Kosten koper

Publicatie: 10 juni 2022

Kosten koper

Vraag direct jouw bod aan

Wat zijn kosten koper? Kosten koper is een term die wordt gebruikt in de Nederlandse wetgeving bij het kopen en verkopen van een woning en wordt veelal aangeduid met de afkorting k.k. (kosten koper). In dit artikel leggen we je uit wat precies onder de kosten koper valt.

De kosten koper kunnen oplopen tot wel duizenden euros, afhankelijk van de woning die je koopt. De kosten koper zijn vooral belangrijk bij het kopen van een woning, omdat je hiermee rekening moet houden bij het vaststellen van je maximale aankoopprijs. Als je weet wat de kosten koper bedragen, kun je namelijk gemakkelijker bepalen hoeveel je maximaal wilt uitgeven aan een woning.

Kosten koper

Wanneer je een woning gaat kopen, zijn er verschillende kosten die onder de kosten koper vallen. Dit zijn de notariskosten, de makelaarskosten en de overdrachtsbelasting. De overdrachtsbelasting is een percentage van de koopprijs en wordt betaald aan de overheid. Deze kosten worden dus allemaal betaald door de koper van de woning:

Wanneer betaal je de kosten koper?

De kosten koper worden doorgaans betaald wanneer de koopakte wordt getekend bij de notaris. Het is dan ook belangrijk dat je de kosten koper meerekent in je financiering, zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer je de woning gaat kopen.

Hoe worden kosten koper berekend?

De kosten koper worden doorgaans berekend door een notaris of makelaar. Zij zullen je dan kosteloos inlichten over de kosten koper en kunnen je helpen bij het berekenen ervan.

Welke kosten maak je dan wel als verkoper?

Als verkoper maak je kosten voor het aanvragen van een energielabel en voor de verkoopmakelaar. Een energielabel is verplicht en moet in bezit zijn van de koper en de notaris voordat de woning gepasseerd wordt bij de notaris. De makelaarskosten zijn afhankelijk van het percentage dat je afspreekt met de makelaar, maar deze kunnen oplopen tot duizenden euro's. Bij HuisHunters betaal je geen makelaarskosten, wij verkopen de woning geheel gratis.

Als je de woning verkoopt via HuisHunters is dat geheel gratis. Hiermee bespaar je al gauw duizenden euro’s. De enige kosten die je als verkoper maakt zijn de kosten voor het energielabel, deze dient de verkoper zelf aan te vragen.

Meld direct de woning vrijblijvend en kosteloos aan.

Veelgestelde vragen

Kosten koper zijn alle kosten die bij de koop van een woning door koper betaald moeten worden.

De volgende kosten vallen onder de kosten koper: notariskosten, makelaarskosten voor de aankoop en de overdrachtsbelasting.

Als verkoper betaal je de makelaar voor de verkoop en moet je een energielabel op laten stellen. Ook betaal je kosten voor het doorhalen van de hypotheek, als er een hypotheek op de woning rust.