Publicatie: 6 december 2022

Vrij op naam (v.o.n.)

Vraag direct jouw bod aan

Bij het zoeken naar woning kom je vaak de afkortingen k.k en v.o.n. tegen. Bij het kopen van een woning komen de meeste kosten vaak voor rekening van de koper. Dit staat dan aangegeven als kosten koper (k.k.), maar je kunt ook een woning vrij op naam (v.o.n.) kopen. In dit artikel wordt alles uitgelegd met betrekking tot het kopen van een woning vrij op naam.

Wat betekent vrij op naam?

Je betaalt altijd meer dan alleen de afgesproken koopsom. In het geval van vrij op naam betaal je als koper geen kosten voor de overdracht. De kosten voor de overdracht bestaan uit de overdrachtsbelasting, de kadastrale kosten en de notariskosten voor de akte van levering. Bij vrij op naam komen deze kosten voor rekening van de verkoper. Vrij op naam komt veelal voor bij nieuwbouwwoningen, maar het kan ook bij bestaande woningen het geval zijn.

Vrij op naam bij nieuwbouw

De meeste woningen die vrij op naam worden aangeboden zijn nieuwbouwwoningen. Dat komt omdat de koper de eerste eigenaar gaat worden. Veel kosten zijn al in de koopprijs verwerkt, zoals de grondprijs en de BTW.

Vrij op naam bij bestaande woningen

Het komt niet vaak voor dat bestaande woningen vrij op naam worden verkocht. Echter is het wel mogelijk om een bestaande woning vrij op naam aan te bieden. Als verkoper draag je dan alle kosten die met de overdracht te maken hebben. In de meeste gevallen zijn de kosten voor de koper, dit wordt ook wel kosten koper (k.k.) genoemd.

Welke kosten betaal je wel bij vrij op naam?

Er zijn dus een aantal kosten die je niet hoeft te betalen bij vrij op naam. Echter zijn er wel een aantal kosten die als koper moet betalen. De kosten die je als koper moet betalen bestaan uit de kosten voor de hypotheekadviseur, de taxatiekosten, eventuele makelaarskosten en notariskosten. Bij nieuwbouw kun je ook te maken krijgen meer kosten voor meerwerk. De kosten voor meerwerk moet je als koper ook zelf betalen.

Verschil kosten koper (k.k.) en vrij op naam (v.o.n.)

De gemiddelde kosten zijn in de tabel weergegeven. Zo wordt het verschil in kosten goed zichtbaar. In het voorbeeld is een koopsom van €350.000 meegenomen. Het voorbeeld geeft enkel een indicatie van kosten. In de werkelijkheid kunnen deze kosten afwijken. Het is aan te raden professioneel advies te vragen met betrekking tot de koop van een woning.

Kosten koper (k.k.) Vrij op naam (v.o.n.)
Koopsom €350.000 €350.000
Overdrachtsbelasting €7.000 €0
Overige kosten €14.000 €10.000
Totale kosten €371.000 €360.000

Bij een koop vrij op naam bespaar je een hoop geld aan overdrachtsbelasting en notariskosten voor de akte van levering. Vrij op naam komt in de meeste gevallen voor bij nieuwbouwwoningen, maar het is ook mogelijk bij bestaande woningen. Het verschil tussen kosten koper en vrij op naam is wie de kosten betaald. Bij kosten koper zijn de kosten voor overdrachtsbelasting, Kadaster en notaris voor rekening van de koper en bij vrij op naam zijn die kosten voor rekening van de verkoper.

Ben jij van plan om je woning te gaan verkopen? Meld de woning dan geheel gratis en vrijblijvend aan via de website. Wij helpen graag verder met de verkoop, dit doen wij snel, goed en gratis.