Wat is WOZ-waarde? En wat is de WOZ-waarde van jouw huis?

Vraag direct uw bod aan

Waarschijnlijk kamp je met de vraag: ‘WOZ-waarde, wat is dat?’ Of: ‘Wat is de WOZ-waarde van mijn huis?’ Geen zorgen, in deze blog gaan we het uitgebreid hebben over deze waarde.

Na het lezen van deze blog weet jij precies waar we het over hebben als we spreken over de WOZ-waarde van je huis. Waar heb je die WOZ-waarde zoal voor nodig? Ook lees je hoe deze waarde berekend wordt en door wie.

Met andere woorden, na het lezen van deze blog ben jij helemaal op de hoogte wat betreft de WOZ-waarde van 2021. Ga er lekker voor zitten want we gaan beginnen.

WOZ-waarde, wat is dat?

De WOZ-waarde van een huis en andere onroerende zaken is de geschatte marktwaarde die wordt bepaald door de gemeente. Twee belangrijke zaken die een rol spelen bij het bepalen van de WOZ-waarde zijn de geschatte grondprijs en de verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wie bepaalt de WOZ-waarde van jouw huis?

Jouw gemeente bepaalt de WOZ-waarde van jouw huis. Hierbij zijn de volgende zaken van belang:

  • De verkoopcijfers van woningen in de buurt
  • De ligging van je huis
  • Bepaalde inhoudsgegevens
  • De oppervlaktegegevens

Wat houdt de WOZ-waarde in?

De WOZ-waarde is dus de marktwaarde van je huis. Het is een waarde die is samengesteld aan de hand van bovengenoemde informatie. Aan de hand van deze gegevens worden bepaalde belastingtarieven en heffingen vastgesteld.

Wie bepaalt de WOZ-waarde van je huis?

Elke gemeente bepaalt de hoogte van de WOZ-waarde. Dit doen ze vanuit de Wet WOZ. Dat staat voor ‘Waardering Onroerende Zaken’. Deze wet regelt de bepaling van waarde van huizen en andere onroerende zaken.

Wat is de WOZ-waarde 2021?

De WOZ-waarde van jouw huis in 2021 is bepaald door jouw gemeente. Wil je weten wat de WOZ-waarde van jouw huis in 2021 is? Neem dan contact op met jouw gemeente of ga naar MijnOverheid.nl en log in via DigiD.

Wat zegt de WOZ-waarde over een woning?

De WOZ-waarde is de geschatte waarde van jouw huis. De WOZ-waarde is nodig bij het bepalen van bepaalde belastingtarieven en eventuele heffingen. Ook is de WOZ-waarde nodig voor taxatiedoeleinden.

Waar heb je de WOZ-waarde voor nodig?

De WOZ-waarde is nodig om je huis te kunnen laten taxeren. Ook is deze waarde nodig bij het bepalen van bepaalde belastingtarieven zoals eigenwoningforfait en eventuele heffingen.

Wat is eigenwoningforfait?

Eigenwoningforfait is een bepaald percentage van de WOZ-waarde van je koophuis. Het is een fiscale bijtelling die bij je inkomen wordt opgeteld. Jouw eigen huis wordt namelijk gezien als eigen bezit.

Ook al is je huis nog niet helemaal afbetaald dien je eigenwoningforfait te betalen. Je betaalt deze bijtelling (een bepaald percentage van de WOZ-waarde) dan aan de Belastingdienst.

Hoe wordt de WOZ-waarde van je huis berekend?

De WOZ-waarde van jouw huis wordt berekend aan de hand van de Wet WOZ, dat staat voor ‘Waardering Onroerende Zaken’. Dit is een Nederlandse wet die in 1994 is aangenomen.

De WOZ regelt de waarde van al het onroerend goed in Nederland. De WOZ is in het leven geroepen om bepaalde belastingheffingen te kunnen constateren.

Kun je de WOZ-waarde van je huis (online) opvragen?

Ja, je kunt de WOZ-waarde van je huis online opvragen. Ook kun je dit fysiek doen bij het gemeentehuis. Om de WOZ-waarde online op te kunnen vragen kun je terecht bij het WOZ-waardeloket via MijnOverheid. Ga naar MijnOverheid.nl en log in via DigiD.

Wat betekent een stijging van de WOZ-waarde voor mij?

Een stijging van de WOZ-waarde kan gunstig zijn als je je woning wilt verkopen. Daarbij is er ook nog een kans dat de hypotheekrente omlaag zou kunnen gaan.

Een stijging van de WOZ-waarde kan ongunstig zijn omdat je eigenwoningforfait hoger wordt. Dat betekent dat je meer belasting zult moeten betalen omdat je eigen bezit (je huis) meer waard is geworden.

Wat betekent een daling van de WOZ-waarde voor mij?

In relatie tot eigenwoningforfait (belastingpercentage van de WOZ-waarde) is een lage WOZ-waarde gunstig. Je betaalt dan minder belasting over je bezit. Maar mocht je je huis willen verkopen is een lage WOZ-waarde ongunstig.

Heeft een nieuwbouwhuis ook een WOZ-waarde?

Dat ligt aan de WOZ-toestandsdatum. Na die datum staat de WOZ-waarde voor dat jaar vast. Vaak komt deze WOZ-waarde overeen met de koopprijs van het nieuwbouwhuis.

Kun je bezwaar maken tegen de vastgestelde WOZ-waarde?

Nee, je kunt geen bezwaar maken tegen de vastgestelde WOZ-waarde. Je kunt wel bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking, mits je dit binnen 6 weken na datum doet. Na deze termijn is bezwaar maken niet meer mogelijk en staat de WOZ-waarde vast.

Afsluitende woorden

Hopelijk heeft dit artikel je mogen informeren over de WOZ-waarde van jouw huis. Wil je meer leren over vastgoedgerelateerde onderwerpen? Of heb je nog vragen over het onderwerp ‘WOZ-waarde’? Neem gerust contact met ons op!

Bedankt voor het lezen en hopelijk zien we je snel bij een volgende blog.

Bronnen: