Kennisbank

Aflossingsvrije hypotheek

24 maart 2023

Vroeger was een aflossingsvrije hypotheek heel erg vanzelfsprekend. Sinds de kredietcrisis is het niet meer mogelijk om de volledige hypotheek aflossingsvrij te nemen. Het was destijds erg populair vanwege de lagere maandlasten. Tegenwoordig is het weer populair om een deel aflossingsvrij te nemen. In dit artikel lees je alles over de aflossingsvrije hypotheek.

Verder lezen
Bieden op een huis

Sleutelverklaring

24 maart 2023

Het kan voorkomen dat je een woning koopt die leeg staat, maar waarvan de overdracht pas later is. In dat geval zou je met de verkopers af kunnen spreken om een sleutelverklaring op te laten stellen. Een sleutelverklaring is niet geheel zonder risico. In dit artikel lees je alles over de sleutelverklaring.

Verder lezen
Bieden op een huis

Erfdienstbaarheden

8 maart 2023

De meeste mensen hebben wel eens van ‘erfdienstbaarheden’ gehoord. Het kan mogelijk zijn er erfdienstbaarheden gelden voor de woning waar je naar op zoek bent. Het is belangrijk om te weten welke erfdienstbaarheden er op het perceel rusten. In dit artikel lees je alles over erfdienstbaarheden.

Verder lezen
Bieden op een huis

Financieringsvoorbehoud

8 maart 2023

Een huis kopen of verkopen is een behoorlijk grote stap. Er zijn een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden en één daarvan is het financieringsvoorbehoud. De koper van een woning kan een financieringsvoorbehoud op laten nemen in de koopovereenkomst. Het kan dus nog best spannend zijn of de koop uiteindelijk door kan gaan. In dit artikel leggen we alles uit over financieringsvoorbehoud.

Verder lezen
Bieden op een huis

Huurbescherming

2 maart 2023

Huurbescherming is een belangrijk onderwerp voor zowel huurders als verhuurders. Als huurder ben je in Nederland goed beschermd. Voor verhuurders is het ook belangrijk om te weten welke rechten de huurder heeft. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de huurbescherming en welke rechten je als huurder hebt.

Verder lezen
Bieden op een huis

Overwaarde opnemen

2 maart 2023

Wellicht heb je overwaarde op je huidige woning. Het is mogelijk om de overwaarde op te nemen. Op deze manier komt er dus geld vrij dat je kan je gebruiken van andere dingen. In dit artikel lees je alles over het opnemen van overwaarde. Aan de hand van dit artikel kun je bepalen of het opnemen van overwaarde iets voor je is of niet.

Verder lezen
Bieden op een huis

Bestemmingsplan

16 februari 2023

In Nederland zijn gemeenten verplicht om een actueel bestemmingsplan te hebben van hun gehele grondgebied. Zo is het voor iedereen inzichtelijk wat de bestemming is van een bepaald stuk grond of van een bepaald gebouw. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat een bestemmingsplan is, hoe een bestemmingsplan eruit ziet en of je het bestemmingsplan kunt wijzigen.

Verder lezen
Bieden op een huis

Huurcontract

16 februari 2023

Mocht je een woning gaan huren dan worden alle afspraken vastgelegd in het huurcontract. Het is dus belangrijk dat alles goed vermeld staat en dat er geen dingen vergeten zijn. Als huurder is het verstandig om het huurcontract te laten controleren door een professional. Zo weet je zeker dat alles erin staat en kom je niet voor verrassingen te staan. In dit artikel lees je alles over het huurcontract.

Verder lezen
Bieden op een huis

5 tips als executieverkoop dreigt

10 februari 2023

Bij een executieverkoop wordt je woning gedwongen verkocht doordat je betalingsachterstanden hebt bij de schuldeiser. In de meeste gevallen is de schuldeiser de bank waarbij je een hypotheek hebt afgesloten. Als je niet meer in staat bent om aan de betalingsverplichtingen te voldoen kan de bank overgaan tot executieverkoop. Het is voor hen het laatste redmiddel om hun geld terug te krijgen. In dit artikel staan 10 tips voor als een executieverkoop dreigt.

Verder lezen
Bieden op een huis

Startersvrijstelling

27 januari 2023

Als starter op de woningmarkt kun je wellicht gebruik maken van de startersvrijstelling. Dat scheelt je al snel duizenden euro’s bij het kopen van een eigen woning. Het aankoopproces wordt vaak ervaren als een spannende tijd. Misschien weet je nog niet hoe het aankoopproces precies in elkaar steekt en of je gebruik kunt maken van de startersvrijstelling. In dit artikel lees je alles over de startersvrijstelling.

