Publicatie: 22 januari 2022

Nieuwbouwwoning kopen

Vraag direct jouw bod aan

Wat is voordeliger, een bestaand pand kopen of een nieuwbouwproject starten? Is jouw droomhuis toevallig een nieuwbouwhuis en vraag je je af wat de verschillen zijn qua kosten ten opzichte van een bestaande woning?

Lees dan verder! Wij gaan je middels deze blog informeren wat een nieuwbouwwoning ongeveer kost. We hebben de diverse kosten waar je rekening mee dient te houden voor je op een rijtje gezet. Ben je er klaar voor? Dan gaan we beginnen...

Kosten nieuwbouwhuis

Een gemiddeld nieuwbouwhuis kost in het jaar 2021 gemiddeld €250.000,-. Dit bedrag staat dan nog los van de bouwgrond waarvoor je tussen de €200,- en €500,- per m2 mag rekenen

Overige kosten, zoals het laten realiseren van speciale wensen, komen daar ook nog bovenop. Uiteraard, hoe ruimer en luxueuzer je huis wordt, hoe duurder de bouw zal uitvallen.

Hoeveel geld heb je nodig voor een nieuwbouwhuis?

Dat is geheel afhankelijk van je wensen. Natuurlijk speelt de grondprijs ook een grote rol. Daarnaast bepalen andere zaken de uiteindelijke totaalprijs. Om een inschatting te kunnen maken is het goed om te weten hoe hoog de gemiddelde prijzen zijn. We hebben het dan over gemiddelde prijzen per m2 in de buurt waar je wilt bouwen. Zoals eerder benoemd, je kunt meestal uitgaan van bedragen tussen de €200 en €500 per m2.

Welke kosten krijg je bij het kopen van een nieuwbouw woning?

Normaal gesproken zijn er andere kosten verbonden aan het kopen van een bestaande woning in vergelijking met de koop van een nieuwbouwwoning. Denk bijvoorbeeld aan:

Je krijgt bij de koop van een nieuwbouwproject te maken met de volgende kostenposten:

 • Percentage bouwrente: de uiteindelijke bouwrente verschilt per aannemer, reken op 4 tot 8% van de koopsom
 • Verlengingskosten hypotheekofferte
 • Kosten opleveringskeuring nieuwbouw
 • Kosten voor meerwerk
 • Notariskosten: ongeveer €400 (kosten verschillen per notaris)

Als particulier een nieuwbouwhuis kopen?

Wil je als zelfstandige een nieuwbouwhuis kopen? Je mag als particulier opdrachtgeverschap (PO) zelf het stuk grond kopen en vervolgens bepaal je zelf welke partijen het huis gaan bouwen.

Je hebt op deze manier de volledige vrijheid. Ook kun je bouwen wat je wilt mits je je houdt aan de gemeentelijke voorschriften.

Als collectief een nieuwbouwproject kopen?

Koop je als collectief een nieuwbouwproject? Dan koop je samen met anderen een stuk grond en bouwt daar een aantal huizen op. Dit heet ‘Collectief Particulier Opdrachtgeverschap’ (CPO). Hierbij draait het om een gezamenlijke aanpak. Je financiert samen een project, bijvoorbeeld een rij huizen, een appartementencomplex of vrijstaande villa’s

Wat kost een nieuwbouwhuis per m2?

Wil je weten wat een nieuwbouwhuis per m2 kost? Dat hangt af van een aantal factoren. Maar om een idee te krijgen van de geschatte prijs kun je deze rekensom gebruiken: 1.600 à 1.700 euro per vierkante meter inclusief btw en architectenkosten.

Andere factoren die de kosten van een nieuwbouwproject bepalen

Natuurlijk speelt de grondprijs een belangrijke rol in het bepalen van de kosten van een nieuwbouwhuis. Daarnaast kunnen materiaalkosten behoorlijk variëren. Kies je bijvoorbeeld voor basiskwaliteit of voor zeer luxe materialen?

Denk ook aan de graad van afwerking, domotica en andere technologieën. Vergis je niet, de uiteindelijke kosten kunnen soms enkele tientallen duizenden euro’s schelen! Het soort bouwmethode bepaalt ook de uiteindelijke waarde van het huis. Laat jij je huis ontwerpen en bouwen door ervaren experts of beginners in het vak?

