.000 (2023)
3. Je hebt niet eerder gebruik gemaakt van de startersvrijstelling