Publicatie: 13 juni 2022

Woning verkopen bij scheiding

Vraag direct jouw bod aan

Als je gaat scheiden komt er veel op je af. Je moet nadenken over de toekomst van jullie eventuele kinderen, de verdeling van het huis en alle andere spullen die je samen hebt. Vaak is één van de lastigste beslissingen het verkopen van de woning. In sommige gevallen is het mogelijk de ander uit te kopen, maar in veel gevallen zal de woning verkocht moeten worden.

Uitkopen

Het kan zo zijn dat de ene de andere uit kan kopen. In dit geval zal er geld betaald moeten worden aan de ex-partner die niet in de woning blijft wonen. Of je de ander kunt uitkopen hangt af van de hypotheek die je kunt krijgen en van natuurlijk van de prijs die jullie samen afspreken. In de meeste gevallen laat men de woning taxeren en mag het deel overgekocht worden op basis van die taxatiewaarde. Om te checken of het financieel haalbaar is om je ex-partner uit te kopen moet je in gesprek met een hypotheekadviseur. Die zal in kaart brengen wat de mogelijkheden zijn op het gebied van uitkopen. Er zijn eigenlijk twee vragen van belang:

  1. Zitten jij en je ex-partner op één lijn?
  2. Kun je de hypotheek in je eentje betalen?

Als het antwoord op beide vragen ‘ja’ is, kan je overgaan tot uitkopen. Je neemt dan hypotheek voor het deel waarvoor je je ex-partner moet uitkopen. Dit is in het geval jullie beide voor de helft eigenaar zijn van de woning. Een voorbeeld om dit te verduidelijken:

  • De woning is €250.000 waard
  • De resterende hypotheek is €150.000

Dit betekent dat er €100.000 overwaarde op de woning zit. Beide hebben jullie recht op de helft van de overwaarde. Dat wil zeggen dat als je je ex-partner uit wilt kopen je de helft van de overwaarde plus de resterende hypotheek moet betalen. In dit geval zou je dus voor een bedrag van €200.000 hypotheek moeten nemen om je ex-partner uit te kunnen kopen.

Verkopen

Mocht uitkopen niet mogelijk zijn, dan zal de woning waarschijnlijk verkocht moeten worden. Waarschijnlijk hebben jullie beide het geld uit de woning nodig om verder te kunnen gaan en om een andere woning te kunnen kopen of huren. Bij verkoop is het belangrijk dat jullie beide achter deze keuze staan. Bij verkopen via HuisHunters is het mogelijk om de woning tijdelijk terug te huren. Zo kunnen jullie beide op zoek naar een geschikte woning, maar kan er in de tussentijd nog iemand in de woning blijven wonen.

De opbrengst van de woning zal verdeeld worden na verkoop. Hetzelfde voorbeeld kan gebruikt worden om de verdeling na verkoop te verduidelijken:

  • De woning is €250.000 waard
  • De resterende hypotheek is €150.000

De opbrengst van de woning is €250.000 geworden. De hypotheek dient afgelost te worden, waarna er een bedrag van €100.000 overblijft om te verdelen. In dit geval krijgen jullie beide €50.000 aan overwaarde. Hiermee kunnen jullie beide op zoek naar een geschikte woning.

Willen jullie de woning verkopen of willen jullie verkopen en tijdelijk terughuren? Dan ben je bij HuisHunters aan het juiste adres. Meld de woning geheel vrijblijvend en kosteloos aan en wij nemen contact met je op. Graag horen wij als er meer vragen zijn over het verkopen van de woning bij een scheiding.

Je openingsbod als eindbod

Wanneer je denkt dat een woning erg in trek is en hierdoor de onderhandelingsruimte klein is, kun je ervoor kiezen om direct een eindbod uit te brengen. Een eindbod is je eerste bod en ook gelijk het definitieve bod. Het eindbod is logischerwijs hoger dan een openingsbod, waardoor je direct in kaart moet hebben wat je mogelijkheden op financieel gebied zijn. Daarom is het handig om vooraf een gesprek met een hypotheekadviseur in te plannen, zodat je weet wat je kunt lenen en hoeveel dit maandelijks zal kosten.

Veelgestelde vragen

Als je de ander uit wilt kopen moet je in staat zijn om de hypotheeklasten alleen te kunnen dragen. De helft van de waarde moet je aan je voormalig partner betalen. Laat je adviseren door een financieel adviseur.