Publicatie: 22 januari 2022

Kosten nieuwbouwhuis

Vraag direct jouw bod aan

Wat kost een nieuwbouwhuis 2023?

De kosten om een nieuwbouwhuis in 2023 te laten bouwen variëren enorm. Dit komt doordat huizen van elkaar verschillen, bijvoorbeeld door grootte en materiaalsoorten. Hierdoor verschillen de kosten voor een nieuwbouwhuis enorm, maar gemiddeld liggen de kosten tussen de €75.000 en €600.000. Gemiddeld kost een nieuwbouw huis ruim €250.000 om te bouwen. De bouwgrond en overige kosten zitten niet bij dit bedrag. Inclusief de grond en overige kosten kom je al snel op meer dan het dubbele.

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwbouwwoning?

Bij een nieuwbouwwoning kopen moet je op veel dingen letten. De prijs voor een nieuwbouwwoning is vaak een prijs die gebaseerd is op de huidige plannen. Echter, wanneer het jouw woning wordt, kunnen de kosten toenemen door jouw eisen. Wanneer je bijvoorbeeld duurdere materialen wil gebruiken of extra voorzieningen wil toevoegen, komt dit nog bovenop de prijs. Enkele factoren die de kosten voor een nieuwbouwhuis kunnen beïnvloeden zijn:

 • Aanwezigheid van luxe

 • Aantal slaapkamers

 • Hoeveelheid voorzieningen

 • Soort bouwmethode

 • Het type huis

 • De oppervlakte

Kun je een huis bouwen voor 300.000 euro?

Het is mogelijk om een huis te (laten) bouwen voor 300.000 euro of minder, maar dit is afhankelijk van een aantal factoren. Hoe groter je bouwplannen, hoe hoger de kosten zullen zijn. Wanneer je van plan bent om een grote villa te laten bouwen, dan kom je vast en zeker boven dat bedrag. Echter, voor kleine huizen geldt doorgaans dat deze voor minder dan 300.000 euro te realiseren zijn. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de diverse bijkomende kosten. Indien je een kavel koopt en bijvoorbeeld de opstallen wil laten verwijderen, kan dit ook extra kosten met zich meebrengen. De kosten van een nieuwbouwhuis kunnen in de toekomst veranderen, vanwege de economische en geopolitieke invloeden. Zo is de inflatie enorm gestegen, wat een enorme impact op de prijzen van bouwmaterialen heeft gehad.

Wat kost een huis bouwen per m3 2023?

De kosten voor het bouwen van een nieuwbouwhuis per m3 bedragen ongeveer €250 tot €550 per m3 in 2023. Het laagste bedrag wordt gerekend voor het casco laten bouwen van een nieuwbouwwoning, terwijl €550 per m3 gebaseerd is op een luxe afwerking met hoogwaardige elementen. Wanneer je een gemiddelde nieuwbouwwoning laat bouwen kun je uitgaan van een bedrag rond de €450 en €400 per m3 voor de kosten van een nieuwbouwhuis. Echter kunnen de prijzen tegenwoordig sterk afwijken van het gemiddelde. Dit heeft te maken met de gestegen kosten voor bouwmaterialen en grond.

Als particulier een nieuwbouwhuis kopen?

Wil je als zelfstandige een nieuwbouwhuis kopen? Je mag als particulier opdrachtgeverschap (PO) zelf het stuk grond kopen en vervolgens bepaal je zelf welke partijen het huis gaan bouwen.

Je hebt op deze manier de volledige vrijheid. Ook kun je bouwen wat je wilt mits je je houdt aan de gemeentelijke voorschriften.

Als collectief een nieuwbouwproject kopen?

Koop je als collectief een nieuwbouwproject? Dan koop je samen met anderen een stuk grond en bouwt daar een aantal huizen op. Dit heet ‘Collectief Particulier Opdrachtgeverschap’ (CPO). Hierbij draait het om een gezamenlijke aanpak. Je financiert samen een project, bijvoorbeeld een rij huizen, een appartementencomplex of vrijstaande villa’s

Wat kost een nieuwbouwhuis per m2?

Wil je weten wat een nieuwbouwhuis per m2 kost? Dat hangt af van een aantal factoren. Maar om een idee te krijgen van de geschatte prijs kun je deze rekensom gebruiken: 1.600 à 1.700 euro per vierkante meter inclusief btw en architectenkosten.

Andere factoren die de kosten van een nieuwbouwproject bepalen

Natuurlijk speelt de grondprijs een belangrijke rol in het bepalen van de kosten van een nieuwbouwhuis. Daarnaast kunnen materiaalkosten behoorlijk variëren. Kies je bijvoorbeeld voor basiskwaliteit of voor zeer luxe materialen?

