Energielabel

Publicatie: 31 mei 2023

Verklaring van erfrecht

Vraag direct jouw bod aan

Bij het overlijden van een dierbare moet er door de nabestaanden veel geregeld worden. In deze vaak emotionele periode moeten er ook praktische zaken geregeld worden, zoals de afwikkeling van de erfenis. Een belangrijk document hierbij is de verklaring van erfrecht. In dit artikel bespreken we alles met betrekking tot de verklaring van erfrecht.

Wat is een verklaring van erfrecht?

Een verklaring van erfrecht is een notariële akte die bevestigt wie de erfgenamen zijn van de overleden persoon. Het is een officieel document dat is opgesteld op basis van een testament of op basis van de geldende wet- en regelgeving. In de verklaring van erfrecht staan dus de erfgenamen vermeld, welk aandeel iedere erfgenaam heeft in de erfenis en wie bevoegd is om de nalatenschap af te wikkelen.

Hoe weet je wie erfgenamen zijn?

Je kunt er op verschillende manieren achter komen wie de erfgenamen zijn van een overledene. Als er een testament is opgesteld door de overledene, dan staat daarin wie de erfgenamen zijn en welk aandeel zij hebben in de nalatenschap. Als er geen testament is, dan geldt de wettelijke erfopvolging. De verdeling wordt in dat geval bepaald door de wet. Het is verstandig om contact op te nemen met een notaris, om te achterhalen of er een testament is.

Waar heb je een verklaring van erfrecht voor nodig?

Het is een essentieel document bij het verkopen van een woning na overlijden. Zonder een verklaring van erfrecht ben je niet bevoegd om de woning te verkopen. Een verklaring van erfrecht is ook nodig om toegang te krijgen tot bankrekeningen, om abonnementen over te zetten en om bezittingen over te zetten op naam van erfgenamen. De verklaring van erfrecht dient als bewijs dat de erfgenamen daadwerkelijk gerechtigd zijn om de nalatenschap af te handelen en om rechtshandelingen te verrichten.

Hoe kom je aan een verklaring van erfrecht?

De verklaring van erfrecht moet opgesteld worden door een notaris. De notaris zal onderzoek doen naar het testament of wettelijke erfopvolging en de benodigde informatie verzamelen. Vaak zijn de volgende documenten hiervoor nodig: overlijdensakte, testament en eventuele huwelijkse voorwaarden. Op basis van deze informatie kan de notaris een verklaring van erfrecht opstellen.

Aandachtspunten bij een verklaring van erfrecht

 • Er zitten kosten aan verbonden
  Het laten opstellen van een verklaring van erfrecht kost geld. De tarieven verschillen per notaris, dus het is verstandig om de tarieven te vergelijken.

 • Financieringsvoorbehoud
  Het komt vaak voor dat kopers een financieringsvoorbehoud opnemen in de koopovereenkomst. Stel de financiering komt niet rond, dan kun je als koper nog onder de koop uit. Het is wel belangrijk dat je kunt bewijzen dat de financiering niet rond komt en waarom.

 • Regel het zo snel mogelijk
  Het is verstandig om een verklaring van erfrecht zo snel mogelijk te regelen, zodat er handelingen verricht kunnen worden. De vaste lasten van de woning lopen gewoon door, dus in de meeste gevallen is het wenselijk

 • Het opstellen kost tijd
  De notaris heeft diverse documenten nodig en moet onderzoek doen naar de erfgenamen. Het laten opstellen van een verklaring van erfrecht kan dus wat tijd in beslag nemen.

De verklaring van erfrecht is dus een belangrijk document dat je nodig hebt om de woning uit erfenis te mogen verkopen. Het document moet opgesteld worden door een notaris. Het is verstandig om dit zo snel mogelijk te regelen, zodat er handelingen verricht kunnen worden. Willen jullie namens alle erfgenamen de woning verkopen? Dan helpen wij jullie graag verder. Meld de woning vrijblijvend aan via onze website en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Veelgestelde vragen

Een verklaring van erfrecht is een notariële akte die bevestigt wie de erfgenamen van een overleden persoon zijn. De verklaring van erfrecht dient als bewijs dat de erfgenamen daadwerkelijk gerechtigd zijn om de nalatenschap af te handelen.

Een verklaring van erfrecht is nodig wanneer je als erfgenaam de woning van een overleden persoon wilt verkopen, om toegang te krijgen tot bankrekeningen en om bezittingen over te zetten op naam van erfgenamen.

Een verklaring van erfrecht moet opgesteld worden door een notaris. De notaris zal alle benodigde stukken verzamelen om te bepalen wie de erfgenamen zijn.

Het laten opstellen van een verklaring van erfrecht kost gemiddeld rond de €300. De daadwerkelijke kosten zijn verschillend per notaris.