Publicatie: 6 januari 2022

Woningwaarde bepalen

Woningwaarde berekenen

De marktwaarde van je huis

De marktwaarde van een woning is de waarde die de woning op zou moeten leveren op de vrije markt. Het bepalen van de marktwaarde is belangrijk om een realistische vraagprijs te kunnen hanteren. Het vaststellen van de marktwaarde is niet altijd even makkelijk. Iedere woning is uniek en iedere woning ziet er van binnen anders uit. De woningwaarde kun je het beste bepalen door vergelijkbare woningen in de buurt te analyseren. Kijk hierbij naar de verkoopprijzen van recent verkochte woningen die vergelijkbaar zijn. Je kunt de marktwaarde ook inschatten door advies te vragen aan een makelaar, bemiddelaar of taxateur. Zij hebben vaak systemen die een nauwkeurige schatting kunnen maken van de marktwaarde.

De WOZ-waarde van je huis

WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaak en het bepaalt de hoogte van belastingen en gemeentelijke heffingen. De gemeente waarin de woning staat, zal elk jaar de WOZ-waarde vaststellen. Het vastgestelde bedrag is volgens de gemeente het bedrag dat de woning zou moeten opleveren. Echter is de WOZ-waarde niet heel betrouwbaar voor het bepalen van de daadwerkelijke woningwaarde. Er wordt namelijk geen rekening gehouden met de staat van de woning en de waarde kent een vertraging. Het kan namelijk zo zijn dat de WOZ-waarde flink is gestegen terwijl de huizenprijzen dalen. Om deze reden hebben sommige woningen een hoge WOZ-waarde, terwijl de werkelijke waarde lager is. Staar je dus niet blind op de WOZ-waarde van je woning.

Hoe betrouwbaar is de waarde van Huispedia?

In de praktijk kijken veel verkopers naar de waarde via Huispedia. In de meeste gevallen klopt deze waarde niet, aangezien er geen rekening gehouden wordt met specifieke eigenschappen van de woning zoals de staat. Ook zijn niet alle gegevens bekend, waardoor er snel een foute inschatting gemaakt kan worden. Over het algemeen is de waarde op Huispedia hoger dan de daadwerkelijke woningwaarde. Echter komt het ook voor dat de waarde wel betrouwbaar is, maar je kunt er dus niet vanuit gaan.

Wat is het verschil tussen een waardebepaling en een taxatierapport?

Veelal worden een waardebepaling en een taxatierapport met elkaar verward. Het zijn namelijk totaal andere begrippen met andere doelen. Bij een waardebepaling vraag je een professionele partij om een inschatting te maken van de woningwaarde en bij een taxatierapport vraag je een taxateur de woning te taxeren. Een taxatierapport kost geld en is nodig om een hypotheek aan te vragen of bij het oversluiten van een hypotheek. Een waardebepaling is gratis en in principe niet nodig, maar kan wel handig zijn om een mogelijke vraagprijs vast te stellen.

Welke factoren beïnvloeden de woningwaarde?

Verschillende factoren beïnvloeden de waarde van je huis. Dit zijn de belangrijkste factoren die de woningwaarde beïnvloeden:

 • Locatie
  De locatie van de woning speelt een grote rol als het gaat om de woningwaarde. Dichtbij voorzieningen en uitvalswegen is voor veel woningzoekers zeer belangrijk. Hoe beter de locatie, hoe meer het huis waard is.
 • Woningtype
  Het woningtype beïnvloedt de waarde van de woning. Bepaalde woningtypes zijn geliefder dan de andere. Een vrijstaande woning is bij dezelfde grootte meer waard dan een rijtjeshuis.
 • Grootte
  De grootte van de woning bepaalt grotendeels de waarde van de woning. In sommige gevallen wordt er gerekend met een bepaalde vierkantemeterprijs. Grotere woningen zijn meer waard dan kleinere woningen.
 • Staat van onderhoud
  De staat van onderhoud bepaalt voor een groot deel de woningwaarde. Een woning opknappen kan al snel in de kosten lopen. Een woning die helemaal strak afgewerkt is, is meer waard dan een woning die nog verbouwd moet worden.
 • Energielabel
  Door de gestegen energiekosten is het energielabel steeds bepalender geworden voor de woningwaarde. Een goed energielabel betekent lagere maandelijkse energiekosten, waardoor deze woningen meer waard zijn. Het energielabel verbeteren zorgt voor een hogere woningwaarde.
 • Marktomstandigheden
  De marktomstandigheden bepalen grotendeels de woningwaarde. De huizenmarkt is een markt van vraag en aanbod. Bij een hoge vraag zullen de prijzen en dus de marktwaarde van woningen stijgen. Ook de hypotheekrente is bepalend voor de marktwaarde.

Gratis waardebepaling

Graag helpen wij bij het berekenen van de woningwaarde. Door de woning hieronder aan te melden, kunnen wij een inschatting maken van een mogelijke waarde. De indicatie kan je op weg helpen bij het bepalen van de uiteindelijke vraagprijs.

Wat is mijn huis waard

Het bepalen van de waarde van een woning kun je het beste aan professionals overlaten. Zij kunnen gebruikmaken van geavanceerde systemen die een nauwkeurige schatting kunnen maken van de woningwaarde. Bij HuisHunters helpen we je graag verder in het proces. Meld de woning aan en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Veelgestelde vragen

De waarde van de woning hangt af van de locatie, staat en het energielabel. Om de waarde te kunnen bepalen wordt er ook gekeken naar vergelijkbare woning die recent verkocht zijn.

De martkwaarde van een woning is de waarde die het op de vrije markt op zou moeten leveren. De marktwaarde is te achterhalen door recent verkochte woningen in de buurt te vergelijken.

De WOZ-waarde is een waarde die wordt bepaald door de gemeente. Over deze waarde betaal je belastingen en heffingen.

De waarde van een huis schat je in door recent verkochte woningen in de buurt met elkaar te vergelijken.