Energielabel

Publicatie: 2 maart 2023

Overwaarde opnemen

Vraag direct jouw bod aan

Wellicht heb je overwaarde op je huidige woning. Het is mogelijk om de overwaarde op te nemen. Op deze manier komt er dus geld vrij dat je kan je gebruiken van andere dingen. In dit artikel lees je alles over het opnemen van overwaarde. Aan de hand van dit artikel kun je bepalen of het opnemen van overwaarde iets voor je is of niet.

Wat is overwaarde?

Overwaarde is het verschil tussen de marktwaarde van je huis en de resterende hypotheekschuld. Is de marktwaarde hoger dan de hypotheekschuld, dan heb je in principe overwaarde. Als je bijvoorbeeld een huis hebt met een marktwaarde van €325.000 en hypotheekschuld van €250.000, dan heb je een overwaarde van €75.000. Dat bedrag zou je dus op kunnen nemen door je hypotheek te verhogen.

Waarom zou je overwaarde opnemen?

Er zijn verschillende redenen waarom je overwaarde op zou willen nemen. De meest voorkomende redenen zijn:

 • Verbouwing
  De meest voorkomende reden om overwaarde op te nemen is een verbouwing. Met het vrijgekomen geld kan de verbouwing bekostigd worden.

 • Pensioen
  Overwaarde kan gebruikt worden om extra pensioen op te bouwen. Houd er wel rekening mee dat de maandelijkse lasten zullen stijgen.

 • Schenking kinderen
  Tegenwoordig is het voor starters moeilijk om de woningmarkt te betreden. Om deze reden nemen sommige mensen overwaarde op om hun kinderen te kunnen helpen bij het kopen van een huis.

 • Investeren
  De overwaarde kan gebruikt worden om te investeren in bijvoorbeeld vastgoed, een bedrijf, de aandelenmarkt of de cryptomarkt. Als het verwachte rendement hoger is dan de rente dan kan het interessant zijn.

 • Grote aankoop
  Het is mogelijk om overwaarde op te nemen voor een grote aankoop, zoals een auto, camper, motor of een garagebox.

Hoe kun je overwaarde opnemen?

De overwaarde van je woning kan op verschillende manieren vrijkomen. De overwaarde kan op de volgende manieren opgenomen worden:

 • Verhuizen naar een goedkoper huis
  De overwaarde komt vrij als je de woning verkoopt en een goedkopere woning ervoor terugkoopt. Dit is een veel voorkomende manier om overwaarde op te nemen. Dit is vooral populair onder mensen zonder kinderen of waarvan de kinderen de deur uit zijn.

 • Tweede hypotheek afsluiten
  Het is mogelijk om een tweede hypotheek af te sluiten om overwaarde op te nemen. De eerste hypotheek blijft hierbij behouden. Ga in gesprek met een hypotheekadviseur om te vragen naar de mogelijkheden.

 • Hypotheek verhogen
  Als je veel hebt afgelost of als de woningwaarde fors is gestegen, dan kun je ervoor kiezen om de bestaande hypotheek te verhogen. Op deze manier komt de overwaarde vrij. Het is verstandig om hierover in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur.

Voordelen overwaarde opnemen

 • Meer financiële middelen
  Door overwaarde op te nemen komt er in één keer een flink bedrag vrij. Met het vrijgekomen geld kun je van alles doen, zoals verbouwen, investeren, schenken of grote aankopen financieren.

 • Aanvulling op pensioen
  De overwaarde kan gebruikt worden om extra pensioen op te bouwen. Veel mensen hebben hun geld in hun eigen huis zitten. Het kan interessant zijn om een deel vrij te maken voor aanvullend pensioen.

Nadelen overwaarde opnemen

 • Hogere maandlasten
  Bij het verhogen van de hypotheek of het afsluiten van een tweede hypotheek gaan de maandlasten omhoog. Het is belangrijk dat je hier rekening mee houd. Een hypotheekadviseur kan een schatting doen van hoeveel je maandlasten zullen stijgen na het opnemen van overwaarde.

 • Kans op restschuld
  Door de overwaarde op te nemen zit er minder of misschien wel geen overwaarde meer op de woning. Bij een daling in de huizenprijzen kan het zijn dat de marktwaarde lager is dan de hypotheek. Bij verkoop kan dat resulteren in een restschuld.

Het opnemen van overwaarde kan een goede manier zijn om meer financiële ruimte te creëren. Met het vrijgekomen geld kun je investeren, je pensioen aanvullen, verbouwen of een grote aankoop bekostigen. Het is echter wel belangrijk om de risico’s te kennen. Zorg ervoor dat je goed onderzoek doet naar de voor- en nadelen. Het is verstandig om je te laten adviseren door een hypotheekadviseur. Op deze manier kun je een weloverwogen beslissing nemen die bij jou past. Wil je meer weten over dit onderwerp of ben je van plan je woning te verkopen? Neem dan contact op of meld de woning aan via de website.