Verder lezen
Bieden op een huis

Executieveiling

25 januari 2023

Een executieveiling is iets wat je als verkoper nooit hoopt mee te maken. De bank kan overgaan tot executieverkoop als je niet meer aan de hypotheeklasten kunt voldoen. Op deze manier proberen zij zoveel mogelijk geld op te halen om de schulden mee af te lossen. Het kan natuurlijk zo zijn dat een executieverkoop dreigt. In dit artikel lees je alles over de executieveiling en hoe je deze kunt voorkomen.

Verder lezen
Bieden op een huis

Verplichte verzekeringen eigen woning

20 januari 2023

Als je een huis koopt krijg je te maken met verzekeringen. Je hebt al met verzekeringen te maken als je reeds een huis bezit. Voor sommige mensen is het echter niet duidelijk welke verzekeringen je precies af moet sluiten. Het komt ook vaak voor dat mensen een aantal overbodige verzekeringen hebben afgesloten. Echter zijn er een aantal verzekeringen die verplicht zijn. Welke verzekeringen je daarnaast nog extra afsluit is aan jou. In dit artikel zullen we bespreken welke verzekeringen er zijn en welke verplicht zijn voor je eigen woning.

Verder lezen
Bieden op een huis

Onderzoeksplicht koper

20 januari 2023

Als je een huis gaat kopen krijg je te maken met de onderzoeksplicht die geldt voor kopers. Je moet namelijk zo goed mogelijk onderzoek doen naar de staat van de woning en de eventuele verplichtingen die bij de woning horen. Het is dus belangrijk dat je goed voorbereid gaat bezichtigen en dat je zoveel mogelijk te weten komt over de woning. In dit artikel zullen we alles met betrekking tot de onderzoeksplicht bespreken.

Verder lezen
Bieden op een huis

Volmacht bij de notaris

11 januari 2023

Het kan voorkomen dat je zelf niet in staat bent om een rechtshandeling te verrichten. Bijvoorbeeld wanneer je bij de verkoop van je woning niet aanwezig kunt zijn bij de notaris voor de overdracht. In dit artikel lees je precies wat een volmacht is en hoe je deze kunt verlenen.

Verder lezen
Bieden op een huis

Stille verkoop

11 januari 2023

De meeste mensen hebben er wel eens van gehoord: stille verkoop. Veel verkopers kiezen ervoor om hun woning op Funda te zetten. Echter wint de stille verkoop aan populariteit en komt het steeds vaker voor dat een woning via niet-openbare kanalen wordt aangeboden. In dat geval komt er geen ‘te koop’ bord in de tuin en weet niet iedereen dat het huis te koop is.

Verder lezen
Bieden op een huis

Meldingsplicht verkoper

4 januari 2023

Verkopers hebben een meldingsplicht bij het verkopen van een woning. Deze plicht is in het leven geroepen om de koper te beschermen. Het is de bedoeling dat je als verkoper zoveel mogelijk informatie deelt die voor de koper van belang is. Het gaat erom dat de koper weet wat hij koopt. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de meldingsplicht bij het verkopen van je woning. Wat houdt het in, hoe voldoe je aan de meldingsplicht en wat als er verborgen gebreken zijn?

Verder lezen
Bieden op een huis

Stappenplan woning verkopen

4 januari 2023

Bij het verkopen van een woning komt veel kijken. Voor veel verkopers is het niet exact duidelijk in welke stappen de verkoop verloopt. Om het verkoopproces inzichtelijk te maken hebben wij een algemeen stappenplan gemaakt. Aan het einde van dit artikel kun je het algemene stappenplan downloaden. Doe er je voordeel mee!

Verder lezen
Bieden op een huis

Belastingaftrek eigen woning

21 december 2022

Belasting is eigenlijk de grootste kostenpost van je leven. Gedurende je leven betaal je verschillende soorten belasting. Om de belastingdruk te verlagen zijn er diverse aftrekposten waardoor je uiteindelijk minder belasting betaald. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de belastingaftrek voor de aankoop van een eigen woning en de belastingaftrek voor het bezit van een eigen woning.

Verder lezen
Bieden op een huis

Bieden op een huis

21 december 2022

Mocht je na de bezichtiging nog steeds interesse hebben in de woning, dan denk je er misschien wel aan om een bod uit te brengen. In de praktijk blijkt dat mensen het moeilijk vinden om te bepalen welk bod ze gaan doen. In dit artikel lees je alles over het bieden op een huis en waar je op moet letten.

Verder lezen
Bieden op een huis

Overdrachtsbelasting

13 december 2022

Bij het kopen van een woning komen er meer kosten kijken dan enkel de koopsom. Je krijgt dan namelijk ook te maken met overdrachtsbelasting. De overdrachtsbelasting valt onder de kosten koper (k.k.) bij het kopen van vastgoed. Er gelden verschillende tarieven en er bestaat een zogeheten startersvrijstelling. In dit artikel zullen we alles met betrekking tot de overdrachtsbelasting bespreken.

