Energielabel

Publicatie: 25 januari 2023

Executieveiling

Vraag direct jouw bod aan

Een executieveiling is iets wat je als verkoper nooit hoopt mee te maken. De bank kan overgaan tot executieverkoop als je niet meer aan de hypotheeklasten kunt voldoen. Op deze manier proberen zij zoveel mogelijk geld op te halen om de schulden mee af te lossen. Het kan natuurlijk zo zijn dat een executieverkoop dreigt. In dit artikel lees je alles over de executieveiling en hoe je deze kunt voorkomen.

Wat is een executieveiling?

Het is een veiling waar woningen gedwongen worden verkocht, omdat de eigenaren de hypotheeklasten niet meer kunnen betalen. De verkoopprijs ligt meestal fors onder de marktwaarde. Als eigenaar van de woning heb je geen invloed op de verkoop van je huis. Het huis geldt als onderpand van de hypotheek die daarop is gevestigd. Mocht je de hypotheeklasten niet meer kunnen betalen, dan kan de bank dus overgaan tot executieverkoop van de woning. Een executieverkoop vindt plaats op een executieveiling, waar het huis in de meeste gevallen wordt verkocht aan de hoogste bieder.

Hoe werkt een executieveiling?

De bank gaat over tot executieverkoop als je de hypotheeklasten niet meer kunt betalen. De woning zal dan op een executieveiling worden verkocht. Bij een executieveiling zijn diverse partijen aanwezig die zouden kunnen bieden op de woning. In de meeste gevallen levert een woning veel minder op dan via een reguliere verkoop. Tijdens de executieveiling kan er worden geboden op de woning. De opbrengst zal gebruikt worden om de schulden mee af te lossen. In de meeste gevallen wordt de woning verkocht aan de hoogste bieder.

Wat moet je weten over een executieveiling?

Mocht je niet meer aan je betalingsplichten kunnen voldoen, dan wordt er eerst gekeken naar een betalingsregeling en naar andere oplossingen om de betalingsachterstanden weg te werken. Mocht dat niet lukken, dan pas gaat de geldverstrekker over tot executieverkoop.

De volgende dingen moet je weten over een executieveiling:

 • Betalingsachterstand
  Als je betalingsachterstanden hebt dan dreigt een mogelijke executieverkoop. Dat wil zeggen dat als jij de hypotheeklasten niet meer kunt betalen, de bank de woning kan verkopen om zo de lening af te lossen.

 • Betalingsregeling
  Voordat de woning op een executieveiling wordt verkocht krijg je als woningeigenaar nog de kans om een betalingsregeling te treffen. Samen met de bank onderzoek je de mogelijkheden om alsnog aan de betalingsverplichtingen te voldoen.

 • Rechtsbijstandsverzekering
  Bij een rechtsbijstandsverzekering ben je verzekerd van juridische bijstand. Mochten er bijvoorbeeld problemen zijn met een huur- of koopcontract, dan krijg je advies van een jurist. Ook bij eventuele rechtzaken heb je recht op juridische bijstand.

 • Gedwongen verkoop
  De allerlaatste optie is om de woning gedwongen te verkopen via een executieveiling. De bank gaat enkel over tot executieverkoop als zij geen andere mogelijkheden meer zien.

 • Executieveiling
  Op de veiling wordt de woning te koop aangeboden. Als woningeigenaar heb je geen invloed op het verkoopproces.

 • Hoogste bieder
  De woning wordt aan de hoogste bieder verkocht. De veiling verloopt vaak in twee fases. Eerst wordt er per opbod een prijs vastgesteld en daarna begint de veilingmeester met afmijnen.

 • Lagere opbrengst
  De opbrengst via een executieveiling is vaak vele malen lager dan wanneer je de woning zelf zal verkopen.

 • Restschuld
  Je kan met een restschuld komen te zitten als de veiling minder heeft opgeleverd dan de hoogte van de hypotheekschuld.

Hoe kun je een executieveiling voorkomen?

Het is mogelijk om een executieveiling te voorkomen. Als woningeigenaar krijg je altijd de kans om de woning zelf nog te verkopen voordat deze op de veiling wordt aangeboden. De opbrengst is hoger als je zelf de woning verkoopt. Het is dan ook verstandig om de mogelijkheden te bekijken. In de meeste gevallen is een verkoop via een reguliere makelaar niet meer mogelijk, omdat dit te lang duurt. Gelukkig zijn er partijen zoals HuisHunters waarbij je de woning snel, goed en gratis kunt verkopen. In samenwerking met diverse partijen kunnen wij helpen de woning te verkopen. Hier lees je alles over het voorkomen van een executieverkoop.

HuisHunters helpt je graag verder in een dergelijke situatie. Wij zijn gespecialiseerd in het verkopen van woning als een executieverkoop dreigt. Meld de woning gratis en vrijblijvend aan en wij nemen direct contact met je op.

Veelgestelde vragen

Een executieveiling is een veiling waarop woningen gedwongen worden verkocht, omdat er niet meer voldaan kan worden aan de betalingsverplichtingen.

De woning wordt te koop aangeboden via een executieveiling en alles aanwezigen kunnen bieden. De woning wordt verkocht aan de hoogste bieder. In de meeste gevallen is de opbrengst vele malen lager dan bij een reguliere verkoop.

Allereerst zal de bank een betalingsregeling proberen te treffen en zal er gekeken worden naar mogelijkheden om de betalingsachterstanden weg te werken. Mocht dat niet lukken, dan heb je de kans om de woning zelf te verkopen. Via HuisHunters is het mogelijk om de woning na verkoop terug te huren.

Ja, het is mogelijk om je huis te verkopen en terug te huren. HuisHunters biedt deze mogelijkheid aan in samenwerking met verschillende partijen. Zo kun je na verkoop blijven wonen en hoef je dus niet te verhuizen.