Publicatie: 21 november 2022

Huis verkopen en terughuren

Vraag direct jouw bod aan

Verkopen en terughuren wordt steeds bekender en het komt steeds vaker voor. Na de verkoop blijf je gewoon wonen en hoef je dus niet te verhuizen. In de meeste gevallen wordt deze constructie gedaan om overwaarde uit de woning te halen. Tegenwoordig zijn er verschillende redenen waarom het verkopen en terughuren van je huis interessant kan zijn. In dit artikel lees je wat verkopen en terughuren precies inhoudt en hoe het in zijn werk gaat.

Hoe werkt verkopen en terughuren?

Bij verkopen en terughuren wordt de woning natuurlijk verkocht aan een partij die de woning direct verhuurd aan de vorige eigenaar. Dat wil zeggen dat de doelgroep anders is dan wanneer je een woning leeg verkoopt. Voor verkopen en terughuren kun je niet terecht bij een reguliere makelaar. HuisHunters kan je in een dergelijke situatie juist wel helpen. De verkoop verloopt vrijwel hetzelfde als een normale verkoop. Alleen wordt er naast een koopovereenkomst ook een huurcontract opgesteld en zal de verkoopprijs ongeveer 70% van de marktwaarde zijn. Nadat er een koper is gevonden zullen de koopovereenkomst en het huurcontract opgesteld worden. De woning zal na de overdracht bij de notaris verhuurd worden aan de vorige eigenaar. De eventuele overwaarde zal na de overdracht gestort worden op de rekening van de verkoper.

Waarom je huis verkopen en terughuren?

Er zijn verschillende situaties waarbij verkopen en terughuren een mogelijke oplossing kan zijn. Of verkopen en terughuren ook voor jou interessant is hangt af van je wensen en toekomstplannen. Verkopen en terughuren kan een oplossing bieden als je:

 • Overwaarde wilt opnemen
  Het is tegenwoordig zeer waarschijnlijk dat je overwaarde hebt op je woning. Door te verkopen en terug te huren komt de overwaarde vrij. Met het vrijgekomen bedrag kan je in principe doen wat je wilt.

 • Met pensioen gaat
  Het komt vaak voor dat mensen die bijna met pensioen gaan hun overwaarde uit de woning willen halen om lekker van te leven. In sommige gevallen kunnen mensen zelfs eerder met pensioen door deze constructie.

 • Gaat emigreren
  Als je gaat emigreren kan het handig zijn om je woning te verkopen en terug te huren, zodat je op zoek kunt gaan naar een geschikte woning in het buitenland. In dat geval heb je het geld al op je rekening, waardoor je precies weet wat je te besteden hebt en je kunt snel schakelen.

 • Gaat scheiden
  Bij een scheiding moet de woning in de meeste gevallen verkocht worden. Bij verkopen en terughuren kan één van de twee in de woning blijven wonen. Een fijne oplossing als je bijvoorbeeld niet wilt verhuizen met kinderen.

 • Verwacht dat de huizenprijzen gaan dalen
  Je zou kunnen inspelen op een prijsdaling van de huizenprijzen door je woning in en goede markt te verkopen en weer een woning te kopen als de prijzen zijn gedaald. In de tussentijd kun je je oude huis terug huren voor een bepaalde periode.

Wat zijn de voordelen van je huis verkopen en terughuren?

Er veranderen een aantal dingen als je besluit je huis te verkopen en terug te huren. Je gaat van eigenaar naar huurder en dat heeft zo zijn voordelen. Als verkopende partij zijn dit de voornaamste voordelen:

 • De overwaarde komt vrij
 • Blijven wonen na verkoop
 • Geen onderhoudskosten meer
 • Verplichte verzekeringen betaalt verhuurder
 • Geen belasting voor het bezit van een eigen woning
 • Geen verlies bij een daling van de huizenprijzen

Het niet meer bezitten van een woning kent dus diverse voordelen. De nadelen van verkopen en terughuren zijn dat je geen eigenaar meer bent, dus je mag geen aanpassingen doen aan de woning tenzij je daar toestemming voor hebt. Mochten de huizenprijzen stijgen, dan profiteer je niet van die stijging. Aan de andere kant maak je ook geen verlies als de huizenprijzen dalen. De huurkosten zijn altijd hoger dan de kosten voor een hypotheek.

Hoe wordt de huurprijs bepaald?

De huurprijs wordt bepaald door de hypotheekrente en de verkoopprijs. Partijen die verkoop en terughuren faciliteren hebben doorgaans een berekening om de huurprijs te kunnen berekenen. In de meeste gevallen eisen zij een rendement van 6% - 9% per jaar. Bij een verkoopprijs van €250.000,- zal de huurprijs als volgt berekend worden:

€250.000 x 6% = € per jaar / 12 maanden = €1.250 huur per maand

€250.000 x 9% = € per jaar / 12 maanden = €1.875 huur per maand

De huurprijs is tegenwoordig vrijwel altijd exclusief gas, water en licht. Deze kosten komen voor rekening van degene die gebruikt maakt van de woning. De berekening laat ook zien dat hoe hoger de verkoopprijs, hoe hoger de huurprijs. Andersom geldt hoe lager de verkoopprijs, hoe lager de huurprijs.

Stappenplan woning verkopen en terughuren

Verkopen en terughuren verloopt vrijwel hetzelfde als een normale verkoop. Via HuisHunters verloopt het proces in 5 simpele stappen:

 1. Woning aanmelden
  Meld de woning vrijblijvend en kosteloos aan. Wij zullen alvast vooronderzoek doen naar de woning en de mogelijke waarde.

 2. Binnen twee werkdagen reactie
  In de voorbereidende gesprekken bespreken we de mogelijke verkoopprijs en de bijbehorende huurprijs.

 3. Aanbieden van de woning
  De woning zal aangeboden worden nadat de verkoopprijs en huurprijs zijn vastgesteld. Wij bieden de woning binnen ons eigen netwerk aan.

 4. Bezichtigingen
  De eventuele bezichtigingen verzorg je zelf. Dit is het moment waarop mensen de woning in het echt kunnen bekijken.

 5. Officiële koopovereenkomst en officieel huurcontract
  Nadat er akkoord is bereikt zal er een koopovereenkomst en een huurcontract opgesteld worden. Hierin worden alle afspraken juridisch vastgelegd.

Verkopen en terughuren komt dus steeds vaker voor en het biedt mogelijkheden die je bij een normale verkoop niet hebt. De voornaamste redenen voor deze constructie zijn de overwaarde opnemen, met pensioen gaan, emigreren of het inspelen op een daling van de huizenprijzen. Er zitten diverse voordelen aan verkopen en terughuren van je huis, zo zijn de onderhoudskosten, verplichte verzekeringen en onroerend zaak belasting voor rekening van de verhuurder. Daarbij komt de overwaarde vrij, maak je geen verlies bij een daling van de huizenprijzen en hoef je niet te verhuizen. Wij helpen je graag verder! Meld de woning geheel vrijblijvend en kosteloos aan en wij niet contact met je op.