Verder lezen
Overdrachtsbelasting

Eigenwoningforfait

13 december 2022

Bij het bezit van een woning krijg je te maken met verschillende soorten belastingen. Het eigenwoningforfait is er daar één van. Het is belangrijk om als woningbezitter te weten welke belastingen je moet betalen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. In dit artikel zal alles met betrekking tot het eigenwoningforfait worden uitgelegd.

Verder lezen
Eigenwoningforfait

Erfbelasting

8 december 2022

Een erfenis bestaat uit alle bezittingen en schulden die een overleden persoon achterlaat aan zijn of haar erfgenamen. De erfgenamen krijgen dan te maken met erfbelasting. Bij de Belastingdienst moet je vervolgens aangifte erfbelasting doen. Dit kun je samen met de andere erfgenamen doen of ieder kan het voor zich doen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de erfbelasting.

Verder lezen

Nota van afrekening

8 december 2022

Bij de koop of verkoop van een woning krijg je te maken met een nota van afrekening. Deze ontvang je meestal een paar dagen voor de overdracht bij de notaris. Het is verstandig om dit document goed door te nemen. In dit artikel zullen we uitleggen wat een nota van afrekening precies is, wat er allemaal in staat en er zal een voorbeeld laten zien worden van een nota van afrekening.

Verder lezen

Vrij op naam (v.o.n.)

6 december 2022

Bij het zoeken naar woning kom je vaak de afkortingen k.k en v.o.n. tegen. Bij het kopen van een woning komen de meeste kosten vaak voor rekening van de koper. Dit staat dan aangegeven als kosten koper (k.k.), maar je kunt ook een woning vrij op naam (v.o.n.) kopen. In dit artikel wordt alles uitgelegd met betrekking tot het kopen van een woning vrij op naam.

Verder lezen

Verborgen gebreken

6 december 2022

Bij de koop van een woning is het mogelijk dat er verborgen gebreken zijn. De reparatie van deze gebreken kan een hoop geld kosten. Het is dus belangrijk om als koper goed onderzoek te doen naar de woning en als verkoper ben je verplicht om eventuele bijzonderheden en gebreken te melden. Mochten er toch verborgen gebreken blijken na de overdracht, dan moet onderzocht worden wie hiervoor aansprakelijk is. In dit artikel leggen we alles uit met betrekking tot verborgen gebreken.

Verder lezen

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

29 november 2022

Het is mogelijk om een huis te kopen met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Om in aanmerking te kopen de deze garantie moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Ook zitten er kosten verbonden aan het de Nationale Hypotheek Garantie. In dit artikel zullen we uitleggen wat het precies inhoudt, wat de voor- en nadelen zijn en aan welke voorwaarden je moet voldoen om hiervoor in aanmerking te komen.

Verder lezen

Verkocht onder voorbehoud

29 november 2022

Het komt vaak voor dat een huis ‘verkocht onder voorbehoud’ is. Het huis is dan nog niet definitief verkocht. Voor veel mensen is het een term die nogal wat vragen oproept. In dit artikel zullen wij uitleggen wat verkocht onder voorbehoud precies inhoudt. Zo weet je bij het kopen of verkopen van een huis precies waar je aan toe bent en weet je wanneer het huis definitief verkocht is.

Verder lezen

Waardebepaling

21 november 2022

Als je de waarde van je woning wilt weten kun je een waardebepaling laten doen door een makelaar of door HuisHunters. Zo weet je wat jouw woning ongeveer waard is in de huidige markt. Veel mensen halen een waardebepaling in de war met een taxatie. In dit artikel zullen we uitleggen wat een waardebepaling is, wat een taxatie is en wat de verschillen zijn.

Verder lezen

Huis verkopen en terughuren

21 november 2022

Verkopen en terughuren wordt steeds bekender en het komt steeds vaker voor. Na de verkoop blijf je gewoon wonen en hoef je dus niet te verhuizen. In de meeste gevallen wordt deze constructie gedaan om overwaarde uit de woning te halen. Tegenwoordig zijn er verschillende redenen waarom het verkopen en terughuren van je huis interessant kan zijn. In dit artikel lees je wat verkopen en terughuren precies inhoudt en hoe het in zijn werk gaat.

Verder lezen

Huis met erfpacht verkopen

10 november 2022

Er is een periode geweest in voornamelijk de grote steden dat erfpacht een normale gang van zaken was. Tegenwoordig zien we het niet heel vaak meer, maar de kans bestaat nog dat je een woning hebt waar erfpacht op rust. Er zijn in totaal zo’n 100.000 woningen in Nederland met erfpacht. In dit artikel zullen we uitleggen wat erfpacht precies is, of je het af kunt kopen, of je een huis met erfpacht gewoon kunt verkopen en de voor- en nadelen van een huis met erfpacht zullen benoemd worden.

