Publicatie: 14 oktober 2022

WOZ-waarde van je woning

Vraag direct jouw bod aan

Iedere woningbezitter heeft te maken met de WOZ-waarde van hun woning. WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. In dit artikel lees je wat de WOZ-waarde is, hoe deze wordt vastgesteld, waar je deze kunt vinden, hoe je bezwaar kunt maken tegen de vastgestelde waarde en waarom je bezwaar zou maken tegen de WOZ-waarde.

Wat is de WOZ-waarde?

De WOZ-waarde staat dus voor Waardering Onroerende Zaak. De WOZ-waarde bepaalt de hoogte van belastingen en gemeentelijke heffingen. Deze moet je betalen als je in het bezit bent van een woning. De belastingen en heffingen die je moet betalen zijn bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (OZB), waterschapslasten, eigenwoningforfait, inkomstenbelasting. De WOZ-waarde is dus de marktwaarde volgens de gemeente.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?

De gemeente waarin de woning zich bevindt zal elk jaar de WOZ-waarde vaststellen. Dit doen zij door vergelijkbare woningen in de buurt te vergelijken. Het vastgestelde bedrag is volgens de gemeente het bedrag wat de woning zou moeten opleveren op 1 januari van het jaar daarvoor. De gemeente stelt de waarde vast middels een taxatie.

Waar vindt je de WOZ-waarde van je woning?

De WOZ-waarde van je woning kun je op verschillende manieren nagaan:

Hoe kan je bezwaar maken tegen de vastgestelde WOZ-waarde?

Binnen 6 weken na het ontvangen van de WOZ-beschikking kan je bezwaar maken tegen de vastgestelde waarde. Het bezwaar moet je indienen bij de gemeente. In de bijlage van de WOZ-beschikking vindt je de manier waarop je bezwaar kunt maken. In het bezwaar moet je melden waarom je het niet eens bent met de vastgestelde WOZ-waarde. Je kan het taxatieverslag bij de gemeente opvragen om uit te zoeken of de waarde wel goed is berekend.

Waarom zou je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Als je het vermoeden hebt dat de WOZ-waarde niet klopt, dan kan je bezwaar maken. Bij een lagere WOZ-waarde betaal je minder belasting en minder aan heffingen. Een lagere WOZ-waarde kan dus gunstig zijn. Hoeveel je kunt besparen is te berekenen via deze tool van Vereniging Eigen Huis. Een lagere WOZ-waarde heeft bij de verkoop nadelen, omdat het een waarde is waar veel mensen naar kijken. Hoe lager de WOZ-waarde, hoe lager mensen denken dat de woning waard is.

Is een hoge WOZ-waarde gunstig?

Een hoge WOZ-waarde heeft als nadeel dat je meer aan belastingen en heffingen betaalt dan bij een lagere waarde. Het voordeel is dat je hypotheekrente mogelijk omlaag kan bij een hoge WOZ-waarde. Dit heeft ermee te maken dat je in een andere risicogroep valt doordat de waarde van je woning is gestegen. Onderzoek of een verlaging van de hypotheekrente mogelijk is. Het verschilt per geldverstrekker of er mogelijkheden zijn.

De WOZ-waarde is dus een belangrijke waarde die bepaalt hoeveel je aan belastingen en heffingen moet betalen als je in het bezit bent van een eigen woning. Het is mogelijk om bezwaar te maken tegen de vastgestelde WOZ-waarde. Een lagere WOZ-waarde betekent minder kosten aan belastingen en heffingen. Een hogere WOZ-waarde kan ervoor zorgen dat je hypotheekrente mogelijk omlaag kan. Laat je altijd informeren door een professional indien je van plan bent bezwaar te maken. Neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt over de WOZ-waarde.