Publicatie: 29 november 2022

Verkocht onder voorbehoud

Vraag direct jouw bod aan

Het komt vaak voor dat een huis ‘verkocht onder voorbehoud’ is. Het huis is dan nog niet definitief verkocht. Voor veel mensen is het een term die nogal wat vragen oproept. In dit artikel zullen wij uitleggen wat verkocht onder voorbehoud precies inhoudt. Zo weet je bij het kopen of verkopen van een huis precies waar je aan toe bent en weet je wanneer het huis definitief verkocht is.

Wat betekent verkocht onder voorbehoud?

Verkocht onder voorbehoud betekent dat er overeenstemming is bereikt maar dat het nog niet helemaal rond is. De verkoop is definitief rond als de ontbindende voorwaarden zijn verlopen. Vaak wordt een woning verkocht onder voorbehoud van financiering. Dat betekent dat de kopers nog onder de koop uit kunnen als ze geen financiering krijgen bij de bank. Meestal krijgen de kopers zo’n 6 tot 8 weken de tijd om de financiering rond te krijgen. Het is niet altijd zo dat een woning wordt verkocht onder voorbehoud van financiering. De woning kan namelijk ook onder voorbehoud van bijvoorbeeld een bouwtechnische keuring verkocht zijn. Mochten er geen gekke dingen uit het bouwkundig rapport komen, dan is de woning pas definitief verkocht en kunnen de kopers niet meer onder de koop uit.

Welke voorbehouden komen vaak voor?

Voorbehouden worden ook wel aangemerkt als ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst. Meestal is het de koper die ontbindende voorwaarden op laat nemen in de koopovereenkomst. Er is altijd een termijn aan verbonden en de voorwaarden komen te vervallen nadat het termijn is verlopen. De meest voorkomende ontbindende voorwaarden zijn:

  • Voorbehoud van financiering: de koper kan een financieringsvoorbehoud opnemen om de financiering rond te krijgen. Een gebruikelijk termijn is 6 tot 8 weken. Stel de kopers krijgen de financiering niet rond, dan kunnen ze de koopovereenkomst nog ontbinden.

  • Voorbehoud bouwtechnische keuring: als de bouwtechnische staat niet bekend is, kan het verstandig zijn om dit voorbehoud op te laten nemen in de koopovereenkomst. Uit de keuring blijkt hoeveel geld je kwijt bent aan herstel van de bouwtechnische staat. Er wordt vooraf een maximaal herstelbedrag door kopers opgenomen in de koopovereenkomst. Als het bedrag hoger uitvalt kunnen zij de koopovereenkomst nog ontbinden.

  • Voorbehoud verkoop eigen woning: als koper niet zeker weten of ze hun eigen woning kunnen verkopen of als ze bang zijn om met dubbele lasten te zitten. Dit voorbehoud komt in de praktijk niet vaak voor. Mochten de kopers dit toch willen opnemen, dan moet er een termijn worden afgesproken waarbinnen de woning verkocht moet worden.

Wanneer is de woning definitief verkocht?

De woning is pas definitief verkocht als het termijn van de ontbindende voorwaarden zijn verlopen. Op dat moment kunnen de kopers de koopovereenkomst niet meer ontbinden. Als kopers om wat voor reden dan ook de afspraken uit de koopovereenkomst niet kunnen naleven, dan moeten zij een boete betalen van 10% van de koopsom. Dit bedrag is dan voor de verkopers en verkopers mogen de woning aan iemand anders verkopen. Gelukkig komt dit niet vaak voor. Na het verlopen van de ontbindende voorwaarden is de woning dus definitief verkocht. Meestal duren de ontbindende voorwaarden zo’n 6 tot 8 weken. Tot die tijd is het nog spannend of de koop wel door kan gaan. Het komt ook voor dat een woning geheel zonder voorbehoud wordt verkocht. Bij HuisHunters wordt de woning met zekerheid verkocht en hoef je niet weken in spanning af te wachten of de woning wel definitief verkocht wordt.

Verkocht onder voorbehoud betekent dat er in de koopovereenkomst ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De woning is in principe verkocht, maar pas na het verlopen van de ontbindende voorwaarden is de woning definitief verkocht. De meest voorkomende ontbindende voorwaarden zijn voorbehoud van financiering, voorbehoud bouwtechnische keuring en voorbehoud verkoop eigen woning. De ontbindende voorwaarden beschermen de kopers en geven de kopers tijd om alle zaken netjes rond te krijgen. Wil jij je woning snel, goed, gratis en met zekerheid verkopen? Meld dan je woning geheel gratis en vrijblijvend aan via de website en wij helpen je direct verder.

Veelgestelde vragen

Het is gebruikelijk dat een woning 4 tot 8 weken verkocht onder voorbehoud is. Na het verlopen van het voorbehoud is de woning definitief verkocht.

In ongeveer 25% van de gevallen gaat de koop niet door wegens de opgenomen voorbehouden. In de meeste gevallen wordt er uitstel gevraagd, waarna de woning alsnog definitief verkocht is.

Onder voorbehoud van financiering betekent dat de koper de woning enkel koopt als hij de financiering rond krijgt. Krijgt hij niet de financiering rond, dan kan hij nog van de koop af zien.