Publicatie: 21 december 2022

Bieden op een huis

Vraag direct jouw bod aan

Mocht je na de bezichtiging nog steeds interesse hebben in de woning, dan denk je er misschien wel aan om een bod uit te brengen. In de praktijk blijkt dat mensen het moeilijk vinden om te bepalen welk bod ze gaan doen. In dit artikel lees je alles over het bieden op een huis en waar je op moet letten.

Welke informatie heb je nodig om je bod te bepalen?

De volgende informatie heb je nodig om een goed bod te kunnen doen op het huis dat je graag wilt kopen:

  • Je maximale hypotheek: het belangrijk dat je exact weet wat je kunt lenen bij de bank. Een hypotheekadviseur kan de maximale hypotheek voor je berekenen. Hoe meer je verdiend hoe meer je hypotheek je kunt krijgen.

  • Je budget: het maximale budget is je maximale hypotheek plus eventueel eigen geld en overwaarde op je huidige woning. Het is verstandig om te bepalen wat je budget is qua maandelijkse kosten, zodat je niet in de problemen komt als de maandelijkse kosten hoger uitvallen.

  • De woningwaarde: onderzoek hoeveel de woning ongeveer waard is. Dit kun je doen door soortgelijke woning op Funda met elkaar te vergelijken of door gebruik te maken van diverse online woningwaarde berekeningen.

  • Het aantal geïnteresseerden: het is handig om te weten hoeveel kandidaten er ongeveer zijn, zodat je weet of je de enige bent of dat er meerdere mensen zijn die de woning wellicht willen kopen.

  • Bouwkundige staat: renovaties kosten over het algemeen veel geld. Het is belangrijk om precies te weten of er op korte termijn onderhoud aan zit te komen en wat dat dan gaat kosten. Als ontbindende voorwaarden zou je een bouwtechnische keuring kunnen opnemen.

Hoe breng je een bod uit?

Je bent klaar om een bod uit te brengen als je alle informatie hebt verzameld en hebt bepaald wat je maximaal wilt betalen voor de woning. Je kunt een bod telefonisch, schriftelijk of per e-mail uitbrengen bij de verkopende partij. Zorg ervoor dat je bod altijd zwart op wit staat, door het bod bijvoorbeeld per mail te bevestigen. Het kan zijn dat een woning wordt verkocht per inschrijving. Dat wil zeggen dat je eenmalig een voorstel kunt doen binnen de vooraf vastgestelde deadline. Tijdens de bezichtiging kan je vragen wat de procedure is, zodat je exact weet hoe het biedingsproces gaat.

Wanneer moet je waarschijnlijk overbieden?

Er zijn periodes waarin veel overboden wordt en er zijn periodes waarin je als koper meer onderhandelingsruimte hebt. In een verkopersmarkt komt het vaak voor dat er wordt overboden. In een kopersmarkt heb je meer onderhandelingsruimte. Ook de vraagprijs bepaald uiteindelijk of er overboden wordt. Bij een hoge vraagprijs is de kans kleiner dat er overboden wordt als bij een scherpe vraagprijs. Hoe meer geïnteresseerden, hoe groter de kans dat er overboden gaat worden. Een aankoopmakelaar kan je adviseren over het uitbrengen van een bod. De makelaar onderzoekt ook of de kans groot is dat er overboden wordt of dat er juist onderhandelingsruimte is. Of er onderhandelingsruimte is hangt af van de hoeveelheid geïnteresseerden.

Wanneer is er waarschijnlijk onderhandelingsruimte?

In de volgende gevallen is er waarschijnlijk onderhandelingsruimte:

  • Weinig geïnteresseerden: bij een laag aantal kandidaten is de kans groot dat de verkopers willen onderhandelen. Echter is het moeilijk in te schatten hoeveel mensen serieuze interesse hebben.

  • De woning staat al lang te koop: een woning die lang te koop staat valt meestal niet meer op en het geeft aan dat er weinig tot geen geïnteresseerden zijn. Als koper biedt dat kansen en je weet bijna zeker dat er onderhandelingsruimte is.

  • De vraagprijs is te hoog: een te hoge vraagprijs kan ervoor zorgen dat er weinig mensen op de woning afkomen. Een te hoge vraagprijs betekent in de meeste gevallen dat er weinig geïnteresseerden zullen zijn. Zodra verkopers doorhebben dat de vraagprijs te hoog is, heb je als koper onderhandelingsruimte.

  • De vraagprijs is recentelijk verlaagd: in dit geval weet je dat er voor de oude vraagprijs geen kandidaten waren. De verkopers hebben de vraagprijs verlaagd en geven daarmee het signaal af dat de vorige vraagprijs blijkbaar te hoog was. Dit geeft jou als koper meer ruimte voor onderhandeling.

Wanneer is een bod bindend?

Het kan zijn dat de verkoper een tegenbod doet. In dat geval zijn de onderhandelingen begonnen. Verkopers mogen maar met één partij in onderhandeling treden. Mocht dat op niks uitlopen, dan pas mogen zij met een andere partij in onderhandeling. De koopovereenkomst wordt opgesteld zodra er een overeenstemming is bereikt tussen koper en verkoper. Na het tekenen van de koopovereenkomst heb je als koper nog drie dagen bedenktijd. In die tijd kan je nog zonder reden van de koop af. Pas als de drie dagen bedenktijd en de eventuele ontbindende voorwaarden zijn verstreken is de woning definitief verkocht.

Tips voor het bieden op een huis

  • Weet wat je kunt lenen
  • Bepaal wat je maximaal wilt betalen
  • Houdt rekening met de kosten koper (k.k.)
  • Bepaal van tevoren de ontbindende voorwaarden
  • Biedt nooit een rond getal
  • Bevestig je bod altijd per mail

Om een goed bod uit te brengen is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Weet wat je kunt lenen, doe onderzoek naar de woningwaarde en houdt rekening met de bouwkundige staat van de woning. Probeer te achterhalen of er onderhandelingsruimte is of dat de woning wordt verkocht per inschrijving. Je hebt de woning pas definitief gekocht als de koopovereenkomst door beide partijen is ondertekend en als de ontbindende voorwaarden niet nodig zijn gebleken.

Wil jij weten wat je huidige woning waard is of ben je van plan je woning te verkopen? Meld dan nu de woning aan via onze website. Wij verkopen jouw woning snel, goed en gratis!

Veelgestelde vragen

Je kunt op verschillende manieren een bod uitbrengen. Dit kan schriftelijk, telefonisch, online of per e-mail. Het is belangrijk dat je de hoogte van het bod goed noteert en de eventuele voorwaarden.

Hoeveel je moet bieden op een huis is afhankelijk van het aantal geïnteresseerden, de vraagprijs en wat je kunt lenen. Laat je professioneel adviseren voordat je een bod uitbrengt.

Vraag aan de verkoper wat de verkoopprocedure is. Wellicht is het mogelijk om eenmalig een bod uit te brengen of wellicht is er onderhandelingsruimte. De verkoper bepaalt met wie ze in onderhandeling treden.