Verder lezen

Woningmarkt verwachting 2023

10 november 2022

De afgelopen jaren waren zeer goede tijden voor de woningmarkt. Aan het einde van 2022 zien we echter dat de huizenprijzen stabiliseren en zelfs gedaald zijn ten opzichte van eerdere kwartalen. De periode van forse stijgingen lijkt hiermee achter ons te liggen. Bovendien heerst er veel onzekerheid en het vertrouwen in de woningmarkt neemt bij veel mensen af. Wat zijn de verwachtingen voor 2023? In dit artikel gaan we daar dieper op in.

Verder lezen
Huis verkopen zonder makelaar

Huis verkopen zonder makelaar

14 oktober 2022

Tegenwoordig wordt het steeds populairder om je huis te verkopen zonder makelaar. Een makelaar kost al snel duizenden euro’s. Door de woning zelf via een gratis platform te verkopen bespaar je dus duizenden euro’s aan makelaarskosten. Dat klinkt interessant en aantrekkelijk, maar er zijn wel een aantal zaken die je goed moet regelen om het tot een succes te maken. In dit artikel lees je alles over het verkopen van je huis zonder makelaar.

Verder lezen
Huis verkopen zonder makelaar

WOZ-waarde van je woning

14 oktober 2022

Iedere woningbezitter heeft te maken met de WOZ-waarde van hun woning. WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. In dit artikel lees je wat de WOZ-waarde is, hoe deze wordt vastgesteld, waar je deze kunt vinden, hoe je bezwaar kunt maken tegen de vastgestelde waarde en waarom je bezwaar zou maken tegen de WOZ-waarde.

Verder lezen
Belastingen eigen woning

Belastingen eigen woning

5 oktober 2022

Als woningbezitter heb je te maken met diverse belastingen die je als huurder bijvoorbeeld niet hebt. Het start eigenlijk al bij de aankoop van een woning. Vanaf dat moment betaal je diverse belastingen omdat je dus woningbezitter bent geworden. De belastingen lopen uiteen van de overdrachtsbelasting bij aankoop tot het betalen van rioolheffing. In dit artikele zullen de verschillende belastingen die je betaalt bij het bezitten van een eigen woning worden toegelicht.

Verder lezen
Hoe plaats ik mijn huis op funda
Woning verduurzamen

Woning verduurzamen

5 oktober 2022

Door de stijgende kosten voor gas en elektra denken steeds meer woningbezitters aan het verduurzamen van hun woning. Een duurzamere woning zorgt voor lagere maandlasten. Vanuit de overheid wordt het verduurzamen van je woning dan ook gestimuleerd middels subsidies. In dit artikel lees je hoe je je huis kunt verduurzamen en wat ongeveer de kosten daarvoor zijn. In sommige gevallen is er zelfs een subsidieregeling vanuit de overheid.

Verder lezen
Hoe plaats ik mijn huis op funda
Huis verkopen aan belegger

Huis verkopen aan belegger

16 september 2022

Als verkoper kan je je woning op verschillende manieren verkopen. Kies je bijvoorbeeld voor een verkooptraject via Funda of kies je voor een snellere verkoop. Bij een snellere verkoop kan het verkopen aan een vastgoedbelegger interessant zijn. Het verkopen aan een belegger is in verschillende situaties interessant en brengt diverse voordelen met zich mee. Alles over verkopen aan een belegger lees je in dit artikel.

Verder lezen
Hoe plaats ik mijn huis op funda
Hypotheekakte

Hypotheekakte

25 augustus 2022

In de meeste gevallen neem je een hypotheek op een woning. In dat geval krijg je te maken met een hypotheekakte. De hypotheekakte wordt op verzoek van de bank opgesteld. In dit artikel lees je precies wat een hypotheekakte is, wat erin staat, wie de hypotheekakte opstelt en waar de hypotheekakte wordt ingeschreven. Na het lezen van dit artikel weet je alles over de hypotheekakte.

Verder lezen
Hoe plaats ik mijn huis op funda
Hypotheek doorhalen

Hypotheek doorhalen

25 augustus 2022

Bij de levering van een woning moet het huis vrij van hypotheek zijn. De hypotheek moet op dat moment volledig afgelost worden bij de geldverstrekker. Dit noemen we het doorhalen van de hypotheek of het royeren of uitschrijven van de hypotheek. In dit artikel lees je wat het doorhalen van een hypotheek precies is, wat het kost om je hypotheek door te halen en wanneer je dit moet doen.

