Energielabel

Publicatie: 20 januari 2023

Onderzoeksplicht koper

Vraag direct jouw bod aan

Als je een huis gaat kopen krijg je te maken met de onderzoeksplicht die geldt voor kopers. Je moet namelijk zo goed mogelijk onderzoek doen naar de staat van de woning en de eventuele verplichtingen die bij de woning horen. Het is dus belangrijk dat je goed voorbereid gaat bezichtigen en dat je zoveel mogelijk te weten komt over de woning. In dit artikel zullen we alles met betrekking tot de onderzoeksplicht bespreken.

Waarom is er een onderzoeksplicht voor kopers?

Kopers hebben een onderzoeksplicht en verkopers hebben een meldingsplicht. Als koper moet je zo goed mogelijk onderzoek doen naar de bouwkundige en juridische staat van de woning voordat je die koopt. Je moet kritisch kijken naar de woning en zoveel mogelijk informatie verzamelen. De onderzoeksplicht is in het leven geroepen zodat kopers kritisch kijken naar de woning. Stel er zijn achteraf problemen die je had kunnen weten, dan kun je verkoper niet aansprakelijk stellen. Het is dus belangrijk om de onderzoeksplicht serieus te nemen. Als je niet aan de onderzoeksplicht voldaan hebt en er is sprake van een verborgen gebrek, dan kan je de verkoper hiervoor dus niet aansprakelijk stellen.

Hoe voldoe je aan de onderzoeksplicht?

Als koper is het belangrijk om zoveel mogelijk informatie over de woning te verzamelen. In dat geval voldoe je aan de onderzoeksplicht en weet je wat je koopt. Mocht je het lastig vinden om deze informatie zelf te verzamelen, dan kan een aankoopmakelaar je hierbij helpen. Veel zaken kun je zelf onderzoeken en je kunt vragen stellen tijdens de bezichtiging. Zij doen namelijk onderzoek naar de woning. De volgende zaken moet je onderzoeken om te voldoen aan de onderzoeksplicht:

  • Staat van onderhoud
    Het is belangrijk om te kijken naar de kozijnen, eventuele lekkages of vochtplekken, scheuren in wanden, kruipruimte en de gevel. Een bouwtechnische keuring kan bij oude woningen verstandig zijn. Stel gerichte vragen tijdens de bezichtiging over de bouwkundige en juridische staat van de woning.

  • Juridische verplichtingen
    Kijk of er erfdienstbaarheden of kettingbedingen rusten op de woning. Deze informatie staat meestal in de eigendomsakte van de woning. Deze kun je opvragen bij het Kadaster.

  • Bestemmingsplan
    Check of er in de nabije omgeving plannen liggen die mogelijk invloed kunnen hebben op de woning. In het bestemmingsplan van de woning staat welke bestemming het pand heeft.

  • Grond
    Eventuele verontreiniging kun je checken bij het Bodemloket. Meestal kan je ook de gemeente hiervoor inschakelen. Hiermee ga je na of de grond schoon of vervuilt is.

  • Erfpacht
    Onderzoek of er sprake is van erfpacht. In dat geval betaal je namelijk een vergoeding voor de grond waarop de woning staat. Je bent dan geen eigenaar van de grond, maar enkel van hetgeen daarop staat. In sommige gevallen is een woning met erfpacht moeilijker te financieren.

Wat als er verborgen gebreken zijn?

Het kan voorkomen dat na er na de koop verborgen gebreken tevoorschijn komen. Als blijkt dat de verkopers ervan op de hoogte was dan is de verkoper aansprakelijk voor de herstelkosten. Had jij het als koper kunnen weten, dan is de verkoper niet aansprakelijk voor de herstelkosten. Er moet bewezen worden wie van de partijen aansprakelijk is voor het gebrek. In de meeste gevallen komen kopers en verkopers er samen uit. Mocht dat niet lukken dan zou er een rechtszaak aangespannen kunnen worden. Het is verstandig om samen in gesprek te gaan om tot een oplossing te komen.

Als koper van een woning ben je dus verplicht om zo goed mogelijk onderzoek te doen naar de woning. Daarentegen heeft de verkoper een meldingsplicht. Door vragen te stellen tijdens de bezichtiging en door goed onderzoek te doen naar de bouwkundige en juridische staat van de woning voldoe je als koper aan de onderzoeksplicht. Mochten er achteraf toch verborgen gebreken ontdekt worden, dan is het verstandig om samen met de verkoper tot een geschikte oplossing te komen. Er kan een rechtszaak aangespannen worden als je onderling niet tot een oplossing kunt komen.

Heb jij nog vragen over dit onderwerp of ben je van plan je woning binnenkort te verkopen? Neem dan direct contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Veelgestelde vragen

Kopers hebben een onderzoeksplicht zodat ze kritisch kijken naar de woning, zodat ze uiteindelijk weten wat ze kopen.

Je voldoet aan de onderzoeksplicht door vragen te stellen tijdens de bezichtiging en door onderzoek te doen naar de bouwkundige en juridische staat van de woning.

Bij verborgen gebreken is het aan te raden om in gesprek te gaan met de verkopers om gezamenlijk tot een oplossing te komen. Mocht dat tot niets leiden, dan kan er een rechtszaak worden aangespannen.