Er zijn verschillende stappen die doorlopen worden bij het aanvragen van een hypotheek. De volgende stappen worden doorgaans doorlopen:
-
Voorbereiding
Voordat je een hypotheekaanvraag start, is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van je financiële situatie. Het is verstandig om je inkomen, schulden, en uitgaven in kaart te brengen.
-
Hypotheekopties onderzoeken
Er zijn verschillende soorten hypotheken, zoals annuïtair, lineair of aflossingsvrij. Het is belangrijk de verschillende opties te onderzoeken, zodat je kunt beoordelen welke het beste bij jouw situatie past. Bekijk de voor- en nadelen van de verschillende hypotheekvormen.
-
Hypotheekadviseur inschakelen
Een hypotheekadviseur kan je helpen bij het uitzoeken welke hypotheekvorm het beste van jouw situatie past. Het is ook dan ook aan te raden om een hypotheekadviseur in de arm te nemen. De hypotheekadviseur kan jouw financiële situatie beoordelen, opties aanbevelen, vragen beantwoorden en de maximale hypotheek berekenen.
-
Documenten verzamelen
Voor de hypotheekaanvraag heb je verschillende documenten nodig. De volgende documenten moet je bijvoorbeeld aanleveren:
- Identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart)
- Inkomensbewijzen (salarisstroken, belastingaangifte etc.)
- Bankafschriften van de afgelopen maanden
- Bewijs van eventuele schulden
-
Hypotheekaanvraag indienen
Met behulp van de hypotheekadviseur kun je een hypotheekaanvraag indienen bij een geldverstrekker. De geldverstrekker zal jouw financiële situatie beoordelen en beslissen of je in aanmerking komt voor een hypotheek. De hypotheekaanvraag duurt gemiddeld zes weken. Voor de aanvraag heb je een taxatierapport van de woning nodig.
-
Hypotheekofferte
Zodra de hypotheekaanvraag is goedgekeurd, ontvang je een hypotheekofferte met de voorwaarden. Dit is een officieel document waarin onder andere het rentepercentage, de looptijd en eventuele kosten vermeld staan.
-
Hypotheekvoorwaarden controleren
Lees de voorwaarden zorgvuldig door en stel vragen aan de hypotheekadviseur. Zorg ervoor dat je begrijpt wat er van jou verwacht wordt en welke verplichtingen je hiermee aangaat. Je gaat een verplichting aan voor een looptijd van meestal dertig jaar, dus het is belangrijk dat je weet wat voor gevolgen dat heeft.
-
Hypotheekofferte accepteren en ondertekenen
Nadat je akkoord bent gegaan met alle voorwaarden, kun je de hypotheek accepteren door de hypotheekofferte te ondertekenen. Door de getekende versie naar de geldverstrekker te sturen, bevestig je dat je akkoord gaat met de voorwaarden en dat je de lening graag wilt afsluiten.
-
Overdracht bij de notaris
De notaris zal het juridische proces van de overdracht regelen. De hypotheekakte wordt opgesteld en het eigendom wordt overgedragen. De geldverstrekker zorgt dat het geld tijdig op de tussenrekening van de notaris staat, zodat de overdracht plaats kan vinden.
De hoogte van je maximale hypotheek wordt bepaald door de volgende factoren:
-
Inkomen
Je inkomen is de belangrijkste factor bij het berekenen van de maximale hypotheek. Geldverstrekkers willen zekerheid dat je de hypotheeklasten kunt dragen. Hoe hoger je inkomen, hoe meer je kunt lenen.
-
Financiële verplichtingen
Er wordt ook gekeken naar andere lopende verplichtingen, zoals leningen, schulden, alimentatie, creditcardgegevens en bijvoorbeeld de studieschuld. Deze verplichtingen hebben invloed op de maximale hypotheek. Hoe meer verplichtingen je hebt, hoe minder je kunt lenen.
-
Hypotheekrente
De hypotheekrente speelt een grote rol bij de maximale hypotheek. Bij een hogere rente zullen de maandlasten hoger zijn. Bij een hogere rente zal je dus minder kunnen lenen.
-
Taxatiewaarde van de woning
In Nederland kun je niet meer lenen dan de taxatiewaarde van een woning. Dus als een woning een taxatiewaarde heeft van €300.000,- dan kan je eigenlijk niet meer lenen dan dat bedrag. Enkel bij het verduurzamen van een woning kan je iets meer dan de taxatiewaarde lenen.
-
Leeftijd
Je leeftijd heeft invloed op de maximale hypotheek. Bij oudere mensen kan de looptijd van de hypotheek namelijk beperkter zijn, waardoor de maandelijkse kosten fors toenemen. In dat geval zouden zij minder kunnen lenen.
Hoelang de hypotheekaanvraag zal duren is afhankelijk van de geldverstrekker, de complexiteit van de situatie en de volledigheid van de aangeleverde documenten. De hypotheekaanvraag neemt meestal enkele weken in beslag. Gemiddeld duurt het ongeveer 6 weken voordat de financiering rond is. Meestal duurt de aanvraag langer als je zelfstandig ondernemer bent. In dat geval zijn er vaak meer documenten nodig dan wanneer je in vaste loondienst bent. Het is dus belangrijk om tijdig te beginnen met de hypotheekaanvraag.
Is een hypotheekadviseur nodig?
Het is zeker aan te raden om een hypotheekadviseur in te schakelen. De hypotheekadviseur neemt veel werk uit handen en kan je helpen bij diverse vraagstukken. Het is echter wel mogelijk om zelf een hypotheek aan te vragen. Vaak duurt de aanvraag langer als je het zonder hypotheekadviseur doet. Hoewel het inschakelen van een hypotheekadviseur geld kost, is het wel aan te raden om gebruik te maken van deze professionele dienst. Zo zorg je ervoor dat het proces snel en soepel verloopt. Tevens krijg je financieel advies en bespaart het je een hoop tijd en moeite.
Voor een hypotheekaanvraag is het dus verstandig om een hypotheekadviseur in te schakelen. Voor hypotheekaanvraag zijn verschillende documenten nodig waaruit blijkt wat je inkomen is en wat je financiële verplichtingen zijn. Op basis daarvan kan bepaald worden hoeveel je verantwoord kunt lenen. Een hypotheekaanvraag duurt gemiddeld zes weken.
Ben je van plan je woning te gaan verkopen? Wij helpen graag verder. Meld de woning aan via de website en wij nemen zo snel mogelijk contact op om een mogelijke verkoop verder te bespreken.