Verder lezen
Hoe plaats ik mijn huis op funda
Bedenktijd

Bedenktijd

12 augustus 2022

Bij het kopen van een woning hoor je de term ‘drie dagen bedenktijd’ vaak vallen. Na het tekenen van de koopovereenkomst heeft de koper volgens de wet drie dagen om zonder reden van de woning af te zien. De wettelijke bedenktijd is dwingend recht, daar mag dus niet van afgeweken worden. Waarom heeft de koper drie dagen bedenktijd en wanneer gaan die in? In dit artikel vertellen we je alles over de drie dagen bedenktijd.

Verder lezen
Hoe plaats ik mijn huis op funda
Tips huis verkopen

Tips huis verkopen

12 augustus 2022

Er komt veel kijken bij de verkoop van je woning. Het is natuurlijk een grote beslissing die je neemt. Het is dan wel fijn als je weet waarop je moet letten bij de verkoop van je woning. In dit artikel zullen 10 handige tips gedeeld worden voor wanneer je je huis gaat verkopen. Zorg ervoor dat je helemaal klaar bent voor de verkoop!

Verder lezen
Hoe plaats ik mijn huis op funda
Verhuurde woning verkopen

Verhuurde woning verkopen

4 augustus 2022

Heb jij een woning die je momenteel verhuurd en ben je op zoek naar een geschikte koper? Dan kan je niet overal terecht voor de verkoop. Tegenwoordig zijn er diverse partijen, zoals HuisHunters, waar je terecht kan voor de verkoop van een verhuurde woning. Voordat je gaat verkopen wil je natuurlijk weten of je überhaupt wel mag verkopen, waar je een verhuurde woning kan verkopen en wat er allemaal komt kijken bij de verkoop. Dat lees je in dit artikel.

Verder lezen
Hoe plaats ik mijn huis op funda
Verkopen bij erfenis

Woning verkopen bij een erfenis

2 augustus 2022

Wanneer er iemand komt te overlijden, ontvangen de nabestaanden meestal zijn of haar overgebleven vermogen. In de meeste situatie valt hier ook de woning onder. Als je een woning erft, komt daar veel bij kijken. Allereerst wil je natuurlijk weten of je wel bevoegd bent om de woning te verkopen. Hoe gaat een dergelijk verkoop eigenlijk en hoe zit dat met de erfbelasting? Alles over het verkopen van een geërfde woning lees je in dit artikel.

Verder lezen
Hoe plaats ik mijn huis op funda
Koper krijgt financiering niet rond

Koper krijgt financiering niet rond: wat nu?

2 augustus 2022

Het kan voorkomen dat de koper de financiering niet op tijd rond krijgt. In dat geval moet je kiezen om uitstel voor het financieringsvoorbehoud te verlenen of dat je wilt schakelen naar een andere koper. Als verkoper kan dit tot veel stress leiden als je zelf al een andere woning hebt aangekocht. Je dacht namelijk je huis te hebben verkocht, maar dat blijkt opeens niet het geval te zijn. Wat kan je als verkoper doen als de koper de financiering niet rond krijgt? Dat lees je in dit artikel.

Verder lezen
Hoe plaats ik mijn huis op funda
Emigreren

Emigreren

2 augustus 2022

Iedereen kent het woord ‘emigreren’ eigenlijk wel, maar wat is het nou precies? Emigreren betekent eigenlijk verhuizen naar een ander land. In de meeste gevallen emigreren mensen vrijwillig. Mensen verlaten hun geboorteland om zich in het buitenland te vestigen. Verhuizen naar het buitenland is een proces waarbij er over het algemeen veel geregeld moet worden. Er zijn diverse redenen waarom je zou willen emigreren. Waarom je zou emigreren en wat je allemaal moet regelen lees je in dit artikel.

Verder lezen
Hoe plaats ik mijn huis op funda
Kluswoning verkopen

Kluswoning verkopen

2 augustus 2022

Heb jij een gedateerde woning die verkocht moet worden? Dan hoop je natuurlijk dat de woning snel verkocht is. Over het algemeen zijn er minder mensen geïnteresseerd in een kluswoning. Hoe zorg je er toch voor dat de woning snel verkoopt ondanks de slechte staat? Dat lees je in dit artikel.

Verder lezen
Hoe plaats ik mijn huis op funda
Executieverkoop

Overdracht van een woning

29 juli 2022

De woning is nog geen eigendom van de koper als de koopovereenkomst getekend is, de bedenktijd voorbij is en de ontbindende voorwaarden niet nodig bleken. De woning moet namelijk officieel overgedragen worden via een notaris. Nadat de akte van levering is getekend bij de notaris is de woning pas officieel eigendom van de koper.

