Energielabel

Publicatie: 22 september 2023

Laag verhuurde woning verkopen

Vraag direct jouw bod aan

De huizenprijzen zijn in de afgelopen jaren flink gestegen en de huurprijzen stijgen mee. Sommige woningen zijn al een hele lange tijd verhuurd, waardoor de huurprijs soms ver onder de markthuur ligt. Bovendien heeft de huurder huurbescherming en mag de huur maar beperkt verhoogd worden. Om deze reden zijn er heel veel woningen voor een laag bedrag verhuurd. Wellicht overweeg je om het pand in verhuurde staat te verkopen. Dan ben je bij HuisHunters op het juiste adres.

Waarde in verhuurde staat

De waarde in verhuurde staat wordt bepaald aan de hand van de huurprijs. Er zijn verschillende berekeningen voor. Om de waarde in verhuurde staat te bepalen moet er gekeken worden naar de huidige rendementseis van investeerders. Tegenwoordig eisen partijen een minimaal rendement van ongeveer acht procent per jaar. De rendementseis is afhankelijk van de hoogte van de hypotheekrente. Hoe hoger de hypotheekrente, hoe hoger de rendementseis. Andersom geldt natuurlijk hoe lager de hypotheekrente, hoe lager de rendementseis.

Een woning in verhuurde staat is per definitie minder waard dan een niet-verhuurde woning. Dit heeft te maken met het feit dat de doelgroep kleiner is, de woning niet zomaar verkocht kan worden en omdat de woning niet zelf te bewonen is. In de meeste gevallen wordt uitgegaan van ongeveer 80 procent van de woningwaarde. Op deze manier kun je dus ook de waarde in verhuurde staat berekenen.

Voorbeeld berekening

Voor de waarde in verhuurde staat kan op verschillende manieren berekend worden. Over het algemeen wordt de waarde in verhuurde staat berekend op basis van:

 • de huidige huurprijs en rendementseis
  Stel: de woning is verhuurd voor €750 per maand voor onbepaalde tijd.
  €750 x 12 maanden = €9.000,- huur per jaar
  €9.000 jaarhuur / 8% rendement = €112.500,-

 • een percentage van de leegwaarde
  Stel: de woningwaarde in leegstand is ongeveer €200.000,-
  80% = €160.000,- in verhuurde staat

Verhuurde woning verkopen

Een woning in verhuurde staat is lastiger te verkopen dan een niet-verhuurde woning. Voor een verhuurde woning dient een andere doelgroep aangesproken te worden. De woning kan namelijk alleen verkocht worden aan iemand die er niet gaat wonen. Om deze doelgroep aan te spreken moet je gebruik maken van een investeerdersnetwerk. Er zijn tegenwoordig diverse partijen die hierbij kunnen helpen. Bij HuisHunters hebben we een groot netwerk van potentiële kopers. De uiteindelijke opbrengst is afhankelijk van de huurprijs, leegwaarde, staat en locatie.

Stappenplan verhuurde woning verkopen

 1. Woning aanmelden
  Meld de woning geheel vrijblijvend aan via de website om de aanvraag te starten.

 2. Kennismakingsgesprek
  In het kennismakingsgesprek wordt de huidige situatie besproken. Het is handig om bijvoorbeeld het huidige huurcontract bij de hand te hebben. In dit gesprek zal er gevraagd worden naar de specificaties van de woning.

 3. Prijs bepalen
  Nadat alle informatie gedeeld is en het dossier compleet is, kan er een vraagprijs afgestemd worden. Het is belangrijk om een reële vraagprijs te hanteren. Het moet voor investeerders namelijk een interessante deal zijn.

 4. Woning aanbieden
  De woning zal binnen het investeerdersnetwerk aangeboden worden. Binnen een week na het aanbieden weet je of er interesse is. De verkoopbrochure zal met geïnteresseerde partijen gedeeld worden.

 5. Bezichtiging(en)
  Bij interesse zullen partijen de woning waarschijnlijk willen bezichtigen. Investeerders willen weten wat ze kopen en ze met eigen ogen zien wat voor huurders erin zitten. Het is dus belangrijk om deze mogelijkheid te bieden.

 6. Koopovereenkomst
  Nadat er een akkoord bereikt is, zal de koopovereenkomst opgesteld worden. In de koopovereenkomst staan alle afspraken vermeld. De koop is definitief zodra de koopovereenkomst door beide partijen is ondertekend.

 7. Overdracht
  De overdracht zal door de notaris verzorgd worden. Dit is het moment waarop het eigendom overgaat op de koper. De woning is succesvol verkocht!

Overweeg je om een laag verhuurd pand te verkopen? Dan helpen wij graag verder. Binnen ons netwerk zitten potentiële kopers die mogelijk interesse hebben. Meld de woning vrijblijvend aan via de website en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.