Je huis verkopen zonder makelaar? Succes gegarandeerd dankzij deze 5 tips

Vraag direct uw bod aan

Wil jij je huis verkopen zonder makelaar? Dat kan, je leest in deze blog hoe je dat het best kunt aanpakken.

Als je de diensten van een makelaar niet per se nodig hebt kun je namelijk veel geld besparen. Dit is dan ook de reden dat steeds meer mensen hun huis zelf te koop aanbieden.

Houd er wel rekening mee dat het proces niet heel eenvoudig is. Je zult veel tijd moeten investeren in het werk dat een makelaar normaal gesproken voor je zou doen.

Ook is het handig te weten of je onderhandelingsvaardigheden sterk zijn. Het zou namelijk goed kunnen zijn dat een makelaar een betere deal voor je kan sluiten. Dit is immers zijn beroep, en hierdoor ben je misschien uiteindelijk niet goedkoper uit.

Maar laten we ervan uitgaan dat jij dat zelf ook goed kunt en dat je genoeg tijd hebt om het papierwerk in orde te krijgen. Wij nemen je mee en leggen je uit hoe je dit het best kunt aanpakken. Ga er lekker voor zitten, dan gaan we gelijk beginnen.

Wat scheelt het als je je huis verkoopt zonder makelaar?

De kosten die een makelaar in rekening brengt zijn gemiddeld 1,38% van de totale verkoopprijs. Vaak hebben we het over duizenden euro’s. Bij een verkoopprijs van € 435.000 hebben we het namelijk over een bedrag van ongeveer € 5.000.

Wat te doen als je zelf je huis verkoopt? Huis verkopen zonder makelaar

Laten we beginnen met de vraagprijs. Mensen die hun huis zonder makelaar verkopen denken soms dat hun huis meer waard is dan het in werkelijkheid is.

Inschatten van de waarde van je huis - zelf huis verkopen

Het is handig om je emoties - en wensen - opzij te zetten en een prijs vast te stellen op basis van harde gegevens. Er zijn websites die je helpen bij het geven van een schatting van de waarde van je huis.

Bovengenoemde websites maken een inschatting op basis van objectieve factoren zoals het aantal vierkante meters, het aantal slaapkamers en badkamers en de locatie van je huis.

Bepaal de vraagprijs - huis verkopen zonder makelaar

Als je goed onderzoek hebt gedaan kun je de vraagprijs vaststellen. De vraagprijs beïnvloedt voor een groot gedeelte het aantal geïnteresseerden. Wil je je huis het liefst zo snel mogelijk verkopen? Zorg er dan voor dat de vraagprijs niet te hoog is.

Zorg voor een goede voorbereiding

Nadat je de vraagprijs hebt vastgesteld kun je gaan adverteren. Veel huizenkopers beginnen hun zoektocht online. Het is belangrijk dat je duidelijke foto’s gebruikt en dat je een gedetailleerde beschrijving van je huis maakt.

Doe goed je onderzoek, er zijn genoeg voorbeelden te vinden op websites als Funda.nl. Wanneer je je huis op het internet publiceert, voeg dan uitnodigende foto's van het exterieur én het interieur toe.

Het loont misschien de moeite om hiervoor een professional in te huren. Hoe aantrekkelijker de foto’s, des te groter de kans dat je huis snel wordt verkocht.

Nu kun je een omschrijving opstellen. Deze lijst moet alle basisgegevens bevatten, zoals:

  • De vraagprijs
  • Locatie
  • Bouwjaar
  • Het aantal badkamers
  • Slaapkamers
  • Etc.

Maak je huis verkoopklaar - zelf huis verkopen

Zoals we eerder benoemden is het belangrijk dat de foto’s van je huis erg aantrekkelijk zijn. Om aantrekkelijke foto’s te kunnen maken is het belangrijk om een neutrale impressie te wekken.

Je zou ervoor kunnen kiezen om je huis te verven in een neutrale kleur, zodat mensen niet worden afgeschrikt door opvallende kleuren. Ook oogt je huis groter wanneer je kiest voor neutrale kleuren.

Sommige mensen kiezen ervoor om het te verkopen huis een kleine opknapbeurt te geven. Als je denkt dat dit ervoor zorgt dat de waarde van je huis flink zal stijgen, is dit een zeer aantrekkelijke optie

Promoot je huis - zelf huis verkopen

Als alle bovengenoemde zaken in orde zijn kun je je huis gaan promoten. Begin vooral online, want dit is de plek waar de meeste kopers zich bevinden.

Je kunt gebruikmaken van websites als Jaap, Huispromotie, of Huislijn. Helaas kun je je huis - zonder makelaar - niet verkopen via Funda.nl.

Wat je ook kunt overwegen is om een eigen webpagina te creëren. Als je hiervoor kiest dien je je website onder de aandacht te brengen. Hiervoor zou je social media platforms kunnen gebruiken.

Bezichtigingen houden

Wanneer je je huis onder de aandacht hebt gebracht - en er animo voor is - kun je een bezichtigingsdag organiseren. Het is handig om deze dag in te plannen in het weekend. Ook is het belangrijk dat je je bezoekers ruimschoots de tijd geeft tijdens de bezichtigingsdag zelf.

