Publicatie: 28 juni 2022

Bouwkundig rapport

Vraag direct jouw bod aan

Een bouwkundig rapport is een belangrijk document bij de aankoop of verkoop van een woning. Maar wat is een bouwkundig rapport precies en wat staat er allemaal in? Wie stelt het rapport op en waarom zou je het een bouwtechnische keuring laten uitvoeren? In deze blog lees je alles over de bouwkundige keuring en het bouwkundig rapport.

Wat is een bouwkundig rapport?

Een bouwkundig rapport is een uitgebreid document waarin de staat van het huis wordt beschreven. Het rapport geeft inzicht in eventuele problemen met het huis, zoals (grotere) scheuren, water- of damp schade, slechte constructies of erfafscheidingen die niet voldoen aan de bouwregels. Ook kunnen er aanbevelingen worden gedaan voor onderhoud en/of renovatie. Het rapport is dan ook bedoeld om bewoners en toekomstige bewoners te informeren over de staat van het huis.

Wie stelt een bouwkundig rapport op?

Het bouwkundig rapport wordt opgesteld door een erkend bouwkundig adviseur. Deze voert eerst een visuele inspectie uit, waarna hij of zij een uitgebreid rapport opstelt. In het rapport staan allebei de problemen met het huis en de aanbevelingen voor onderhoud of renovaties die nodig zijn. Het is belangrijk om te weten dat het bouwkundig rapport geen verzekering is: als er na de aankoop of verkoop toch problemen met het huis blijken te zijn, is de koper of verkoper niet automatisch gedekt.

Wanneer is een bouwkundig rapport verstandig?

Het is verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren als je van plan bent een huis te kopen of te verkopen. Zo weet je precies wat er aan het huis moet gebeuren en kun je eventuele problemen voorkomen. Vaak wordt het aangeraden om bij oudere woningen een bouwtechnisch rapport op te laten stellen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan bij eventuele aanpassingen aan de woning.

Heeft u vragen met betrekking tot een bouwkundig rapport? Neem dan contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Een bouwkundig rapport is een uitgebreid document waarin de staat van een woning wordt beschreven.

Een bouwkundig rapport wordt opgesteld door een bouwtechnische keurder of bouwkundig adviseur. De keuring doen zij aan de hand van een visuele inspectie.

Het is verstandig om een bouwkundig rapport op te laten stellen als je er niet zeker van bent of de woning in goede staat verkeert. Uit het rapport blijkt of er onderhoud nodig is en wat daar ongeveer de kosten voor zijn.

Met een bouwkundig rapport kun je inschatten of er op korte termijn grote kosten aan zitten te komen wat betreft het onderhoud. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.