Publicatie: 25 augustus 2022

Hypotheekakte

Vraag direct jouw bod aan

In de meeste gevallen neem je een hypotheek op een woning. In dat geval krijg je te maken met een hypotheekakte. De hypotheekakte wordt op verzoek van de bank opgesteld. In dit artikel lees je precies wat een hypotheekakte is, wat erin staat, wie de hypotheekakte opstelt en waar de hypotheekakte wordt ingeschreven. Na het lezen van dit artikel weet je alles over de hypotheekakte.

Wat is een hypotheekakte?

Een hypotheekakte is een akte waarin alle gegevens en bepalingen van je hypotheek zijn opgenomen. De woning waar je een hypotheek op wilt nemen is het onderpand van die hypotheek. De geldverstrekker heeft het recht om het onderpand te verkopen als je de afspraken niet nakomt.

Wat staat er in een hypotheekakte?

In de hypotheekakte staan de afspraken tussen jou en de geldverstrekker met betrekking tot je hypotheek. Hieruit blijkt dat jij de woning als onderpand geeft aan de bank in ruil voor een geldlening. Echter zijn niet alle hypotheekaktes hetzelfde, een aantal zaken staan in iedere hypotheekakte. De belangrijkste zaken zijn:

  • De hoogte van de hypotheek
  • Omschrijving onderpand
  • De te betalen hypotheekrente
  • Aflossingsmethode van de hypotheek

Het is belangrijk dat duidelijk is wat het onderpand van de lening is. Dit dient heel nauwkeurig te gebeuren. In de hypotheekakte staan de regels en eisen die verbonden zijn aan de hypotheek.

Wie stelt de hypotheekakte op?

De hypotheekakte zal opgesteld worden door de notaris. De notaris zal de hypotheekakte met je doornemen en na akkoord wordt deze ondertekend door jou, de bank en de notaris. De bank is natuurlijk niet aanwezig bij de notaris, maar de notaris zal namens de bank de hypotheekakte tekenen.

Wat kost een hypotheekakte?

De kosten voor een hypotheekakte zijn per notaris verschillend en ze lopen sterk uiteen. De notaris mag zelf zijn tarieven namelijk bepalen. De kosten voor een hypotheekakte liggen veelal tussen de 500 en 900 euro. De kopende partij mag de notaris kiezen.

Wanneer heb je een hypotheekakte nodig?

Als je geld leent bij een bank voor de aankoop van onroerend goed moet je zekerheid bieden in de vorm van een onderpand. Het onroerend goed dat je koopt met de lening dient vaak als onderpand. Op het moment van de overdracht bij de notaris zal de hypotheekakte getekend worden. Ook bij het oversluiten van je huidige hypotheek moet je een hypotheekakte tekenen.

Waar wordt de hypotheekakte ingeschreven?

De hypotheekakte zal door de notaris worden ingeschreven bij het Kadaster. De hypotheek staat na inschrijving officieel op jouw naam. De hypotheek is dan terug te vinden het hypotheekregister van het Kadaster.

Heb jij nog vragen over de hypotheekakte? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!