Energielabel

Publicatie: 13 juni 2023

Overwaarde verzilveren bij pensioen

Vraag direct jouw bod aan

De meeste ouderen hebben flink wat vermogen, maar bij de meerderheid zit dat vermogen voornamelijk in hun eigen huis. Het kan wenselijk zijn om geld vrij te maken voor andere zaken. In dat geval kan het interessant zijn om de overwaarde te verzilveren door de woning te verkopen. Op deze manier komt er geld vrij en er is de mogelijkheid om in de woning te blijven woning na verkoop. Deze manier is tegenwoordig erg populair onder voornamelijk ouderen die graag overwaarde willen verzilveren.

Hebben meer ouderen dit probleem?

De meerderheid van de ouderen heeft het volgende probleem: weinig geld op de bank, maar wel veel vermogen in hun eigen huis. Maar liefst 85% van de ouderen heeft overwaarde op hun woning. In de meeste gevallen is het niet mogelijk om de hypotheek te verhogen en veelal is er geen verhuiswens. Eigenlijk is het zonde dat er zoveel vermogen in de stenen zit, terwijl u het misschien liever gebruikt voor andere zaken.

Hypotheek verhogen is vaak niet mogelijk

Vaak is het niet mogelijk om overwaarde op te nemen door de hypotheek te verhogen. Een hypotheek krijgen is namelijk behoorlijk lastig als je met pensioen bent. De eisen van banken zijn namelijk steeds strenger geworden voor ouderen. Om deze reden krijgen zij steeds vaker een ‘nee’ te horen van de bank als het gaat om het verhogen van de hypotheek. Dat is erg jammer voor degene die juist overwaarde willen verzilveren om geld vrij te maken voor andere zaken. Gelukkig zijn er andere oplossingen waarbij u de overwaarde kunt verzilveren.

Weinig huuraanbod voor seniorenwoningen

Het totale huuraanbod loopt fors terug door strengere regels met betrekking tot het verhuren van woningen. Regels als de opkoopbescherming en regulering van de middenhuur hebben ervoor gezorgd dat het aantal huurwoningen in Nederland snel afneemt. Vooral de woningen die geschikt zijn voor ouderen nemen in rap tempo af. Kleinere of gelijkvloerse woningen zijn namelijk niet meer interessant voor verhuurders. Deze woningen worden dus steeds schaarser, waardoor het vinden van een huurwoning bijna onmogelijk is geworden. De woningen die te huur komen zijn meestal eengezinswoningen voor een hoge huurprijs. De verwachting is dat het huuraanbod verder af zal nemen zolang de wet- en regelgeving voor verhuurders strenger wordt. Er was al sprake van krapte op de verhuurmarkt, maar door strengere regels zal de markt alleen maar krapper worden.

Verkopen en toch blijven wonen

Het is mogelijk om de woning te verkopen en toch te blijven wonen. Tegenwoordig zijn er diverse partijen die hierbij kunnen helpen. De koper van de woning verhuurt deze weer aan de voormalig eigenaar, zodat u de overwaarde kunt verzilveren en toch kunt blijven wonen. In de meeste gevallen krijgt u zeventig tot tachtig procent van de woningwaarde. Daar tegenover staat natuurlijk dat u kunt blijven wonen en toch geld vrij kunt maken voor andere zaken. Bovendien betaalt u geen verkoopkosten en bespaart u geld op de eigenaarslasten. Tegenwoordig is het zeer populair onder ouderen om op deze manier overwaarde te verzilveren. Wellicht is het ook voor u interessant om deze mogelijkheid te onderzoeken.

Wanneer is het interessant?

De overwaarde verzilveren en toch blijven wonen door de woning te verkopen kan om verschillende redenen interessant zijn. Het is verstandig om u hierover te laten adviseren door een financieel adviseur. Zij kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze. De overwaarde verzilveren en toch blijven wonen door te verkopen is mogelijk interessant als u:

 • Geld nodig heeft voor andere zaken

 • (Belastingvrij) zou willen schenken aan familie

 • Veel vermogen in uw eigen huis heeft zitten

 • Overwaarde vrij wilt maken

Voordelen

Overwaarde verzilveren door de woning te verkopen kent diverse voordelen:

 • Direct geld beschikbaar
  Na verkoop van de woning krijgt u de overwaarde op uw bankrekening. Het vrijgekomen kapitaal is vrij te besteden.

 • Mogelijkheid om te blijven wonen
  Het is mogelijk om te blijven wonen nadat de woning is verkocht. Zo hoeft u niet te verhuizen en kunt u toch de overwaarde verzilveren.

 • Geen verkoopkosten
  De verkoop is in deze situatie gratis. Een bemiddelaar zal u koppelen aan een partij die een dergelijke constructie financiert.

 • Geen verkoopbord in de tuin
  Een bijkomend voordeel is dat de verkoop onder de radar blijft en dat er geen te koop bord in uw tuin komt te staan. De verkoop is namelijk niet openbaar.

Nadelen

De overwaarde verzilveren door de woning te verkopen en toch te blijven wonen kent ook enkele nadelen:

 • Vermogensbelasting in box 3
  De overwaarde die vrijkomt valt in box 3. Hierover betaalt u mogelijk vermogensbelasting.

 • Hogere maandlasten
  Door de huurlasten stijgen de maandelijkse kosten. Daarentegen bespaart u wel op onderhoudskosten en eigenaarslasten.

 • Geen woning in de erfenis
  De nabestaanden zullen de woning niet erven, aangezien de woning geen eigendom meer is. Daarentegen kunt u wel geld schenken aan uw nabestaanden.

Het verkopen van de woning om de overwaarde te verzilveren is erg populair. Hierbij heb je de mogelijkheid in de woning te blijven wonen, maar dat hoeft niet. Voor veel ouderen kan dit een oplossing bieden, aangezien zij vaak het meeste vermogen in hun eigen huis hebben zitten. HuisHunters werkt samen met diverse partijen die dit soort constructies financieren. Meld de woning aan en wij denken graag met u mee!