Je huis verkopen onder voorbehoud, wat betekent dat?

Vraag direct uw bod aan

Je hebt de term 'Verkocht onder voorbehoud' vast weleens gehoord. Maar wat betekent dit precies? In welke gevallen spreken we over een woning die onder voorbehoud verkocht is? Na het lezen van dit artikel zul je alles weten over het onder voorbehoud verkopen van je woning.

Zoals je misschien zelf al ervaart: bij het kopen van een woning komt heel veel kijken. Makelaars helpen je graag bij deze onoverkomelijke formaliteiten. Zij kunnen ervoor zorgen dat de juiste voorwaarden worden vastgelegd.

Er kan bijvoorbeeld worden afgesproken dat je een aantal weken de tijd krijgt om de financiering te regelen. Waarom? Omdat je bank tijd nodig heeft om jouw hypotheek rond te krijgen.

Wat betekent 'Verkocht onder voorbehoud' op Funda?

Verkocht onder voorbehoud' betekent niets meer dan een nog niet volledige afronding van een koopcontract. Pas als alle financiële zaken rond zijn, is de woning definitief van de koper.

In feite ben je er als koper en verkoper aan uit: als het aan jullie ligt, hebben jullie een overeenkomst. Dat is al heel wat. Maar omdat de meeste mensen een beroep op een bank zullen moeten doen om een huis te kunnen kopen, is de koop officieel gezien nog niet rond.

De meeste kopers hebben zich laten adviseren hoeveel geld ze ongeveer kunnen lenen. De kans is groot dat de koper in staat is zijn de lening binnen de afgesproken periode af te lossen. Maar daar moet de bank ook van overtuigd zijn.

Wanneer het huis als status ‘Verkocht onder voorwaarden’ heeft, zullen de bankiers kijken of ze jou in staat achten de financiële verantwoordelijkheid te kunnen dragen. Ook zal de hypotheek worden opgemaakt.

De hypotheek kan pas worden verstrekt onder bepaalde voorwaarden:

Indien je op zoek bent naar de goedkoopste manier om op Funda te komen, kun je al voor €140 een kwartaal op de website staan, waarbij enkel mensen uit jouw provincie de woning kunnen zien. Hierbij zitten geen extra middelen om je woning beter te presenteren en je woning wordt ook niet uitgelicht.

Echter is de vraag op de woningmarkt enorm groot, terwijl het aanbod achterblijft. Deze ontwikkeling gecombineerd met de populariteit van Funda, kunnen net zo goed de succesformule zijn voor het verkopen van je woning. En dat op een zeer goedkope manier!

  • Er moet een taxatierapport worden opgesteld.
  • De financiële situatie van de koper wordt vastgesteld, waarbij het eigen vermogen van de koper en zijn inkomen staan beschreven.
  • Het financieringsvoorbehoud (financiële voorwaarden waarop je het koopcontract kunt ontbinden) staat beschreven.

Soms kun je in overleg met je makelaar en de koper andere voorwaarden beschrijven, maar we hebben het in dit artikel over de standaardprocedure.

Bouwtechnische keuring

Soms wordt er ook om een bouwtechnische keuring gevraagd in de ontbindende voorwaarden. Mocht de woning toch niet voldoen aan de gemaakte afspraken, dan kan de koper ook nog onder de koop uit. Dit moet blijken uit de resultaten van de bouwtechnische keuring.

Het financieringsvoorbehoud is het onderdeel waardoor de koop nog niet definitief is. De woning is daardoor dus ‘onder voorwaarden’ verkocht. Pas als alles rond is zal de woning definitief verkocht zijn. Deze periode is nodig om de koper en verkoper te beschermen tegen financiële risico’s. Het huis is dus nog niet helemaal van de markt af.

Kosten bij verkocht onder voorbehoud

Over het algemeen betaalt de geïnteresseerde een som geld aan de verkoper tijdens de status ‘Verkocht onder voorbehoud’. Dit ten behoeve van de verkoper. Er wordt een datum vastgesteld waarop je als koper een bepaald bedrag betaalt. Dit bedrag is meestal 10 procent van de koopsom en dient als financiële garantie voor de verkoper.

Wanneer is de hypotheek daadwerkelijk rond?

Als je de hypotheek afsluit, laat je door de notaris een hypotheekakte opstellen. Je kan de hypotheekakte laten opstellen door de notaris als de geldverstrekker het finaal akkoord heeft gegeven. Dit duurt dus een aantal weken, maar wanneer er getekend is door alle partijen is de koop officieel.

Wat is het termijn van de status ‘Verkocht onder voorbehoud’?

Meestal duurt zo’n periode vier tot acht weken. De ontbindende voorwaarden (het financieringsvoorbehoud) in het contract zijn er in zo'n geval om de koper én de verkoper te beschermen en de koop kan in deze periode worden ontbonden.

De koper heeft gemiddeld gesproken 6 tot 8 weken nodig om de financiering te regelen. De afgesproken duur van die periode wordt overigens ook vastgelegd in het koopcontract.

Gedurende deze periode kun je als verkoper niets meer doen dan afwachten. Jij als koper zal er alles aan moeten doen om in deze periode de hypotheek rond te krijgen. Jij moet in staat zijn om het vertrouwen te wekken dat je de hypotheek ook daadwerkelijk kunt afbetalen. Dit lukt helaas niet altijd.

Maar jij (met behulp van je makelaar) hebt ondertussen wel een deal gemaakt met de verkoper. Vandaar dat de status van het huis veranderd is van ‘te koop’ naar 'Verkocht onder voorbehoud'.

Bedenktijd

Nadat de koop dan eindelijk rond is en het koopcontract door beide partijen is ondertekend, heeft de koper recht op 3 dagen bedenktijd. Binnen deze dagen kan de koper nog van de koop afzien.

Na de 3 dagen bedenktijd is de koper gebonden aan het koopcontract. Deze bedenkperiode geldt trouwens niet als de koper handelt in uitoefening van een beroep of uit naam van een bedrijf. De periode geldt slechts voor particulieren.

Hoe werkt onder voorbehoud verkoop eigen woning?

Een koper kan aangegeven zijn droomwoning te willen kopen, maar onder voorbehoud van verkoop van zijn eigen woning. Waarschijnlijk is de hypotheek nog niet rond en moet hij dit proces afwachten. Dit betekent dat de verkoop pas officieel rond is wanneer de woning van de koper verkocht is. In dit geval blijft de woning vaak nog als ‘te koop’ op websites als Funda en blijft er een mogelijkheid voor andere geïnteresseerden om het huis te bezoeken.

Jouw droomhuis is verkocht onder voorbehoud?

Is jouw droomwoning verkocht onder voorbehoud? Wat betekent dit voor jou als geïnteresseerde? Wat jammer, de kans is groot dat je net te laat bent. Maar dit hoeft niet zo te zijn. Je kunt (in samenwerking met je makelaar) een paar dingen doen.

Je kunt de verkoopmakelaar informeren over het feit dat jij serieus geïnteresseerd bent. Meestal krijg je dan zelfs nog een mogelijkheid tot bezichtiging voor elkaar. Mocht de koper zijn financiering niet rondkrijgen, dan sta jij misschien als hoogste op het lijstje.

Kun je een bod uitbrengen op een huis dat verkocht is onder voorbehoud?

Helaas kun je in dit geval geen bod uitbrengen. Je zult eerst moeten afwachten tot het huis weer in de verkoop komt. Zoals je hebt kunnen lezen duurt deze periode over het algemeen niet langer dan 8 weken.

Waarom staat het huis niet als 'Verkocht onder voorbehoud' op Funda?

Het is altijd vervelend wanneer je je droomhuis hebt gevonden en je komt erachter dat het waarschijnlijk al verkocht is. Er zijn twee mogelijke redenen voor:

  • Sommige makelaars kiezen ervoor om de woning nog aan te bieden als ‘te koop’ om potentiële kopers aan te trekken mocht de huidige koop niet doorgaan. Geïnteresseerden kunnen zich dan in ieder geval nog aanmelden bij de verkopend makelaar. Het is een beetje misleidend, want feitelijk staat het huis niet meer te koop en is het verkocht onder voorbehoud.
  • Een andere mogelijkheid is dat de verkopend makelaar een gelijkwaardig huis of appartement in de verkoop krijgt. Het zou kunnen zijn dat de foto’s nog moeten worden gemaakt bijvoorbeeld. Doordat de woning nog beschikbaar staat op websites zoals Funda, kun je (eventueel in samenspraak met je makelaar) je interesse tonen in het huis.

Indien je als geïnteresseerde belt, kun de nieuwe woning nog sneller bezichtigen en eventueel een bod doen. Wie weet past dit huis nog beter bij je wensen dan het huidige huis!

Wat betekent ‘Verkocht onder voorbehoud’ in het Engels?

De term ‘Verkocht onder voorbehoud’ betekent in het Engels: ‘Sold under reservation’.

Afsluitende woorden

Hopelijk heeft dit artikel je mogen informeren over wat de status ‘Verkocht onder voorbehoud’ precies betekent. We wensen je ontzettend veel succes met het kopen of verkopen van je huis. Mocht je nog vragen hebben, kun je altijd contact opnemen met ons kantoor. Dan helpen we je graag een handje.

Wil je meer leren over bepaalde zaken binnen de vastgoedsector? Lees dan een van onze onderstaande artikelen. Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.