Ontbindende voorwaarden

Publicatie: 19 juli 2022

Ontbindende voorwaarden

Vraag direct jouw bod aan

Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden die in de koopovereenkomst zijn opgenomen en waardoor de koopovereenkomst ontbonden kan worden. Deze voorwaarden kunnen door zowel de koper als de verkoper opgenomen worden in de koopovereenkomst. Er zijn verschillende voorwaarden die regelmatig worden opgenomen. In dit blogartikel leggen we uit wat de ontbindende voorwaarden precies zijn, welke voorwaarden veelal worden opgenomen en hoe je de koopovereenkomst eventueel kunt ontbinden.

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden die de koop kunnen ontbinden. Deze voorwaarden dienen opgenomen te worden in de koopovereenkomst. Als verkoper is het handig om naar de ontbindende voorwaarden te vragen als je een bod hebt ontvangen op je woning. Als koper kan het verstandig zijn om ontbindende voorwaarden op te nemen. Aan de ontbindende voorwaarden zit altijd een termijn. Mocht je problemen voorzien dan zou je op basis van de ontbindende voorwaarden de koopovereenkomst kunnen ontbinden. Hoe je dit doet lees je verder in dit artikel.

Waarom neem je ontbindende voorwaarden op?

Het kan zijn dat er nog wat zaken onzeker zijn. Zo weet je niet of de financiering wel rond zal komen of heb je geen idee wat de bouwkundige staat van de woning is. Het kan dan verstandig zijn om ontbindende voorwaarden op te nemen als je een bod uitbrengt op een woning. Deze voorwaarden beschermen je tegen eventuele onzekerheden en zorgen ervoor dat je nog van de koop kunt afzien.

Welke ontbindende voorwaarden worden veel gebruikt?

Er zijn diverse ontbindende voorwaarden die regelmatig gebruikt worden door de koper. Dit zijn de drie meest voorkomende voorwaarden:

  • Voorbehoud van financiering: deze voorwaarden kan je opnemen als je niet zeker weet of je de financiering voor woning wel rond zal krijgen. Het is gebruikelijk om een termijn van 6 tot 8 weken hiervoor af te spreken. In die periode moet je dan de financiering rond krijgen of je kunt de koopovereenkomst ontbinden als de geldverstrekker de aanvraag heeft geweigerd;
  • Voorbehoud bouwtechnische keuring: deze voorwaarden kan je opnemen als je niet zeker bent van de bouwtechnische staat van de woning. In dat geval kan je een bouwkundig rapport laten opstellen waaruit blijkt hoeveel kosten je kwijt bent aan eventuele werkzaamheden om de woning in goede staat te krijgen. Meestal wordt er een maximaal bedrag afgesproken voor deze werkzaamheden. Blijken de kosten hoger dan het afgesproken bedrag, dan kan je de koopovereenkomst ontbinden;
  • Voorbehoud verkoop eigen woning: deze voorwaarden kan je opnemen als je er niet zeker van bent dat je je eigen woning snel verkoopt. Je kan dat de koopovereenkomst ontbinden als je je woning niet hebt kunnen verkopen binnen het afgesproken termijn. Deze voorwaarden is populair in een markt waarin verkopen moeilijker is dan kopen.

Ontbindende voorwaarden voor verkoper

De verkoper kan ook ontbindende voorwaarden op laten nemen in de koopovereenkomst. Bijvoorbeeld wanneer de financiering van je nieuwe woning nog niet rond is. Lukt het niet om binnen het afgesproken termijn de financiering voor de nieuwe woning rond te krijgen, dan gaat de verkoop van de huidige woning ook niet door. Zo voorkom je dat je straks zonder huis komt te zitten. Het kan dus verstandig zijn om deze voorwaarden op te nemen als de financiering voor de nieuwe woning nog niet rond is.

Hoe werkt het ontbinden van een koopovereenkomst?

Als koper heb je na het tekenen van de koopovereenkomst altijd drie dagen wettelijke bedenktijd. In deze drie dagen kan je de koopovereenkomst kosteloos en zonder reden ontbinden. Je geeft dit aan middels een brief waarin je aangeeft dat je de koopovereenkomst wilt ontbinden. Mochten de drie dagen bedenktijd verstreken zijn, dan kan de koopovereenkomst enkel nog ontbonden worden op basis van de afgesproken voorwaarden. Het is belangrijk dat je de koopovereenkomst op tijd ontbindt, dat kun je namelijk alleen nog binnen het afgesproken termijn doen. De ontbinding moet schriftelijk verstuurd worden en er moet een reden in opgenomen zijn waarom er ontbonden wordt. De ontbinding moet wel onderbouwd worden met bewijsstukken. Dit kan bijvoorbeeld een afwijzing van de geldverstrekker zijn of een kopie van het bouwtechnische rapport.

Heb je nog vragen over de ontbindende voorwaarden? Neem dan gerust contact met ons op. Wil jij kosteloos je woning verkopen? Meld de woning dan vrijblijvend bij ons aan en wij zullen contact opnemen om een mogelijke verkoop te bespreken.