Publicatie: 18 juli 2022

Het Kadaster

Vraag direct jouw bod aan

Het is voor veel mensen niet duidelijk wat het Kadaster nou precies is en wat het Kadaster nou precies doet. Wel heeft iedereen er wel eens van gehoord en heeft iedereen er mee te maken zodra je een woning koopt of verkoopt. In dit artikel wordt uitgelegd wat het Kadaster is, wat zij doen en welke informatie zij verzamelen.

Wat is het Kadaster?

Het Kadaster is een overheidsorgaan dat al het vastgoed (grond en gebouwen) in Nederland registreert. Daarbij wordt gekeken naar wie welke rechten heeft. Het houden en bijwerken van openbare registers is de wettelijke taak van het Kadaster. De gegevens die zij registreren zijn beschikbaar voor iedereen.

Wat doet het Kadaster?

Het Kadaster doet eigenlijk verschillende dingen. Boven de grond registreert het Kadaster gegevens van woningen, schepen, luchtvaartuigen, percelen en wegen. Onder de grond doen zij dat voor netwerken van kabels en leidingen. Naast het registreren, beheert het Kadaster ook voorzieningen van andere organisaties. De meest bekende daarvan zijn de WOZ en de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG): alle adressen en gebouwen in Nederland. Ook kun je bij het Kadaster terecht voor bestemmingsplannen. De data van het Kadaster helpt particulieren, bedrijven en (semi)overheidsorganisaties bij het maken van belangrijke keuzes.

Welke persoonlijke gegevens worden vastgelegd in het Kadaster?

Naast informatie over woningen wordt er ook informatie over de eigenaar vastgelegd. De volgende informatie van de eigenaar is bij het Kadaster bekend:

  • Naam
  • Geboortedatum
  • Geslacht
  • Huwelijkse staat en gegevens van de partner (indien van toepassing)
  • Verwijzing naar ingeschreven stukken
  • Het perceelnummer
  • Transactiedatum en definitieve koopsom
  • Hypotheekgegevens

Je kunt je persoonlijke kadastrale gegevens kosteloos inzien. Hiervoor moet je inloggen via mijnoverheid.nl met je DigiD.

Welke documenten uit het Kadaster heb je nodig bij de verkoop van een woning?

Alles met betrekking tot de woning is geregistreerd in het Kadaster. Het bouwjaar, de oppervlakte en perceelnummer worden bijvoorbeeld geregistreerd. Maar ook van wie de woning eigendom is staat geregistreerd. Dit zijn de documenten die van belang zijn wanneer je je woning gaat verkopen:

  • Kadastrale kaart: hierin is het exacte perceel te zien inclusief de grootte en de grens.
  • Kadastraal bericht: hierin staat de eigendomsinformatie van de woning.

Het Kadaster heeft een eigen website waarop je alles kunt vinden over het Kadaster en wat zij doen. Neem gerust contact met ons op als er vragen zijn. Ben je van plan om je woning te verkopen? Meld dan de woning vrijblijvend aan en wij nemen contact met je op.