Publicatie: 2 februari 2022

Hoeveel is jouw huis waard? Alles over woning marktwaarde

Vraag direct jouw bod aan

Denk jij eraan om je huis te verkopen of ben je gewoon benieuwd naar de marktwaarde van je huis? Of misschien ben je benieuwd naar de prijs van jouw droomhuis...

Er zijn verschillende manieren hoe je de marktwaarde van een woning kunt achterhalen. Je kunt een Calcasa rapport aanvragen bijvoorbeeld, of de verkoopprijs aanvragen bij Kadaster.

In deze blog lees je alles over het aanvragen of zelf berekenen van de marktwaarde van een woning. Na het lezen van deze blog weet jij precies welke stappen je kunt ondernemen om erachter te komen wat de marktwaarde van een huis is.

Hoe bereken je de verkoopwaarde van een huis?

De uiteindelijke verkoopwaarde van een woning wordt door vraag en aanbod bepaald. Hierdoor kun je nooit een vaststaande verkoopwaarde vaststellen. Wat je wél kunt doen is een inschatting maken of een taxatierapport laten opstellen.

Is de postcode van je huis bepalend voor de prijs?

Ja, naast de grootte van het huis en andere kenmerken zoals het bouwjaar en perceeloppervlakte heeft de kwaliteit van de woonomgeving een belangrijke invloed op de prijs van koophuizen.

Vooral in grotere steden zoals Amsterdam en Breda speelt dit een grote rol. Maar ook in buitengebieden bepaalt de woonomgeving de prijs per vierkante meter. Soms is dit bepalend voor meer dan de helft van de prijs!

Wat is de marktwaarde van een woning?

De marktwaarde van een huis is de waarde van een huis als deze op de vrije markt wordt aangeboden. Wat de uiteindelijke verkoopprijs is hangt van de koper af.

Een taxateur legt in een taxatierapport de precieze marktwaarde van een woning vast. Hieraan zijn natuurlijk kosten verbonden. Er zijn ook andere (gratis) manieren om een inschatting te maken van de marktwaarde van een woning.

Taxatiewaarde huis

De meest nauwkeurige manier om de waarde van je huis te berekenen is het laten opstellen van een taxatierapport. Bij een taxatie schat een taxateur de waarde van het huis nauwkeurig in.

De taxateur bekijkt de kwaliteit van het huis zelf en de kwaliteit van het postcodegebied. Zijn bevonden waarde onderbouwt hij in een uitgebreid taxatierapport.

Waar heb je een taxatierapport voor nodig?

Jouw hypotheekverstrekker zal om een taxatierapport vragen omdat jouw huis (normaal gesproken) als onderpand dient. Het opstellen van een taxatierapport is de meest nauwkeurige manier om de woningwaarde te bepalen.

Zelfstandig woningwaarde bepalen

Het bepalen van de waarde van een huis kun je dus op verschillende manieren doen. Er zijn instanties die je kunt inschakelen maar je kunt ook zelf een schatting doen.

Kijk bijvoorbeeld eens naar vergelijkbare woningen bij jou in de buurt. Vervolgens kun je een gemiddelde opmaken van alle actuele prijzen. Hierdoor kun je een grove inschatting doen van de waardebepaling van een huis.

Hoe bereken je de woningwaarde zelf?

Er zijn ook verschillende websites die je kunnen helpen tijdens het maken van een grove berekening. De Woningwaardemeter op deze website bijvoorbeeld.

Daar kun je in een mum van tijd zelf de huiswaarde berekenen. Let op, dit is een schatting van de waarde van een huis, dit is geen taxatierapport.

Waar kan ik zien wat mijn huis waard is?

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen hoeveel je woning waard is. Zoals we net aangegeven hebben kun je zelf een grove inschatting doen door de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in het postcodegebied naast elkaar te leggen. Maar je kunt ook een Calcasa rapport aanvragen. Dit rapport toont een inschatting van de waarde van een huis.

Wat is een Calcasa rapport?

Het Calcasa rapport is een inschatting van de waarde van het huis. Mensen vragen een Calcasa rapport aan als ze hun hypotheek willen wijzigen. