Energielabel

Publicatie: 20 januari 2023

Verplichte verzekeringen eigen woning

Vraag direct jouw bod aan

Als je een huis koopt krijg je te maken met verzekeringen. Je hebt al met verzekeringen te maken als je reeds een huis bezit. Voor sommige mensen is het echter niet duidelijk welke verzekeringen je precies af moet sluiten. Het komt ook vaak voor dat mensen een aantal overbodige verzekeringen hebben afgesloten. Echter zijn er een aantal verzekeringen die verplicht zijn. Welke verzekeringen je daarnaast nog extra afsluit is aan jou. In dit artikel zullen we bespreken welke verzekeringen er zijn en welke verplicht zijn voor je eigen woning.

Verplichte verzekeringen eigen woning

Er zijn twee verzekeringen die verplicht zijn als je een eigen woning bezit of hebt gekocht.

 • Opstalverzekering
  Een opstalverzekering is verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker. Deze verzekering dekt je in tegen schade in of aan je woning door brand, ontploffing, wateroverlast, inbraak, diefstal of weersomstandigheden. Eigenlijk dekt het je in voor onverwachte schade aan je huis. Alle niet verplaatsbare zaken horen bij je opstal. Om je te verzekeren tegen schade aan verplaatsbare zaken zou je een inboedelverzekering kunnen afsluiten.

 • Overlijdensrisicoverzekering
  De overlijdensrisicoverzekering is niet bij alle geldverstrekkers verplicht. Vraag na bij de hypotheekadviseur of een overlijdensrisicoverzekering verplicht is bij de geldverstrekker. Bij overlijden keert de verzekeraar een vastgesteld bedrag uit aan je nabestaanden. Hiermee voorkom je dat je nabestaanden in de financiële problemen komen.

Extra verzekeringen eigen woning

Er zijn een aantal verzekeringen die niet verplicht zijn maar die wel vaak afgesloten worden. Je bent vrij om te kiezen welke verzekering je graag nog extra afsluit. De volgende verzekeringen kunnen handig zijn om af te sluiten voor je eigen woning:

 • Inboedelverzekering
  De inboedelverzekering is niet verplicht maar deze wordt meestal wel aangeraden. Deze verzekering wordt vaak samen met de opstalverzekering afgesloten bij dezelfde verzekeringsmaatschappij. Het dekt je in tegen schade aan je inboedel.

 • Aansprakelijkheidsverzekering
  Een aansprakelijkheidsverzekering dekt je in voor schade aan personen en zaken. De verzekering dekt ook schade die je niet hebt veroorzaakt, maar waar je wel voor aansprakelijk bent volgens de wet. Denk hierbij aan een gesprongen waterleiding waardoor je buren waterschade hebben of schade veroorzaakt door je kind of huisdier.

 • Rechtsbijstandsverzekering
  Bij een rechtsbijstandsverzekering ben je verzekerd van juridische bijstand. Mochten er bijvoorbeeld problemen zijn met een huur- of koopcontract, dan krijg je advies van een jurist. Ook bij eventuele rechtzaken heb je recht op juridische bijstand.

 • Woonlastenverzekering
  Deze verzekering zorgt ervoor dat je de betaling van (een deel) je hypotheeklasten kunt voorzetten na arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. De verzekeraar keert maandelijks een bedrag uit voor de woonlasten. Hoe hoog dit bedrag is hangt af van het verzekerde bedrag. De hypotheekadviseur kan je hier meer over vertellen.

Is het nodig om extra verzekeringen af te sluiten?

Het is niet verplicht om extra verzekeringen te nemen voor je eigen woning. In veel gevallen wordt een verzekering wel aangeraden. Het dekt je in tegen bepaalde risico’s en het voorkomt dat je ineens een hoog bedrag kwijt bent aan schade of juridisch advies. De keuze is aan jou om te bepalen welke extra verzekeringen je afsluit. Het is verstandig om met een adviseur te bespreken welke verzekeringen handig zijn om af te sluiten. Dat is namelijk per situatie verschillend.

Buiten de verplichte verzekeringen voor je eigen woning zijn er dus nog een aantal verzekeringen die je kunt afsluiten. Of je deze verzekeringen gaat afsluiten is je eigen keus. Het kan verstandig zijn om je in te dekken tegen mogelijke risico’s. Daartegenover staat een premie die je moet betalen, waardoor je maandelijkse lasten hoger worden. Het is aan te raden om professioneel advies te vragen als je er niet zeker van bent welke verzekeringen je wilt afsluiten.

Ben jij van plan je woning te verkopen? Meld de woning dan vrijblijvend aan via onze website. Wij streven ernaar om binnen twee werkdagen contact op te nemen.

Veelgestelde vragen

De opstalverzekering is verplicht en bij de meeste geldverstrekkers is een overlijdensrisicoverzekering (ORV) ook verplicht.

De extra verzekeringen die je kunt afsluiten zijn: inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering en de woonlastenverzekering.

Het afsluiten van extra verzekeringen is niet verplicht, maar in de meeste gevallen wel aan te raden. Laat je adviseren door een verzekeringsadviseur.