Publicatie: 5 oktober 2022

Woning verduurzamen

Vraag direct jouw bod aan

Door de stijgende kosten voor gas en elektra denken steeds meer woningbezitters aan het verduurzamen van hun woning. Een duurzamere woning zorgt voor lagere maandlasten. Vanuit de overheid wordt het verduurzamen van je woning dan ook gestimuleerd middels subsidies. In dit artikel lees je hoe je je huis kunt verduurzamen en wat ongeveer de kosten daarvoor zijn. In sommige gevallen is er zelfs een subsidieregeling vanuit de overheid.

Waarom je woning verduurzamen?

Er zijn diverse redenen waarom het verduurzamen van je woning een goed idee is. Zeker in tijden van stijgende gasprijzen en oplopende maandlasten. Dit zijn de voornaamste redenen waarom je juist nu je woning zou willen verduurzamen:

 • Lagere energierekening
 • De woningwaarde stijgt
 • Het zorgt voor een gezond en comfortabel klimaat in huis
 • Je bent minder afhankelijk van externe leveranciers
 • Het is beter voor het milieu
 • Subsidiemogelijkheden vanuit de overheid
 • Je creëert een toekomstbestendige woning

Beste manieren om je woning te verduurzamen

De meeste mensen beginnen met het isoleren van hun woning. Dat kan op verschillende manieren. De kosten voor het verduurzamen van je woning hangt af van het type woning en bij isoleren hangt het af van de oppervlakte dat geïsoleerd moet worden. Er zijn verschillende manier waarop je je huis kunt verduurzamen. Dit zijn de meest effectieve manieren om je huis te verduurzamen:

 • Isoleren: een effectieve manier van verduurzamen is het isoleren van de woning. Je kunt het best de spouwmuren, het dak en de vloer isoleren. Ook kan je ervoor kiezen om de woning te voorzien van minimaal dubbel glas of zelfs HR++(+) glas.

 • Zonnepanelen: die zorgen ervoor dat je je eigen zonne-energie opwekt, waardoor je een lagere energierekening hebt. Zonnepanelen worden ongeveer terugverdiend in een periode van vijf tot tien jaar.

 • Warmtepomp: een warmtepomp zorgt voor verwarming en warm water, waardoor je geen gas meer nodig hebt. Je hebt volledig elektrische en hybride warmtepompen. De hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel waardoor er wel nog gas wordt verbruikt.

 • Zonneboiler: een zonneboiler zorgt voor warm water. Met zonne-energie wordt het water dan verwarmt. Het water wordt vervolgens opgeslagen in een boiler. Er is dus geen gas meer nodig voor warm water.

Kosten voor het verduurzamen van je woning

Zoals eerder besproken verschillen de kosten per type woning en hangt het bij het isoleren van de woning af van de te isoleren oppervlakte. Dit zijn ongeveer de kosten voor het verduurzamen van je woning:

Maatregel Kosten
Spouwmuur isoleren €20 - €30 per m2
Dak isoleren €25 - €35 per m2
Vloer isoleren €2.000,-
Zonnepanelen €600,- per zonnepaneel inclusief montage
Warmtepomp €7.500 - €20.000
Zonneboiler €2.500 - €4.000

Goedkope manieren om je woning te verduurzamen

Er zijn diverse maatregelen die je kan treffen om je woning energiezuiniger te maken. Er zijn ook wat simpele en goedkope manier om je huis te verduurzamen. De volgende manieren kunnen vrij eenvoudig worden toegepast in elke woning:

 • LED verlichting: verbruikt minder stroom en gaat langer mee dan gloeilampen. Het is een makkelijke manier om flink wat te besparen op je energierekening.

 • Stekkerdoos met schakelaar: apparaten lekken stroom doordat ze continu in het stopcontact zitten. Door het gebruik van een stekkerdoos met aan/uit schakelaar kan je de lekstroom minimaliseren.

 • Tochtstrips: in spleten en kieren van raam- en deurkozijnen. De warmte blijft hierdoor beter in huis.

 • Brievenbus afsluiter:Brievenbus afsluiter: verminderd eventuele tocht in de hal en zorgt ervoor dat de kou buiten blijft en de warmte juist binnen.

 • Radiatorfolie: meestal zit een radiator gemonteerd aan een buitenmuur. Via deze weg verliest het veel warmte, waardoor je meer moet stoken. Door radiatorfolie achter of op de kachel te plakken verlies je minder warmte, waardoor je uiteindelijk minder hoeft te stoken.

 • Buisisolatie: via de leidingen van de CV-ketel kan er veel warmte verloren gaan tijdens het transport. Door buisisolatie toe te passen zal er minder warmte verloren gaan en hoef je dus minder te stoken.

Tips voor het verduurzamen van je woning

 • Zet de kachel lager

 • Vervang oude apparaten voor energiezuinige apparaten

 • Haal apparaten uit de stekker

 • Vervang de douchekop voor een waterbesparende douchekop

 • Laat je adviseren door een expert over wat het meest effectief is voor jouw woning

 • Bepaal je maximale budget voor energiebesparende maatregelen

 • Je kan je hypotheek verhogen om daarvan je woning te verduurzamen

 • Kijk naar de subsidiemogelijkheden en laat je hierover informeren

Subsidieregeling voor het verduurzamen van je woning

Sinds 1 januari 2022 kan je tot 30% subsidie krijgen als je je woning gaat verduurzamen. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je voldoen aan de voorwaarden. Ook Vereniging van Eigenaren (VvE) kunnen subsidie aanvragen. Het is ook mogelijk om tegen een lagere rente geld te lenen om je woning te isoleren. Kijk op de website van de Rijksoverheid of je in aanmerking komt voor subsidie. De subsidie geldt alleen bij twee of meer maatregelen. Of bij een grote aanpassing zoals een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet.

Het is vanaf 2023 zelfs mogelijk om een subsidieaanvraag in te dienen als er vanaf 2 april 2022 één isolatiemaatregel gerealiseerd is. In dat geval krijg je tot 15% van de kosten als subsidie terug, indien je aan de geldende voorwaarden voldoet. Bereken hier hoeveel subsidie je kan verwachten.

Het kan dus verstandig zijn om je woning te verduurzamen. Je verlaagt hiermee je maandelijkse lasten en het is ook nog eens beter voor het milieu. Bovendien wordt er vanuit de overheid subsidie gegeven als je energiebesparende maatregelen treft in je woning. Hierdoor hoef je minder uit eigen zak te betalen en stijgt alsnog de waarde van je woning aanzienlijk.

Mochten er nog vragen zijn over het onderwerp verduurzamen, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder, maar waar wij echt goed in zijn is het snel, goed en gratis verkopen van jouw woning. Ben je van plan om je woning te gaan verkopen? Meld dan je woning vrijblijvend en kosteloos aan via de website.