Publicatie: 21 november 2022

Waardebepaling

Vraag direct jouw bod aan

Als je de waarde van je woning wilt weten kun je een waardebepaling laten doen door een makelaar of door HuisHunters. Zo weet je wat jouw woning ongeveer waard is in de huidige markt. Veel mensen halen een waardebepaling in de war met een taxatie. In dit artikel zullen we uitleggen wat een waardebepaling is, wat een taxatie is en wat de verschillen zijn.

Wat is een waardebepaling?

Bij een waardebepaling geeft een makelaar of bemiddelaar een indicatie van de mogelijke verkoopwaarde van je huis. Dit doen zij op basis van hun kennis en ervaring. Het is geen vaste waarde of verplichte verkoopprijs, het is slechts een indicatie. Een waardebepaling is vrijwel altijd gratis. De waarde wordt bepaald door de locatie, staat en oppervlakte van de woning. Er wordt ook gekeken naar vergelijkbare woningen in de buurt die recent verkocht zijn. De waarde die voortkomt uit een waardebepaling kan bijvoorbeeld gebruikt worden als vraagprijs.

Wat is een taxatie?

Bij een taxatie komt er een erkend taxateur de woning opnemen en vervolgens wordt er een taxatierapport opgesteld. De taxateur zal de marktwaarde van de woning vaststellen door middel van de specificaties van de woning en door referentiepanden. Als je een hypotheek wilt nemen op een woning, dan moet je een taxatierapport op laten stellen voor de bank. Ook bij het oversluiten of verhogen van de hypotheek heb je een taxatierapport nodig. Je kunt een hypotheek krijgen van maximaal 100% van de taxatiewaarde. Het opstellen van een taxatierapport kost relatief veel tijd. Het rapport is officieel en bindend.

Verschillen tussen waardebepaling en taxatie

Ondertussen is het duidelijk dat een waardebepaling en een taxatie niet hetzelfde zijn. In het volgende tabel zijn de verschillen weergegeven:

Waardebepaling Taxatie
Noodzakelijk Niet noodzakelijk Voor een financiering
Kosten Gratis €250 - €500
Uitvoering door Makelaar of bemiddelaar Erkend taxateur
Advies Vrijblijvend Bindend

Als je van plan bent je woning te verkopen en je wilt weten wat het huis ongeveer oplevert, dan is een waardebepaling voldoende. Wil je een hypotheek aanvragen, oversluiten of verhogen? Dan heb je een gevalideerd taxatierapport nodig voor de bank. Haal een waardebepaling en taxatie dus niet door elkaar. Het zou zonde zijn als je onnodig honderden euro’s betaald voor een taxatie. Wil je weten wat jouw huis waard is? Meld de woning dan vrijblijvend en kosteloos aan!