Publicatie: 14 oktober 2022

Huis verkopen zonder makelaar

Vraag direct jouw bod aan

Tegenwoordig wordt het steeds populairder om je huis te verkopen zonder makelaar. Een makelaar kost al snel duizenden euro’s. Door de woning zelf via een gratis platform te verkopen bespaar je dus duizenden euro’s aan makelaarskosten. Dat klinkt interessant en aantrekkelijk, maar er zijn wel een aantal zaken die je goed moet regelen om het tot een succes te maken. In dit artikel lees je alles over het verkopen van je huis zonder makelaar.

Is een makelaar nodig om je huis te verkopen?

Een makelaar is niet nodig om je huis te verkopen. Wel neemt de makelaar veel werkzaamheden uit handen. De meeste werkzaamheden kun je prima zelf doen. Dit is dan ook één van de redenenen waarom verkopen zonder makelaar steeds populairder wordt. Tegenwoordig heb je bemiddelaars, zoals HuisHunters, die de verkoop van je woning geheel gratis verzorgen. Hierdoor bespaar je dus al snel duizenden euro’s aan makelaarskosten. Geld dat je natuurlijk goed kunt gebruiken voor andere dingen.

Hoeveel bespaar je bij een verkoop zonder makelaar?

Makelaars rekenen courtage over de uiteindelijke verkoopprijs. Het courtage ligt gemiddeld tussen de 1% en de 2%. De hoogte van het courtage is afhankelijk van de woningwaarde. De transactieprijs in het tweede kwartaal van 2022 was €448.000 gemiddeld. De kosten voor een makelaar zouden dus tussen €4.480 en €8.960 liggen voor de verkoop. De meeste makelaars rekenen in het begin van het proces de zogenoemde ‘opstartkosten’ van ongeveer €300, waarvan de foto’s, plattegronden en brochure gemaakt worden. Bij een verkoop zonder makelaar bespaar je dus duizenden euro’s.

Stappenplan verkopen zonder makelaar

 1. Voorbereiding
  Een goede voorbereiding voorkomt problemen in een later stadium. Zorg ervoor dat je alle relevante documenten bij elkaar hebt. Doe onderzoek naar een mogelijke waarde van de woning.
 2. Vraagprijs bepalen
  Het bepalen van een reële vraagprijs is erg belangrijk. Een scherpe vraagprijs zorgt voor meer potentiële kopers. Doe onderzoek naar recent verkochte woningen in de buurt om zo tot een vraagprijs te komen. Je kunt ook een professional inschakelen die kan helpen bij het bepalen van de vraagprijs
 3. Verkoopklaar maken
  Zorg ervoor dat de woning er goed verzorgt uitziet en dat er geen achterstallig onderhoud is. Ruim de woning ook zoveel mogelijk op, zodat de ruimtes goed zichtbaar zijn.
 4. Te koop zetten
  De woning aanbieden is erg belangrijk. Je kunt hiervoor het netwerk van een bemiddelaar gebruiken of je kunt de woning zelf te koop aanbieden via verschillende platformen. Een verkoopbord kan extra aandacht wekken van mensen in de buurt.
 5. Bezichtigingen
  Tijdens de bezichtigingen moet er een aangename geur in het huis zijn en moet je ervoor zorgen dat mensen enthousiast worden. De bezichtigingen kun je prima zelf verzorgen. Bereid goed voor wat je wilt gaan zeggen en wat je wilt laten zien.
 6. Onderhandelen
  Na de bezichtigingen kunnen partijen een voorstel doen. Het is niet netjes om met meerdere kandidaten tegelijk in onderhandeling te treden. Bedenk een minimale prijs die je voor de woning wilt hebben. Start hoger in de onderhandelingen en probeer dan jouw gewenste prijs te halen.
 7. Koopovereenkomst
  De koopovereenkomst is een erg belangrijk document waarin alle afspraken staan opgenomen. Het is verstandig om het opstellen hiervan uit handen te geven, zodat je zeker weet dat alles goed verwerkt wordt. De bemiddelaar of notaris kan de koopovereenkomst opstellen.
 8. Overdracht
  De overdracht vindt altijd plaats bij de notaris die door de koper aangewezen wordt. Dit is het moment waarop de woning overgedragen wordt aan de koper. Na het tekenen van de akte van levering is de woning officieel overgedragen.

Kan ik als particulier mijn huis op Funda zetten?

Als je goed onderzoek hebt gedaan kun je de vraagprijs vaststellen. De vraagprijs beïnvloedt voor een groot gedeelte het aantal geïnteresseerden. Wil je je huis het liefst zo snel mogelijk verkopen? Zorg er dan voor dat de vraagprijs niet te hoog is.

Zorg voor een goede voorbereiding

Helaas is het niet mogelijk om als particulier je huis zelf op Funda te zetten. Enkel makelaars mogen de woning op Funda plaatsen. Echter zijn er genoeg andere manieren hoe je je woning te koop aan kunt bieden. Er zijn gratis platforms waarop je de woning te koop aan kunt bieden. Je kunt ook gebruik maken van een netwerk van een bemiddelaar, zoals HuisHunters. Een bemiddelaar heeft een groot netwerk aan mogelijke kopers.

Tegenwoordig is het heel makkelijk om je woning zelf te verkopen. Je kunt hierbij gebruik maken van een gratis bemiddelaar. Zo bespaar je duizenden euro’s aan makelaarskosten en is alles alsnog heel goed geregeld. Het zijn mogelijkheden die je zeker moet onderzoeken als je van plan bent om je woning te verkopen. Wil jij gratis je woning verkopen? Meld dan hier je woning aan.

Veelgestelde vragen

In de meeste gevallen ben je ongeveer €5.000 kwijt aan een verkoopmakelaar. Gelukkig kan je via HuisHunters volledig gratis verkopen.

Via HuisHunters kun je je huis verkopen zonder makelaar. De verkoop is dan volledig gratis.

Hoe je je huis het best kunt verkopen hangt af van je wensen en het type woning. Bijzondere en duurdere woningen verdienen meer aandacht en zijn moeilijker te verkopen.

Het aantal bezichtigingen hangt erg af van de prijsstrategie. Bij een lagere prijs zullen er meer bezichtigingen zijn dan bij een hogere prijs. Het ligt aan de strategie die je vooraf kiest.

Je huis verkopen zonder makelaar kan op verschillende manieren. HuisHunters kan je hierbij helpen, zodat jij je woning gratis kunt verkopen.