Verder lezen
Hoe plaats ik mijn huis op funda
Vereniging van Eigenaren

Vereniging van Eigenaren

29 juli 2022

De Vereniging van Eigenaren (VvE) is enkel van toepassing op appartementen. Sinds juli 2008 is het zelfs verplicht om de VvE in te schrijven in de Kamer van Koophandel (KvK). Ook verenigingen die niet actief zijn moeten ingeschreven staan. Dit worden ook wel slapende VvE’s genoemd. Maar wat houdt een VvE precies in en wat doet het eigenlijk? Dat lees je in dit artikel.

Verder lezen
Hoe plaats ik mijn huis op funda
Vve stukken

Vve stukken

29 juli 2022

De Vereniging van Eigenaren (VvE) stelt jaarlijks de financiële stukken op. Deze stukken worden op de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering (ALV) gepresenteerd aan de eigenaren van het appartementencomplex. Tijdens de vergadering worden besluiten genomen met betrekking tot de financiën en het onderhoud van de gemeenschappelijke delen.

Verder lezen
Hoe plaats ik mijn huis op funda
Executieverkoop

Ontbindende voorwaarden

19 juli 2022

Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden die in de koopovereenkomst zijn opgenomen en waardoor de koopovereenkomst ontbonden kan worden. Deze voorwaarden kunnen door zowel de koper als de verkoper opgenomen worden in de koopovereenkomst. Er zijn verschillende voorwaarden die regelmatig worden opgenomen. In dit blogartikel leggen we uit wat de ontbindende voorwaarden precies zijn, welke voorwaarden veelal worden opgenomen en hoe je de koopovereenkomst eventueel kunt ontbinden.

Verder lezen
Hoe plaats ik mijn huis op funda
Executieverkoop

Het Kadaster

18 juli 2022

Het is voor veel mensen niet duidelijk wat het Kadaster nou precies is en wat het Kadaster nou precies doet. Wel heeft iedereen er wel eens van gehoord en heeft iedereen er mee te maken zodra je een woning koopt of verkoopt. In dit artikel wordt uitgelegd wat het Kadaster is, wat zij doen en welke informatie zij verzamelen.

Verder lezen
Hoe plaats ik mijn huis op funda
Executieverkoop

Koopovereenkomst

13 juli 2022

Een koopovereenkomst is een belangrijk document bij de aan- en verkoop van een woning. De koopovereenkomst wordt ook wel koopakte of koopcontract genoemd. In de koopovereenkomst staan alle afspraken die gemaakt zijn tussen de verkoper en de koper. Is een koopovereenkomst rechtsgeldig en wat zijn de rechten van de partijen als ze deze overeenkomst ondertekenen? Lees hier alles over de koopovereenkomst.

Verder lezen
Hoe plaats ik mijn huis op funda
Bouwkundig rapport

Bouwkundig rapport

28 juni 2022

Een bouwkundig rapport is een belangrijk document bij de aankoop of verkoop van een woning. Maar wat is een bouwkundig rapport precies en wat staat er allemaal in? Wie stelt het rapport op en waarom zou je het een bouwtechnische keuring laten uitvoeren? In deze blog lees je alles over de bouwkundige keuring en het bouwkundig rapport.

Verder lezen
Hoe plaats ik mijn huis op funda
Executieverkoop

Executieverkoop

28 juni 2022

Een executieverkoop van een woning is altijd een hele zware beslissing voor de bank. De bank gaat namelijk over tot executieverkoop wanneer de zij geen andere keuze meer zien. Het is de allerlaatste optie die de bank heeft om hun geld terug te krijgen. Maar wat is nu precies een executieveiling en hoe verloopt zo'n proces? In dit blogartikel lees je alles over executieverkoop en hoe je dit kunt voorkomen

Verder lezen
Hoe plaats ik mijn huis op funda

Hoe plaats ik mijn huis op Funda?

19 januari 2022

Heb je plannen om je huis te verkopen, maar wil je dit op een zo goedkoop mogelijke manier doen? De vraag naar woningen is op dit moment zeer groot, terwijl het aanbod minder groot is. Hierdoor stijgen de huizenprijzen en val je als aanbieder van een woning door het geringe aanbod al snel op. Daarom heb je helemaal geen dure makelaar nodig, die alle taken bij de woningverkoop uitvoert.

Verder lezen
Hoe plaats ik mijn huis op funda
Executieverkoop

Notaris en notariskosten

13 juli 2022

Wanneer je een woning koopt of verkoopt, dan is het belangrijk dat de overdracht goed verloopt. Nadat de koopovereenkomst getekend is, de drie dagen bedenktijd verstreken zijn en de ontbindende voorwaarden niet nodig bleken, is het eigendom van de woning nog niet overgegaan op de koper. Voor de overdracht van het eigendom is een notaris nodig. Wat doet een notaris precies bij deze overdracht? Waarom is het belangrijk om hier een professional bij te betrekken en welke kosten vallen onder de notariskosten? In dit artikel lees je alles over de notaris en notariskosten.

