Eindinspectie

Publicatie: 12 juli 2022

Eindinspectie

Vraag direct jouw bod aan

Voordat de woning wordt overgedragen bij de notaris zal deze nog gecontroleerd worden. Dit wordt de eindinspectie genoemd. Tijdens de eindinspectie gaan verkoper en koper een controle rondje door de woning om te checken of alles is zoals afgesproken. Wat de eindinspectie precies inhoudt en waar je op moet letten zal in dit artikel toegelicht worden

Wat is een eindinspectie?

Een eindinspectie is een moment waarbij koper en verkoper gezamenlijk door het huis lopen om te controleren of alles is zoals eerder is afgesproken in de koopovereenkomst. Nadat bekend is op welke datum de overdracht is, kan je een eindinspectie inplannen met de verkoper. In de koopovereenkomst staat dat de inspectie moet plaatsvinden. De verkoper is verplicht hieraan mee te werken. Het is verstandig om een inspectieformulier op te stellen met daarop wat je wil controleren.

Wanneer doe je eindinspectie?

De eindinspectie wordt vlak voor de overdracht gedaan. Vaak een ongeveer uur voor de afspraak bij de notaris. Hoelang de eindinspectie duurt is afhankelijk van de grootte van de woning. Een vrijstaande villa van 250 vierkante meter duurt langer om te inspecteren dan een appartement van 60 vierkante meter. Over het algemeent duurt een eindinspectie gemiddeld zo’n 30-40 minuten. Na de eindinspectie zullen beide partijen naar de notaris gaan om daar de akte van levering te tekenen voor de overdracht.

Wat controleer je tijdens een eindinspectie?

Tijdens de eindinspectie controleer je verschillende dingen. Koper en verkoper doorlopen de gehele woning en controleren ruimte voor ruimte. Per ruimte zal er gekeken worden naar werking van verwarming, elektra, ramen en deuren. Ook zal er gekeken worden naar eventuele beschadigingen. In de badkamer zal gecontroleerd worden of het warme water het doet, of de afvoer goed doorloopt en of het toilet doorspoelt. In de keuken zal de apparatuur gecontroleerd worden. Tot slot controleer je of alle spullen die achter zouden blijven ook daadwerkelijk achter gebleven zijn en als laatst controleer je gezamenlijk de meterstanden. Verder is het handig als alle onderhoudsboekjes en eventuele garantiepapieren, eventuele afvalpassen en de vuilcontainers aanwezig zijn. Controleer of alles aanwezig is en of alles naar behoren werkt.

Is een eindinspectie verplicht?

Een eindinspectie is niet verplicht, maar wel aan te raden. Als koper heb je de woning slechts tijdens de bezichtiging gezien. Meestal is dat een aantal maanden geleden. In die maanden kan er veel gebeuren met de woning. Om problemen na de overdracht te voorkomen is het verstandig om een eindinspectie te doen. De verkoper is echter verplicht om mee te werken aan een eindinspectie. Het is immers om problemen in een later stadium te voorkomen.

Wat als er iets mis is tijdens de eindinspectie?

Het uitgangspunt is dat als er iets niet werkt, dit door de verkoper vooraf gemeld had moeten zijn of het had in de eventuele vragenlijst moeten staan. Mocht er toch iets mis zijn dat eerder niet bekend was, dan kan er met de verkoper onderhandeld worden over een mogelijke oplossing. Het kan natuurlijk zo zijn dat er dingen in de woning niet meer goed werken of dat er iets is stuk gegaan in de periode tussen de verkoop en de officiële levering. De verkoper is verplicht het probleem op te lossen als dat het geval is. Na de overdracht kan je niet meer onderhandelen, omdat de woning dat officieel geen eigendom meer is van de verkoper.

Het is belangrijk dat beide partijen het inspectieformulier ondertekenen. Zo hebben beide partijen een document waarop precies staat wat er gecontroleerd is en of alles naar behoren werkt. Verdere afspraken zullen ook op dit formulier vermeld moeten worden. Bijvoorbeeld tot welke oplossing koper en verkoper zijn gekomen als er iets mis is tijdens de inspectie. Na de eindinspectie zal de verkoper de deur voor laatste keer achter zich dichttrekken en zal de woning overgedragen worden bij de notaris.

Tips voor de eindinspectie:

  1. Controleer de meterstanden
    Maak foto’s van de huidige meterstanden en laat deze controleren door de verkoper.
  2. Controleer of alles naar behoren werkt
    Loop alle kranen, afvoeren, toiletten, verwarmingen, apparatuur en installaties na.
  3. Controleer of alle overgenomen spullen aanwezig zijn
    Als het goed is is alles meegenomen wat je niet wilde overnemen. Check of dit het geval is. Als er nog spullen aanwezig zijn die je niet hebt overgenomen, dan moet verkoper deze meenemen.
  4. Controleer of alles is zoals tijdens de bezichtiging
    Denk hierbij vooral aan beschadigingen of dingen die constructief verander zijn.

Is er iets mis tijdens de eindinspectie? Maak dan afspraken over wie wat oplost.

Is alles zoals afgesproken? Dan kan de woning overgedragen worden bij de notaris.

Een eindinspectie is dus een belangrijk moment vlak voor de overdracht bij de notaris. Koper en verkoper controleren of alles naar behoren werkt en of alles zo is als afgesproken in de koopovereenkomst. Als er iets mis is tijdens de inspectie, dan kan er onderhandeld worden over een oplossing. Na de inspectie gaan beide partijen naar de notaris, waar de overdracht zal plaatsvinden.

Heb je nog vragen met betrekking tot de eindinspectie? Neem dan contact met ons op. Ben je van plan je woning te verkopen of ben je benieuwd wat jouw woning waard is? Meld dat de woning geheel vrijblijvend aan.

Veelgestelde vragen

Een eindinspectie is eigenlijk een laatste rondje om te controleren of alles is zoals afgesproken. De koper en verkoper lopen hierbij samen door de woning en nemen de meterstanden op.

Het is gebruikelijk dat de eindinspectie vlak voor de overdracht plaatsvindt. Meestal gebeurt dat een uur voor de de overdracht bij de notaris.

Een eindinspectie is om problemen achteraf te voorkomen. Gebreken die aan het licht komen moeten door de verkoper nog aangepakt worden.

Een eindinspectie is niet verplicht, maar wel raadzaam. In de meeste gevallen is het standaard opgenomen in de koopovereenkomst.