Publicatie: 4 januari 2023

Meldingsplicht verkoper

Vraag direct jouw bod aan

Verkopers hebben een meldingsplicht bij het verkopen van een woning. Deze plicht is in het leven geroepen om de koper te beschermen. Het is de bedoeling dat je als verkoper zoveel mogelijk informatie deelt die voor de koper van belang is. Het gaat erom dat de koper weet wat hij koopt. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de meldingsplicht bij het verkopen van je woning. Wat houdt het in, hoe voldoe je aan de meldingsplicht en wat als er verborgen gebreken zijn?

Wat houdt de meldingsplicht in?

Als verkoper heb je dus een plicht, de zogeheten meldingsplicht. Dat houdt in dat je als verkoper een plicht hebt om eventuele gebreken te melden bij potentiële kopers. Gebreken die zichtbaar zijn hoef je officieel niet te melden, maar het is verstandig om dit juist wel te doen. Door alle gebreken te melden voorkom je eventuele problemen achteraf. Het is de bedoeling dat de koper weet wat hij koopt. Het is gebruikelijk om als verkoper de volgende punten te melden:

  • Lekkages
    Het is verstandig om te melden als je ooit lekkages hebt gehad. Meld dan waar je lekkage hebt gehad, waardoor en of het is opgelost. Het kan dus geen kwaad om oude lekkages toe te lichten.

  • Gebreken aan de keuken
    Het is belangrijk dat alles naar behoren werkt. Als er dingen zijn niet niet goed werken, moet je het melden bij de potentiële kopers. Denk hierbij aan apparatuur dat niet goed functioneert, losse keukenkastjes, slecht werkende afvoer of andere dingen die niet goed functioneren.

  • Gebreken aan de badkamer
    In de badkamer hoort ook alles naar behoren te werken. Meld het als er dingen zijn die niet goed werken. Zoals afvoeren die niet goed doorlopen, tegels die los zitten of lekkende kranen.

  • Lekkages
    Het is verstandig om te melden als je ooit lekkages hebt gehad. Meld dan waar je lekkage hebt gehad, waardoor en of het is opgelost. Het kan dus geen kwaad om oude lekkages toe te lichten.

  • Bijzondere lasten en beperkingen
    Wellicht zijn er bijzondere lasten en beperkingen die op de woning rusten. Denk hierbij aan recht van overpad, deels verhuurde staat of een erfdienstbaarheid. Er mogen geen bijzondere lasten en beperkingen rusten op de woning.

  • Overige gebreken
    Alle gebreken waar je kennis van hebt moet je melden bij de potentiële kopers. Meld bijvoorbeeld als er radiatoren niet goed warm worden, de fundering hersteld moet worden, er lampen niet goed werken of een aanbouw is geplaatst zonder vergunning. Het is handig om alle zaken die voor een koper van belang kunnen zijn te melden.

Hoe voldoe je aan de meldingsplicht?

In de meeste gevallen ontvang je van de makelaar een vragenlijst over de woning. Hierin wordt gevraagd naar de bouwkundige staat van de woning en of er bijzonderheden of gebreken zijn. Het is belangrijk om deze lijst zo eerlijk en volledig mogelijk in te vullen. Deze vragenlijst kan vervolgens gedeeld worden met potentiële kopers. Ook is het mogelijk om alle gebreken te benoemen tijdens de bezichtiging. Op deze manier voldoe je als verkoper aan je meldingsplicht. Door alles zo volledig mogelijk te melden voorkom je problemen achteraf.

Wat als er verborgen gebreken zijn?

Het komt wel eens voor dat er na de overdracht een verborgen gebrek wordt ontdekt door de kopers. Als verkoper kun je hiervoor aansprakelijk gesteld worden door de kopers. Heb je als verkoper niks verteld over het gebrek, dan kan het zijn dat je aansprakelijk bent. Je kan ook aansprakelijk zijn als je het gebrek zelf niet kende. Meestal wordt je op de hoogte gebracht middels een aangetekende brief. Hierin staat dat je als verkoper het gebrek moet herstellen voor een bepaalde tijd. Vaak kan het onderling opgelost worden, maar dat is helaas niet altijd het geval. In dat geval kan de koper een procedure starten bij de rechter. Stel er zijn gebreken waarvoor jij als verkoper aansprakelijk bent gesteld, dan moet je betalen voor het herstel van het gebrek. De herstelkosten van verborgen gebreken kunnen hoog oplopen. Het is daarom ook belangrijk om alle bijzonderheden en gebreken te melden aan potentiële kopers.

Verkopers hebben dus een meldingsplicht van bijzonderheden en verborgen gebreken aan de woning. Dit kunnen bouwkundige zaken of juridische zaken zijn. Je kunt aansprakelijk gesteld worden als je gebreken verborgen hebt gehouden. In dat geval bestaat de kans dat je als verkoper moet opdraaien voor de herstelkosten van de gebreken. Om problemen achteraf te voorkomen is het verstandig om alle bijzonderheden en gebreken te melden aan de koper.

Heb jij nog vragen met betrekking tot dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op via 020-3086110. Wij helpen je graag verder bij vragen en wanneer je je woning wilt verkopen. Meld de woning geheel vrijblijvend aan via onze website en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.