Verder lezen
Hoe plaats ik mijn huis op funda

Taxatierapport

13 juni 2022

Een taxatierapport is een document waarin de waarde van een woning wordt vastgesteld. Er zijn verschillende situaties waarin een taxatierapport nodig is, bijvoorbeeld als je je huis wilt verkopen of als je gesprekken voert over een hypotheek. In dit blog lees je alles over wat een taxatierapport is, wie het mag opstellen en wat er allemaal in staat.

Verder lezen
Hoe plaats ik mijn huis op funda

Woning verkopen bij scheiding

13 juni 2022

Als je gaat scheiden komt er veel op je af. Je moet nadenken over de toekomst van jullie eventuele kinderen, de verdeling van het huis en alle andere spullen die je samen hebt. Vaak is één van de lastigste beslissingen het verkopen van de woning. In sommige gevallen is het mogelijk de ander uit te kopen, maar in veel gevallen zal de woning verkocht moeten worden.

Verder lezen
Hoe plaats ik mijn huis op funda
Executieverkoop

Eindinspectie: hier moet je op letten

12 juli 2022

Voordat de woning wordt overgedragen bij de notaris zal deze nog gecontroleerd worden. Dit wordt de eindinspectie genoemd. Tijdens de eindinspectie gaan verkoper en koper een controle rondje door de woning om te checken of alles is zoals afgesproken. Wat de eindinspectie precies inhoudt en waar je op moet letten zal in dit artikel toegelicht worden.

Verder lezen
Hoe plaats ik mijn huis op funda
Kosten koper

Kosten koper

10 juni 2022

Wat zijn kosten koper? Kosten koper is een term die wordt gebruikt in de Nederlandse wetgeving bij het kopen en verkopen van een woning en wordt veelal aangeduid met de afkorting k.k. (kosten koper). In dit artikel leggen we je uit wat precies onder de kosten koper valt.

Verder lezen
Huis Snel Verkopen

Huis verkopen en terughuren

5 juni 2022

Een verkoopmethode die minder bekend bij de meeste mensen is, is het verkopen van het huis en deze vervolgens terughuren. Deze vorm van woningverkoop wordt ook wel sale-and-leaseback-constructie genoemd. Deze methode heeft verschillende voordelen voor u als verkopende partij. Het verkopen van de woning geeft een stukje flexibiliteit, omdat je niet meer aan je huis vastzit. Deze flexibiliteit wordt gecombineerd met het behouden van je eigen thuis, een unieke combinatie! Doordat deze methode niet veelvoorkomend is, roept het verkopen van je huis en vervolgens deze terughuren veel vragen op. In dit artikel nemen we volledig onder de loep hoe u uw huis kunt verkopen en terughuren. Hierbij worden alle voor- en nadelen belicht en bent u met onze handige tips goed voorbereid, wanneer u gebruik maakt van deze verkoopvorm.

Verder lezen
Huis verkopen en terughuren
Kosten koper

Overwaarde

27 april 2022

Wat is overwaarde? Overwaarde ontstaat doordat je woning meer waard is dan de hypotheek die er op rust.

Verder lezen
Huis Snel Verkopen
Kosten koper

Voorlopig koopcontract

20 april 2022

Een voorlopig koopcontract, ook wel voorlopige koopovereenkomst, is een belangrijk document in de aan- en verkoop van een woning. Hierin staan alle afspraken die gemaakt zijn tussen verkoper en koper.

Verder lezen
Huis Snel Verkopen
Executieverkoop

Akte van levering

15 juli 2022

Bij de koop of verkoop van een woning is er uiteindelijk een akte van levering nodig. Dit document zal opgesteld worden door de notaris en de kosten hiervoor vallen onder dekosten koper. De akte van levering wordt ook wel de leveringsakte genoemd. Het is een belangrijk document bij het kopen en verkopen van een woning. Wat is een akte van levering precies en wat staat er allemaal in? Dat lees je in dit blogartikel.

Verder lezen
Hoe plaats ik mijn huis op funda
energielabel

Energielabel

12 april 2022

Een energielabel voor woningen geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Bij de verkoop van een woning is het aanleveren van een energielabel verplicht. Deze moet op het moment van passeren bij de notaris in bezit zijn van zowel de notaris als de koper(s) van de woning. Het energielabel moet opgesteld worden door een gecertificeerde energieadviseur. Die zal een uitgebreid rapport maken met betrekking tot de duurzaamheid van de woning. Het energielabel is vervolgens 10 jaar geldig.

