Publicatie: 6 januari 2022

Wat is mijn huis waard? Woningwaarde berekenen

Woningwaarde berekenen

Wil jij je huis verkopen of ben je gewoon nieuwsgierig naar wat je huis vandaag de dag waard is? Je kunt je huis natuurlijk laten taxeren door een makelaar maar daar zit een prijskaartje aan.

Misschien wil je jezelf die kosten besparen en kies je ervoor om de waarde van je huis zelf te berekenen. Dat kan! Er zijn genoeg websites die je hierbij kunnen helpen.

Er zijn websites die rekenformules hanteren op basis van de ‘Basisregistraties Adressen en Gebouwen’ (BAG). Daarmee geven ze jou een redelijk nauwkeurige inschatting van de waarde van je woning.

Schatting versus taxatie

Houd er wel rekening mee dat de waarde van je huis slechts een schatting is, geen taxatie. Wil je een nauwkeurige berekening? Neem dan contact op met je makelaar.

Om een indicatie van je huiswaarde te maken zijn er een aantal zaken belangrijk. In deze blog bespreken we waar je zoal op kunt letten mocht je de waarde van je huis zelf willen berekenen.

Enkel een beëdigd taxateur kan je woning taxeren. Een woningtaxatie is gewenst wanneer je een huis wilt verkopen, kopen of wil laten verzekeren. Normaal gesproken is er een officieel taxatierapport nodig wanneer je een hypotheek afsluit. Wanneer een makelaar of beëdigd taxateur je woning taxeert, overhandigt hij je een taxatierapport. In dit rapport vind je een nauwkeurige indicatie van de woningwaarde.

Dit is een veel preciezere berekening dan de inschatting die je zelf kunt maken. Let er ook op dat de reden voor taxatie invloed heeft op de inschatting. Bijvoorbeeld…

Wanneer je een taxatierapport aanvraagt omdat je je huis wilt verkopen. Dit taxatierapport zal er anders uitzien dan een taxatierapport voor het afsluiten van een brandverzekering.

De woningwaarde (taxatiewaarde) wordt dus voor een gedeelte bepaald aan de hand van het doel. Maar als je gratis en zelfstandig een globale inschatting wil maken van de waarde van je huis hoef je niet zo de diepte in te duiken.

Er zijn maar een paar dingen waar je rekening mee kunt houden en deze zaken gaan we bespreken in deze blog. Als eerste, en wellicht belangrijkste factor: de postcode van je huis.

Waarde van je huis op basis van de postbode

De postcode van het huis in kwestie heeft voor een groot gedeelte invloed op de waarde van het huis. Er zijn verschillende websites waar je een berekening kan maken op basis van je adresgegevens.

Een inschatting van de waarde van je huis kan niet gemaakt worden zonder een indicatie van de waarde van het stuk grond. In de basis werkt onze economie op vraag en aanbod. De waarde van een stuk grond in een populair gebied is daarom stukken duurder dan die in een minder populair gebied.

Een appartement van 60 m2 in Amsterdam-Zuid is hoogstwaarschijnlijk meer waard dan een eengezinswoning van 160 m2 in Lutjebroek.

Basisregistraties Adressen en Gebouwen

Informatie vanuit de Basisregistraties Adressen en Gebouwen kan je veel vertellen over de waarde van je woning. De meeste websites waarmee je gratis de waarde van je woning kunt berekenen, maken gebruik van de informatie vanuit de BAG.

Specifieke kenmerken van de woning

De locatie van je woning bepaalt dus voor een groot gedeelte de woningwaarde. Maar uiteraard spelen er nog meer zaken een rol, namelijk:

  • Het type woning (appartement/hoekhuis/twee-onder-een-kap/rijtjeswoning et cetera)
  • Het bouwjaar
  • De totale woonoppervlakte (perceel en woning)
  • Verkoopprijzen van vergelijkbare woningen bij jou in de buurt

Gratis waarde woning online berekenen

De resultaten van de online woningwaarde berekeningen geven je een globale inschatting van de waarde van je huis. De indicatie kan je een eind op weg helpen bij het bepalen van de verkoopprijs van je huis.

Wat is mijn huis waard

Tot slot…

Hopelijk heeft dit artikel je mogen helpen en kun jij straks een nauwkeurige inschatting maken van de waarde van je huis.

Wij wensen je enorm veel succes bij het berekenen. Bovendien wensen we je veel voorspoed bij de eventuele verkoop.

Mocht je meer willen leren over onderwerpen zoals dit, lees dan eens een ander artikel van ons. Alle vastgoedgerelateerde onderwerpen kun je vinden op onze site.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met ons via e-mail. Bedankt voor het lezen en tot de volgende blog!

Veelgestelde vragen

De waarde van de woning hangt af van de locatie, staat en het energielabel. Om de waarde te kunnen bepalen wordt er ook gekeken naar vergelijkbare woning die recent verkocht zijn.

De martkwaarde van een woning is de waarde die het op de vrije markt op zou moeten leveren. De marktwaarde is te achterhalen door recent verkochte woningen in de buurt te vergelijken.

De WOZ-waarde is een waarde die wordt bepaald door de gemeente. Over deze waarde betaal je belastingen en heffingen.

De waarde van een huis schat je in door recent verkochte woningen in de buurt met elkaar te vergelijken.