Publicatie: 29 november 2022

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Vraag direct jouw bod aan

Het is mogelijk om een huis te kopen met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Om in aanmerking te kopen de deze garantie moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Ook zitten er kosten verbonden aan het de Nationale Hypotheek Garantie. In dit artikel zullen we uitleggen wat het precies inhoudt, wat de voor- en nadelen zijn en aan welke voorwaarden je moet voldoen om hiervoor in aanmerking te komen.

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

De Nationale Hypotheek Garantie geeft de geldverstrekker zekerheid van terugbetalen. Mocht je zelf niet meer in staat zijn de hypotheek te kunnen betalen, dan wordt ervoor gezorgd dat het alsnog betaald wordt aan de geldverstrekker.

Wat is de NHG-grens?

De NHG-grens geeft aan tot welk hypotheekbedrag je gebruik kunt maken van de Nationale Hypotheek Garantie. In 2022 is de NHG-grens €355.000 en in 2023 is de NHG-grens €405.000. Dat wil zeggen dat als je een hypotheek neemt van maximaal €355.000, je gebruik kunt maken van de Nationale Hypotheek Garantie. Later zullen de andere voorwaarden toegelicht worden.

Wat zijn de voordelen van de Nationale Hypotheek Garantie?

De Nationale Hypotheek Garantie kent diverse voordelen:

  • Lagere hypotheekrente
  • Zekerheid van terugbetalen als jij dat niet meer kunt
  • Minder risico
  • Bij verkoop met verlies kan NHG de restschuld kwijtschelden

Wat zijn de nadelen van de Nationale Hypotheek Garantie?

De Nationale Hypotheek Garantie kent ook enkele nadelen:

  • De afsluitkosten zijn 0,6% van het totale hypotheekbedrag, met een maximum van €2.130. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar.

  • BKR-registratie bij gebruik van kwijtschelding van NHG, waardoor het 5 jaar moeilijker is om een nieuwe hypotheek te krijgen

Voorwaarden voor de Nationale Hypotheek Garantie in 2023

Om in aanmerking te komen moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Maximale hypotheek is €405.000,- bij aankoop van een woning

  • Hypotheek tot maximaal 100% van de marktwaarde

  • Maximale hypotheek van €429.300,- bij energiebesparende maatregelen. De extra 6% moet dan wel geheel besteed worden aan energiebesparende maatregelen

  • Maximale koopsom of marktwaarde mag maximaal €405.000,- zijn

De Nationale Hypotheek Garantie biedt de geldverstrekker meer zekerheid en het levert jezelf ook diverse voordelen op. Zo krijg je korting op de hypotheekrente en ben je ingedekt tegen een verlies bij verkoop. Daar tegenover staan wel extra kosten voor het afsluiten van de Nationale Hypotheek Garantie en er zijn diverse voorwaarden waaraan je moet voldoen. Laat je goed adviseren over de mogelijkheden en of deze optie interessant voor jou is.

Wil jij je woning snel, goed en gratis verkopen? Meld dan je woning gratis en vrijblijvend aan via de website. Wij helpen graag verder!

Veelgestelde vragen

De Nationale Hypotheek Garantie is een regeling waarvan je onder bepaalde voorwaarden gebruik kunt maken. Het biedt de geldverstrekker meer zekerheid van terugbetalen. Mocht je zelf niet in staat zijn om de hypotheek te betalen, dan wordt ervoor gezorgd dat er alsnog betaald wordt aan de geldverstrekker.

Voor 2023 is de NHG-grens maximaal €405.000 en met energiebesparende maatregelen is het maximaal €429.300.

Er zitten bepaalde voorwaarden aan de Nationale Hypotheek Garantie. Om in aanmerking te komen moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:
- Maximaal hypotheek voor aankoop van €405.000,-
- Maximale koopsom of marktwaarde van €405.000.-