Verder lezen
Huis Snel Verkopen

Bouwtechnische keuring

4 maart 2022

Een bouwtechnische keuring is hetzelfde als een bouwkundige keuring. Naast deze twee termen, zijn er nog een hoop variaties. Ze betekenen allemaal hetzelfde. De woning wordt geïnspecteerd door een specialist, die zijn observatie rapporteert. Bij de aan- of verkoop van een woning wordt er een bouwtechnische keuring uitgevoerd. Dit wordt door een onafhankelijke bouwkundige gedaan, die de woning volledig keurt. Deze keurig brengt de bouwkundige staat van een woning goed in beeld. Ook wordt er in kaart gebracht wat de kosten zullen zijn om de gebreken te herstellen. Deze kosten worden onderverdeeld in drie categorieën, namelijk de directe kosten, de woonverbetering en de kosten die in de toekomst zullen komen. De bouwkundige staat en de kosten worden ondergebracht in een rapport. Dit rapport wordt het keuringsrapport genoemd

Verder lezen
Bouwkundige keuring

Snel huis verkopen

7 februari 2022

Er zijn verschillende redenen waarom u uw huis wil verkopen. Misschien bent u toe aan een nieuw uitzicht, zijn de kinderen uit huis en wilt u kleiner gaan wonen, of gaan de jaren tellen en is een levensloopbestendige woning uw nieuwe doel. Los van het motief, geldt voor elk voorbeeld dat u te maken kunt krijgen met bepaalde risico’s, die horen bij het verkopen van uw huis. Vaak zijn dit financiële en logistieke risico’s, die voor de nodige problemen kunnen zorgen.

Verder lezen
Huis Snel Verkopen

Hoeveel is jouw huis waard? Alles over woning marktwaarde

2 februari 2022

Denk jij eraan om je huis te verkopen of ben je gewoon benieuwd naar de marktwaarde van je huis? Of misschien ben je benieuwd naar de prijs van jouw droomhuis... Er zijn verschillende manieren hoe je de marktwaarde van een woning kunt achterhalen. Je kunt een Calcasa rapport aanvragen bijvoorbeeld, of de verkoopprijs aanvragen bij Kadaster. In deze blog lees je alles over het aanvragen of zelf berekenen van de marktwaarde van een woning. Na het lezen van deze blog weet jij precies welke stappen je kunt ondernemen om erachter te komen wat de marktwaarde van een huis is.

Verder lezen
Wat is mijn huis waard

Nieuwbouwwoning kopen

22 januari 2022

Je hebt de term 'Verkocht onder voorbehoud' vast weleens gehoord. Maar wat betekent dit precies? In welke gevallen spreken we over een woning die onder voorbehoud verkocht is? Na het lezen van dit artikel zul je alles weten over het onder voorbehoud verkopen van je woning. Zoals je misschien zelf al ervaart: bij het kopen van een woning komt heel veel kijken. Makelaars helpen je graag bij deze onoverkomelijke formaliteiten. Zij kunnen ervoor zorgen dat de juiste voorwaarden worden vastgelegd.

Verder lezen
Kosten nieuwbouwhuis

Wat is mijn huis waard? Bereken het zelf!

6 januari 2022

Wil jij je huis verkopen of ben je gewoon nieuwsgierig naar wat je huis vandaag de dag waard is? Je kunt je huis natuurlijk laten taxeren door een makelaar maar daar zit een prijskaartje aan. Misschien wil je jezelf die kosten besparen en kies je ervoor om de waarde van je huis zelf te berekenen. Dat kan! Er zijn genoeg websites die je hierbij kunnen helpen. Er zijn websites die rekenformules hanteren op basis van de ‘Basisregistraties Adressen en Gebouwen’ (BAG). Daarmee geven ze jou een redelijk nauwkeurige inschatting van de waarde van je woning.

Verder lezen
Woningwaarde-berekenen

Wat zijn de kosten bij het verkopen van een huis?

9 december 2021

In eerste instantie levert het verkopen van je huis een hoop geld op. Echter worden er ook kosten gemaakt. Het meest bekende voorbeeld hiervan zijn de makelaarskosten. Echter zijn er meer kosten waar je rekening mee moet houden. Indien je woning bijvoorbeeld geen energielabel heeft, komen er kosten kijken bij het verkrijgen van een label. Ook de voorbereiding op de verkoop van de woning kan geld gaan kosten, wanneer je de woning zo optimaal mogelijk voorbereid op bezichtigingen. Daarnaast kan het doorhalen van de hypotheek een mogelijke kostenpost zijn, die komt kijken bij de woningverkoop. Deze kosten komen minder vaak voor, maar zijn net zo belangrijk indien ze voor jou van toepassing zijn. Alle mogelijke kosten waar je bij de woningverkoop tegenaan kunt lopen, worden in dit artikel onder de loep genomen.

Verder lezen
Kosten makelaar