Wat is eigenwoningforfait? Alles over eigenwoningforfait 2021

Vraag direct uw bod aan

Je hebt er vast wel eens over gehoord, de term ‘eigenwoningforfait’. Ben jij een kersverse woningbezitter? Dan weet je waarschijnlijk nog niet erg veel over deze belastingformule.

Het is belangrijk om te weten waar je belasting voor betaalt. Daarom bespreken we middels deze blog alles over eigenwoningforfait. Wat dien jij te weten hierover? Daar kom je zo achter want alle belangrijke zaken komen aan bod. Ga er lekker voor zitten want daar gaan we dan…

Wat is eigenwoningforfait?

Dus jij hebt een eigen huis of appartement gekocht en je woont ook in dit pand? Dan bouw je volgens de Belastingdienst vermogen op. Voor huurders werkt dat anders. Zij bezitten hun huurhuis niet. Vandaar dat de Belastingdienst deze mensen niet extra belast

Eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van het huis waar je in woont. Het is een fiscale bijtelling bij het inkomen in verband met het hebben van een koopwoning. Deze fiscale bijtelling betaal je aan de Belastingdienst.

Wat is de WOZ-waarde?

Dat is de geschatte waarde van je woning. Deze waarde wordt gebruikt om het belastingtarief en eventuele heffingen te bepalen. Elke gemeente bepaalt de hoogte van de WOZ-waarde. Dit doen ze vanuit de Wet waardering Onroerende Zaken, ofwel: Wet WOZ.

Een aantal zaken die een rol spelen bij het bepalen van de WOZ-waarde zijn:

  • Verkoopcijfers van woningen in de buur
  • De ligging van je woning
  • Oppervlaktegegevens
  • Inhoudsgegevens

Is een lage WOZ-waarde gunstig?

In relatie tot eigenwoningforfait is een lage WOZ-waarde gunstig, je betaalt dan minder belasting over je koophuis. In andere gevallen is een hogere WOZ-waarde juist wel gunstig. Bijvoorbeeld als je je huis wilt verkopen. Daarbij is er ook nog een kans dat de hypotheekrente omlaag kan gaan. Wat gunstig is voor jou hangt dus af van de omstandigheden.

Wat zijn de veranderingen m.b.t. eigenwoningforfait 2021?

In 2021 zijn er een paar dingen veranderd voor woningbezitters, namelijk: de maximale aftrek van de hypotheekrente ging omlaag van 46% naar 43%. Eigenwoningforfait voor woningen tot €1.090.000 ging ook wat omlaag. Huizenbezitters die geen (of een hele lage) hypotheekschuld hebben, krijgen vanaf 2021 te maken met een hogere aflosboete.

Is eigenwoningforfait een aftrekpost?

Eigenwoningforfait is een soort inkomen verstopt in je woning. Dit wordt ook omschreven als 'het woongenot' van het hebben van een eigen huis. De aftrekpost noemen we de hypotheekrenteaftrek. Het eigenwoningforfait wordt juist bij je inkomen opgeteld en is dus geen aftrekpost. Dit is de relatie tussen het eigenwoningforfait en hypotheekrenteaftrek.

Eigenwoningforfait en nieuwbouw?

Het eigenwoningforfait is €0,- ten tijde van de bouw en als je nieuwe woning leeg staat. Pas wanneer je in de woning leeft wordt het percentage eigenwoningforfait belast. Verhuis je vanuit een andere eigen woning naar een nieuwbouwhuis? Vul dan voor beide woningen het eigenwoningforfait in wanneer je aangifte doet.

Heb je je koophuis verkocht en verhuis je naar een huurhuis? Dan betaal je eigenwoningforfait over de periode dat je stond ingeschreven op het adres van je koophuis. Dit geldt ook als je verhuist van een huurhuis naar een koophuis.

Ben je nog niet op de hoogte van de WOZ-waarde?

Weet je nog niet wat de WOZ-waarde van je nieuwbouwhuis is op het moment dat je aangifte wilt doen? Dan kun je zelf een schatting doen. Dit kun je als volgt doen:

Neem de waarde van vergelijkbare woningen bij jou in de buurt. Neem daar het gemiddelde van en je weet de WOZ-waarde ongeveer. Je kunt natuurlijk ook een taxateur in de arm nemen. Daar zijn uiteraard wel kosten aan verbonden.

Krijg je na je belastingaangifte alsnog de WOZ-beschikking van je gemeente? Geef dan direct de WOZ-waarde door aan de Belastingdienst.

Het eigenwoningforfait in 2022 en 2023

Het eigenwoningforfait-percentage gaat de komende jaren verder omlaag. In 2021 ging het percentage naar 43%. In 2022 zal het naar 40% zakken en vanaf 2023 is het nog maar 37,05%.

Wat betekent een daling in eigenwoningforfait voor jou?

Het heeft pas gevolgen als je belastbaar inkomen boven de €68.507 uitkomt. Je betaalt dan 49,50% belasting over je gehele inkomen en krijgt 46% terug voor je aftrekpost ‘eigen woning’.

Hoe zit het met eigenwoningforfait als je (bijna) geen hypotheek meer hebt?

Betaal je geen of weinig rente omdat je geen (of een kleine) eigenwoningschuld hebt? Dan is jouw eigenwoningforfait meestal hoger dan de aftrekbare kosten voor je eigen huis. Dit wordt ook wel de Wet Hillen genoemd. Je hebt dan recht op een aftrek van de belasting omdat je geen of een kleine eigenwoningschuld hebt.

Eigenwoningforfait berekenen?

BEr zijn verschillende websites die je kunt bezoeken om een nauwkeurige eigenwoningforfait berekening te doen. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Univé.

Afsluitende woorden…

Hopelijk ben je iets wijzer geworden na het lezen van dit artikel. Bij het kopen en bezitten van een huis komt veel kijken. De Belastingdienst maakt het je ook niet per se gemakkelijk. Gelukkig kun je veel informatie vinden op het internet. Wij hopen dat we jou daarbij hebben geholpen.

Heel veel succes en graag zien we je weer bij een volgende blog!