Wees geduldig

Wees vooral geduldig en wees niet teleurgesteld als de eerste bezichtigingsdag geen koper oplevert. Dit is een mogelijkheid om je vraagprijs opnieuw te bepalen. Of je kiest er toch voor om je huis een kleine opknapbeurt te geven.

Onderhandelen

Na een succesvolle bezichtigingsdag kun je overgaan tot het onderhandelen met de geïnteresseerde koper. Hoe gaat dit precies in zijn werk vraag je je misschien af?

Meestal is het zo dat een koper een contract opstelt en dat overhandigt aan de verkoper. De verkoper - jij dus - kan het aanbod accepteren of het contract aanpassen.

Houd er rekening mee dat een geïnteresseerde koper misschien geen zin heeft om eindeloos te onderhandelen. Het is vaak een kwestie van het sluiten van een compromis.

Totdat beide partijen het eens zijn gaat dit proces door. Vervolgens kan het contract ondertekend worden. Als je niet bekend bent met dit soort zakelijke contracten kun je het door een advocaat laten beoordelen.

Het koopcontract opstellen & tekenen

Het koopcontract opstellen en het ondertekenen hiervan is een cruciaal onderdeel van het verkopen van je huis. Wij adviseren je hiervoor een professional in te schakelen. Neem eens een kijkje online, er zijn tegenwoordig veel betaalbare notarissen en juristen te vinden.

De overdracht

Nu is het tijd om - in overleg met de koper - een afspraak te maken bij een notaris. De notaris heeft inmiddels een leveringsakte opgesteld die door beide partijen ondertekend dient te worden. Vervolgens kun je de sleutels overhandigen en is de koop rond.

Kan ik als particulier mijn huis op Funda zetten?

Nee, helaas kun je je huis niet zelf op Funda zetten. Je hebt hiervoor een makelaar nodig. De makelaar waarborgt namelijk de kwaliteit die Funda wenst. De makelaar in kwestie zorgt ervoor dat alle gegevens kloppen en juist gepubliceerd worden.

Om deze reden waarborgt Funda zijn betrouwbaarheid. Je makelaar zorgt ook voor professionele foto’s, een kwalitatieve plattegrond, en vaak ook voor een duidelijke video van je huis zodat je huis sneller verkocht wordt.

5 tips voor het zelf verkopen van je huis:

Tot slot behandelen we nog 5 tips die je gaan helpen om je huis zo snel mogelijk (en voor de beste prijs) te verkopen. Als je deze tips toepast zul je merken dat je prima in staat bent om je huis te verkopen zonder derde partij.

Tip 1: Bereid jezelf - maar vooral je huis - voor op de verkoop

Onthoud dat je je huis zo aantrekkelijk mogelijk wilt maken voor de nieuwe koper. Maak professionele foto’s die er uitnodigend uitzien en zorg ervoor dat de realiteit niet te veel afwijkt van de foto’s.

Tip 2: Prijs je huis scherp

Het is logisch dat je de beste prijs wilt vangen, dat wil natuurlijk iedereen. Maar als je vraagprijs te hoog is zal je merken dat er weinig animo is en dit scheelt een hoop extra tijd en moeite.

Probeer daarom goed je onderzoek te doen en kies er misschien voor om de vraagprijs net iets lager te maken dan wat je er aanvankelijk van zou verwachten. Als er veel interesse is voor je huis kunnen mensen immers altijd een hoger bod doen.

Tip 3: Zorg voor de beste promotie

Een van de belangrijkste onderdelen is het onder aandacht brengen van je huis. Wees vooral niet bang om te investeren in dit onderdeel van het verkoopplan. Hoe meer websites jouw huis aanbieden, hoe beter.

Vergeet ook niet om een tuinbord of een uithangbord te plaatsen. Het zou makkelijk kunnen zijn dat een toevallige passant interesse heeft in jouw huis.

Tip 4: Plan je de verkoop van je huis in de warme maanden

Misschien wist je dit nog niet, maar vooral tijdens de lente en zomer worden de meeste huizen verkocht. Houd hier vooral rekening mee. Doe daarom - indien mogelijk - alle voorbereidingen in de wintermaanden zodat je in de lente of in de zomer je huis kunt verkopen.

Tip 5: Promoot de beste kanten van je huis

Jij weet als geen ander wat de sterke kanten zijn van jouw huis. Misschien is het een grote tuin, een ruime zolder of een luxe badkamer. Zorg ervoor dat je deze sterke punten eerst benoemt en dat je ze toont middels een foto of video

Conclusie

Wij hopen je voldoende te hebben geïnformeerd. Het verkopen van je huis kun je prima zelf als je goed de tijd neemt en goed je onderzoek doet.

Wees niet bang om te investeren in een professionele fotograaf, een kleine verbouwing en in het promotieplan. Hierdoor is de kans groter dat jij je huis zo snel mogelijk - voor de hoogste prijs - kunt verkopen.

We wensen je ontzettend veel succes! Bedankt voor het lezen en graag tot een volgende blog.