Energielabel

Publicatie: 8 maart 2023

Erfdienstbaarheden

Vraag direct jouw bod aan

De meeste mensen hebben wel eens van ‘erfdienstbaarheden’ gehoord. Het kan mogelijk zijn er erfdienstbaarheden gelden voor de woning waar je naar op zoek bent. Het is belangrijk om te weten welke erfdienstbaarheden er op het perceel rusten. In dit artikel lees je alles over erfdienstbaarheden.

Wat zijn erfdienstbaarheden?

Erfdienstbaarheden zijn afspraken tussen twee eigenaren van aangrenzende percelen, waarbij de ene eigenaar het recht heeft om bepaalde handelingen te verrichten op het perceel van de andere eigenaar. Het is belangrijk om te weten wat erfdienstbaarheden zijn en of er erfdienstbaarheden op het perceel rusten.

Welke erfdienstbaarheden zijn er?

Er zijn verschillende soorten erfdienstbaarheden. Zo heb je:

  • Recht van overpad
    De eigenaar van het ene perceel mag dan over het perceel van de andere eigenaar lopen of rijden. Het kan dus zijn dat je door de tuin van de buren naar je eigen perceel moet.

  • Aanleggen van leidingen
    De eigenaar heeft dan het recht om leidingen aan te leggen die mogelijk in de grond van de andere eigenaar worden aangelegd. In de meeste gevallen is dit enkel het geval als er geen andere optie is.

  • Recht om grond te gebruiken
    Soms wordt er afgesproken dat er een stuk grond gebruikt mag worden. Bijvoorbeeld voor het bouwen van een schuur of voor het behouden van licht en lucht.

Waar moet je op letten bij erfdienstbaarheden?

Het is belangrijk om bij de koop van een woning te kijken of er erfdienstbaarheden zijn. Dit is op te vragen in het Kadaster. Mocht je gebruik maken van een aankoopmakelaar dan is dat een mooie taak voor de makelaar om uit te zoeken. Sommige erfdienstbaarheden gelden voor een bepaalde tijd en sommige voor onbepaalde tijd. Je moet jezelf afvragen of je de erfdienstbaarheden niet vervelend vindt. Recht van overpad kan bijvoorbeeld niet wenselijk zijn wegens privacy. Dergelijke erfdienstbaarheden hebben ook invloed op de waarde van de woning en kunnen ervoor zorgen dat de woning moeilijker te verkopen is.

Het is dus belangrijk dat je weet of er erfdienstbaarheden gelden en wat de gevolgen daarvan zijn. Daarbij is het goed om te weten dat percelen met erfdienstbaarheden vaak een lagere waarde hebben en dat deze wellicht moeilijker te verkopen is. Wil je een woning verkopen waar erfdienstbaarheden op rusten? Wij helpen je graag verder. Meld de woning direct aan via onze website.

Veelgestelde vragen

Erfdienstbaarheden zijn beperkingen op het eigendomsrecht van een perceel. Die beperkingen zijn ten gunste van een ander perceel.

De meest voorkomende erfdienstbaarheden zijn: recht van overpad, aanleggen van leidingen, recht om grond te gebruiken.

In het Kadaster kun je zien of er erfdienstbaarheden op het perceel rusten. De rechten en beperkingen staan in de eigendomsakte van een woning.

Over het algemeen gelden erfdienstbaarheden voor onbepaalde tijd. De erfdienstbaarheden worden dus doorgegeven aan de volgende eigenaar. Er zijn wel bepaalde situaties waarin erfdienstbaarheden komen te vervallen of gewijzigd worden.

Erfdienstbaarheden kunnen vervallen of gewijzigd worden bij:
- Verjaring
- Beëindiging overeenkomst
- Rechterlijke beslissing
- Wijziging van omstandigheden