Publicatie: 25 augustus 2022

Hypotheek doorhalen

Vraag direct jouw bod aan

Bij de levering van een woning moet het huis vrij van hypotheek zijn. De hypotheek moet op dat moment volledig afgelost worden bij de geldverstrekker. Dit noemen we het doorhalen van de hypotheek of het royeren of uitschrijven van de hypotheek. In dit artikel lees je wat het doorhalen van een hypotheek precies is, wat het kost om je hypotheek door te halen en wanneer je dit moet doen.

Wat betekent hypotheek doorhalen?

Als je een hypotheek afsluit op een woning, dan moet je bij de notaris daarvoor een hypotheekakte tekenen. De hypotheekakte wordt geregistreerd bij het Kadaster. Mocht je de woning weer verkopen, dan zal de notaris de hypotheek doorhalen. Het doorhalen van de hypotheek wordt ook wel royeren of uitschrijven genoemd. Voor het doorhalen stelt de notaris een royementsakte op. Hiermee wordt de registratie van je hypotheek bij het Kadaster ongedaan gemaakt. De hypotheek wordt uitgeschreven uit het hypotheekregister nadat de hypotheek volledig is afgelost.

Wanneer moet je je hypotheek doorhalen?

Het doorhalen van je hypotheek moet als je je huis verkoopt of als je je hypotheek oversluit. In deze gevallen is het doorhalen van je hypotheek verplicht. Het doorhalen van de hypotheek moet geregeld zijn voordat de overdracht is. Het doorhalen van je hypotheek is niet verplicht als je de woning volledig hebt afgelost en je gewoon blijft wonen.

Wie moet de hypotheek doorhalen?

De notaris moet de hypotheek doorhalen, hiervoor stelt de notaris een royementsakte op. Bij de verkoop van je woning mag de koper een notaris kiezen. De notaris controleert of de hypotheek is afgelost en geeft opdracht om de hypotheek uit te schrijven bij het Kadaster. De hypotheek wordt dan uit het hypotheekregister gehaald.

Wat kost het doorhalen van je hypotheek?

De kosten voor het doorhalen van je hypotheek zijn verschillend per notaris. Er is hiervoor geen vast tarief en de prijzen verschillen dus per notaris. Je moet rekening houden met ongeveer 90 tot 500 euro aan kosten. De kosten voor het doorhalen van je hypotheek zijn fiscaal aftrekbaar.

Het doorhalen, royeren of uitschrijven van je hypotheek moet voor de verkoop van je woning of als je de hypotheek gaat oversluiten. Het doorhalen van de hypotheek doet de notaris middels een royementsakte. De hypotheek wordt dan uitgeschreven bij het Kadaster. De hypotheek zal uit het hypotheekregister gehaald worden.

Heb jij nou nog vragen over het doorhalen van je hypotheek? Laat het ons dan weten en neem contact met ons op.