Offerte diverse aannemers

Ook de mate waarin je aannemersprijzen vergelijkt bepaalt de uiteindelijke prijs. Daarom is het verstandig om verschillende aannemers te benaderen. Laat ze allemaal maar een offerte maken, op basis daarvan kun jij de beste/meest voordelige persoon uitkiezen.

Hieronder hebben we nog een aantal zaken voor je opgesomd:

De aanschafkosten van de bouwgrond en de kosten voor de bouw van het huis zijn dus de grootste kosten. Daarnaast mag je rekening houden met de volgende kosten:

 • Grondmechanisch en milieuonderzoek
 • Inmeetkosten
 • Bouwrente
 • Aansluiten riolering en water. Gas wordt tegenwoordig niet meer in rekening gebracht
 • Verzekeringen
 • Rentekosten grond
 • Andere bijkomende kosten zoals bouwvergunning en stedenbouwkundige kosten
 • Bouw- en woonrijp maken van de bouwgrond waarop zal worden gebouwd (wordt vaak door gemeente geregeld)
 • Huur van gemeentegrond (precario)

Wat is bouwrente?

Als je aannemer of projectontwikkelaar begint met het bouwen van je nieuwbouwhuis maakt hij natuurlijk kosten. Over deze kosten rekent hij rente. Dit bedrag heet bouwrente.

Dit is een vergoeding voor het verlies aan rente dat hij oploopt tijdens de verbouwing. De bouwrente bestaat vaak uit een vergoeding en een uitstelrente. Het percentage bouwrente ligt ongeveer tussen de 4 tot 8%, met een maximum van 15%.

Oplevering nieuwbouwhuis

Is de bouw van je nieuwbouwhuis afgerond en heeft de vooroplevering plaatsgevonden? Mooi! Dan is het tijd voor de definitieve oplevering van je nieuwe huis. Dan is het helemaal van jou. De officiële oplevering vindt plaats ongeveer 2 weken na de vooroplevering.

Je nieuwbouwhuis is op dat moment geschikt voor jou/jullie om het te kunnen bewonen. Je cv-ketel werkt, het water en elektra zijn aangesloten et cetera. Het is wel verstandig een bouwkundige mee te nemen naar de oplevering. Mochten er stiekeme gebreken zijn, kun je de bouwer namelijk confronteren.

Wat is een opleveringskeuring nieuwbouwwoning?

Een opleveringskeuring is een nauwkeurige, visuele keuring van je nieuwbouwhuis. Een onafhankelijke bouwkundige loopt het nieuwbouwhuis na. Je krijgt direct informatie over de bouwkundige gebreken. Dit is nodig om een sterke positie in te nemen tegenover de bouwer, mocht dit nodig zijn.

Afsluitende woorden

Als het goed is heb je nu antwoord op de vraag: ‘wat kost het bouwen van een huis precies?’ Het is geheel afhankelijk van de waarde en de grootte van het stuk grond, je wensen en overige benoemde zaken. Laat je vooral eens informeren door een aantal betrouwbare aannemers en laat een offerte maken!

Wij wensen je enorm veel succes tijdens de bouw van je nieuwe huis! Graag zien we je weer bij een volgende blog. Wil je meer lezen over vastgoedgerelateerde onderwerpen? Lees dan eens een van onze vorige blogs. Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!

Veelgestelde vragen

De kosten voor een nieuwbouwwoning variëren per type woning. Een gemmidelde nieuwbouwwoning kost ongeveer €275.000.

De koop van nieuwbouw werkt anders dan wanneer je een bestaande woning koopt. Je moet bijvoorbeeld een koop-aannemingsovereenkomst tekenen in plaats van een koopovereenkomst. Ook krijg je te maken met bouwrente en een bouwdepot.

Bouwrente is rente die je moet betalen aan de aannemer over de kosten van de bouw van het huis.

Het is aan te raden om de verkoop van je eigen huis ongeveer 3 maanden voor de oplevering van de nieuwbouwwoning te starten. Zorg ervoor dat de overdracht na de oplevering van de nieuwbouwwoning is.

Een huis laten bouwen kost tegenwoordig als snel €275.000 voor een gemiddelde woning