Het bieden op een huis: zo ga je te werk!

Vraag direct uw bod aan

Het vinden van je droomhuis is een uitdaging op zich, maar daarmee is de zaak nog niet afgerond. Om te zorgen dat de woning van jou wordt, zul je een bod moeten uitbrengen. In de huidige woningmarkt, waar de vraag groter is dan het aanbod, kan dit een spannende periode zijn. Hoeveel moet je bieden en hoe pak je dit strategisch aan? In dit artikel ontdek je alles omtrent het bieden op een woning.

Hoe bepaal je het openingsbod?

Hoe graag je een woning ook wilt, het moet financieel wel haalbaar voor je zijn. Naast de hoogte van de hypotheek, is het ook belangrijk om te onderzoeken wat je maandelijkse lasten ongeveer zullen zijn. Het is handig om vooraf eerst een aantal zaken voor jezelf op een rijtje te zetten, voordat je bepaalt wat je openingsbod is. Beantwoord daarom eerst de onderstaande vragen voor jezelf:

  • Wat is de maximale hoogte van je hypotheek?
  • Wat wil je zelf voor de woning betalen?
  • Denk je dat je kunt onderhandelen over de prijs?

Hoe graag je een woning ook wilt, het moet financieel wel haalbaar voor je zijn. Naast de hoogte van de hypotheek, is het ook belangrijk om te onderzoeken wat je maandelijkse lasten ongeveer zullen zijn. Het is handig om vooraf eerst een aantal zaken voor jezelf op een rijtje te zetten, voordat je bepaalt wat je openingsbod is. Beantwoord daarom eerst de onderstaande vragen voor jezelf:

Wanneer is er onderhandelingsruimte?

Er zijn verschillende kenmerken die suggereren dat er te onderhandelen valt over de koopprijs van een woning. Met het onderzoek uit de bovenstaande alinea, heb je een hoop informatie, die je kunt gebruiken bij het onderhandelen. Aan de volgende punten kun je afleiden over er onderhandelingsruimte is:

  • Het aantal geïnteresseerde mensen. Op Funda kun je zien hoe vaak een woning bekeken is. Indien een woning bovengemiddeld vaak is bekeken, is de kans groot dat de vraag naar de woning groot is. Ook het inplannen van de bezichtiging is een indicatie. Indien je hierbij weinig ruimte hebt, is de kans aanwezig dat de verkoopmakelaar contact heeft met een hoop geïnteresseerden.
  • Hoe lang is de woning al beschikbaar op Funda? Hoe langer de woning beschikbaar is, hoe groter de kans dat je kunt onderhandelen over de aankoopprijs. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat de verkopende partij bepaalde eisen stelt, waardoor onderhandelingen uit het verleden op niets zijn uitgelopen.
  • De verkoopprijzen uit het verleden zijn ook een indicator. Indien de vraagprijs van een woning daalt, is de kans groot dat de huidige eigenaar graag zijn huis wil verkopen. Hierdoor heb je als koper een zeer gunstige positie.

Je openingsbod als eindbod

Wanneer je denkt dat een woning erg in trek is en hierdoor de onderhandelingsruimte klein is, kun je ervoor kiezen om direct een eindbod uit te brengen. Een eindbod is je eerste bod en ook gelijk het definitieve bod. Het eindbod is logischerwijs hoger dan een openingsbod, waardoor je direct in kaart moet hebben wat je mogelijkheden op financieel gebied zijn. Daarom is het handig om vooraf een gesprek met een hypotheekadviseur in te plannen, zodat je weet wat je kunt lenen en hoeveel dit maandelijks zal kosten.

Hoe breng je een openingsbod uit?

Het openingsbod op een woning kun je op meerdere manieren uitbrengen. Dit is zowel digitaal als schriftelijk mogelijk, maar ook telefonisch kan je kenbaar maken wat je eerste bod is. Indien je het bod telefonisch uitbrengt, is het handig om dit daarna ook zwart-op-wit te bevestigen. Hierdoor heb je altijd bewijs van je openingsbod. Indien vaststellen en uitbrengen van een openingsbod iets is wat je graag overlaat aan een specialist op dit gebied, kun je hiervoor een aankoopmakelaar inschakelen.

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Bij het openingsbod horen ook ontbindende voorwaarden. Met deze voorwaarden geef je aan wanneer de koop niet door zal gaan. Wanneer je het openingsbod uitbrengt, zijn er vaak een aantal zaken nog onduidelijk. Het kan zijn dat je niet volledig op de hoogte bent van de bouwkundige staat van de woning, of dat de financiering nog niet helemaal rond is. In deze gevallen is het handig om aan te geven dat je van de koop afziet, indien je de financiering niet rond krijgt of de bouwkundige keuring een onverwachte uitkomst geeft.

Wanneer is een bod bindend?

Indien jouw openingsbod niet wordt geaccepteerd, kan het voorkomen dat de verkopende partij een tegenbod doet. Hiermee zijn de onderhandelingen begonnen. Na de onderhandelingen kan het zijn dat je beslist om van de koop af te zien, of je komt tot akkoord met de verkopende partij. Na het bepalen van de ontbindende voorwaarden en de prijs, is de woning echter nog niet van jou. Na het ondertekenen van het koopcontract, door zowel jou als de verkopende partij, is de woning van jou. Na het tekenen heb je een bedenktijd van drie dagen. Indien je in deze drie dagen toch afziet van de koop, dan kun je dit alleen doen op basis van de opgestelde ontbindende voorwaarden.