Denk ook aan de graad van afwerking, domotica en andere technologieën. Vergis je niet, de uiteindelijke kosten kunnen soms enkele tientallen duizenden euro’s schelen! Het soort bouwmethode bepaalt ook de uiteindelijke waarde van het huis. Laat jij je huis ontwerpen en bouwen door ervaren experts of beginners in het vak?

Offerte diverse aannemers

Ook de mate waarin je aannemersprijzen vergelijkt bepaalt de uiteindelijke prijs. Daarom is het verstandig om verschillende aannemers te benaderen. Laat ze allemaal maar een offerte maken, op basis daarvan kun jij de beste/meest voordelige persoon uitkiezen.

Hieronder hebben we nog een aantal zaken voor je opgesomd:

De aanschafkosten van de bouwgrond en de kosten voor de bouw van het huis zijn dus de grootste kosten. Daarnaast mag je rekening houden met de volgende kosten:

 • Grondmechanisch en milieuonderzoek
 • Inmeetkosten
 • Bouwrente
 • Aansluiten riolering en water. Gas wordt tegenwoordig niet meer in rekening gebracht
 • Verzekeringen
 • Rentekosten grond
 • Andere bijkomende kosten zoals bouwvergunning en stedenbouwkundige kosten
 • Bouw- en woonrijp maken van de bouwgrond waarop zal worden gebouwd (wordt vaak door gemeente geregeld)
 • Huur van gemeentegrond (precario)

Wat is bouwrente?

Als je aannemer of projectontwikkelaar begint met het bouwen van je nieuwbouwhuis maakt hij natuurlijk kosten. Over deze kosten rekent hij rente. Dit bedrag heet bouwrente.

Dit is een vergoeding voor het verlies aan rente dat hij oploopt tijdens de verbouwing. De bouwrente bestaat vaak uit een vergoeding en een uitstelrente. Het percentage bouwrente ligt ongeveer tussen de 4 tot 8%, met een maximum van 15%.

Oplevering nieuwbouwhuis

Is de bouw van je nieuwbouwhuis afgerond en heeft de vooroplevering plaatsgevonden? Mooi! Dan is het tijd voor de definitieve oplevering van je nieuwe huis. Dan is het helemaal van jou. De officiële oplevering vindt plaats ongeveer 2 weken na de vooroplevering.

Je nieuwbouwhuis is op dat moment geschikt voor jou/jullie om het te kunnen bewonen. Je cv-ketel werkt, het water en elektra zijn aangesloten et cetera. Het is wel verstandig een bouwkundige mee te nemen naar de oplevering. Mochten er stiekeme gebreken zijn, kun je de bouwer namelijk confronteren.

Wat is een opleveringskeuring nieuwbouwwoning?

Een opleveringskeuring is een nauwkeurige, visuele keuring van je nieuwbouwhuis. Een onafhankelijke bouwkundige loopt het nieuwbouwhuis na. Je krijgt direct informatie over de bouwkundige gebreken. Dit is nodig om een sterke positie in te nemen tegenover de bouwer, mocht dit nodig zijn.

Afsluitende woorden

Als het goed is heb je nu antwoord op de vraag: ‘wat kost het bouwen van een huis precies?’ Het is geheel afhankelijk van de waarde en de grootte van het stuk grond, je wensen en overige benoemde zaken. Laat je vooral eens informeren door een aantal betrouwbare aannemers en laat een offerte maken!

Wij wensen je enorm veel succes tijdens de bouw van je nieuwe huis! Graag zien we je weer bij een volgende blog. Wil je meer lezen over vastgoedgerelateerde onderwerpen? Lees dan eens een van onze vorige blogs. Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!

Veelgestelde vragen

De kosten voor een nieuwbouwwoning variëren per type woning. Een gemmidelde nieuwbouwwoning kost ongeveer €275.000.

De koop van nieuwbouw werkt anders dan wanneer je een bestaande woning koopt. Je moet bijvoorbeeld een koop-aannemingsovereenkomst tekenen in plaats van een koopovereenkomst. Ook krijg je te maken met bouwrente en een bouwdepot.

Bouwrente is rente die je moet betalen aan de aannemer over de kosten van de bouw van het huis.

Het is aan te raden om de verkoop van je eigen huis ongeveer 3 maanden voor de oplevering van de nieuwbouwwoning te starten. Zorg ervoor dat de overdracht na de oplevering van de nieuwbouwwoning is.

Een huis laten bouwen kost tegenwoordig als snel €275.000 voor een gemiddelde woning