Publicatie: 21 december 2022

Belastingaftrek eigen woning

Vraag direct jouw bod aan

Belasting is eigenlijk de grootste kostenpost van je leven. Gedurende je leven betaal je verschillende soorten belasting. Om de belastingdruk te verlagen zijn er diverse aftrekposten waardoor je uiteindelijk minder belasting betaald. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de belastingaftrek voor de aankoop van een eigen woning en de belastingaftrek voor het bezit van een eigen woning.

Wat is belastingaftrek?

Vanuit de overheid zijn er verschillende maatregelen getroffen om bepaalde kosten van je belastbaar inkomen af te kunnen trekken bij de belastingaangifte. Uiteindelijk hoef je door de aftrek van kosten minder belasting te betalen. Je wilt dus graag weten welke kosten je van je inkomen mag aftrekken. Het kan verstandig om een professional in te schakelen voor het doen van je belastingaangifte, zodat je zeker weet dat je optimaal gebruik kunt maken van de belastingaftrek.

Aftrekposten

Er zijn bepaalde aftrekposten die je inkomen verminderen. Na aftrek van deze kosten betaal je uiteindelijk minder belasting. Er zijn vier soorten aftrekposten die je inkomen verminderen:

 1. Hypotheekrenteaftrek: als je een eigen woning bezit en je betaalt hypotheekrente, kan je een deel aftrekken van je inkomen uit werk en wonen (box 1).
 2. Persoonsgebonden aftrek: sommige extra uitgaven voor zorg, studie en giften mag je aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. Denk hierbij aan partneralimentatie, specifieke zorgkosten, studiekosten en giften.
 3. Reiskosten openbaar vervoer: de kosten voor openbaar vervoer tussen wonen en werk is onder voorwaarden aftrekbaar.
 4. Lijfrenten: betaalde lijfrentepremies zijn aftrekbaar.

Aftrekposten eigen woning

 • Kosten hypotheekakte: de kosten zijn eenmalig aftrekbaar in het jaar waarin de kosten zijn gemaakt.

 • Taxatiekosten: de kosten zijn enkel aftrekbaar als er een taxatie is gedaan voor het verkrijgen van een lening en dus niet als je een taxatie laat uitvoeren omdat je enkel de huidige waarde wilt weten.

 • Bemiddelingskosten hypotheekadviseur: de kosten voor een hypotheekadviseur zijn eenmalig aftrekbaar van je inkomen in het jaar waarin de kosten zijn gemaakt.

 • Hypotheekrenteaftrek: de hypotheekrenteaftrek gaat omlaag in 2023 van 40% naar 36,93%.

 • Periodieke betaling voor erfpacht, opstal of beklemming: de periodieke kosten zijn aftrekbaar. Echter zijn er diverse kosten die niet aftrekbaar zijn.

Welke kosten voor je eigen woning zijn niet aftrekbaar?

 • Bemiddelingskosten voor de aankoop van de woning (aankoopmakelaar)
 • Overdrachtsbelasting en omzetbelasting
 • Notariskosten
 • Kadastrale rechten voor de koopakte
 • Kosten voor onderhoud en verbouwing
 • Aflossing
 • Rente en kosten van een lening die geen eigenwoningschuld is
 • Kosten voor bankgarantie

Hoe kun je de kosten aftrekken?

De kosten moet je opgeven in je aangifte inkomstenbelasting. Diverse uitgaven voor een eigen woning verlagen dus je inkomen. Hoe lager het inkomen, hoe minder belasting je moet betalen. Het is ook mogelijk de kosten al op te geven bij de aanvraag of wijziging van je voorlopige aanslag.

Er zijn dus diverse kosten die van je inkomen mag aftrekken. Na aftrek van deze kosten betaal je uiteindelijk minder belasting. Niet alle kosten zijn fiscaal aftrekbaar en soms moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen om het van je belastbaar inkomen af te mogen trekken. Deze kosten moet je opgeven in je aangifte inkomstenbelasting. Om correct aangifte inkomstenbelasting te doen kan het verstandig zijn om een professional in te schakelen. Zo betaal je zo min mogelijk belasting in profiteer je optimaal van de aftrekposten.

Veelgestelde vragen

Bepaalde uitgaven, kosten of investeringen zijn aftrekbaar van het belastbaar inkomen. Het doel is om de belastingdruk te verminderen.

De volgende kosten zijn aftrekbaar: hypotheekrente, kosten hypotheekakte, taxatiekosten, bemiddelingskosten hypotheekadviseur en erfpacht.

De volgende kosten zijn niet aftrekbaar: bemiddelingskosten aankoopmakelaar, overdrachtsbelasting, notariskosten, aflossing en kosten voor bankgarantie.

Bij de aangifte inkomstenbelasting kun je de kosten aangeven. Diverse aftrekposten verlagen je inkomen, waardoor je uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen.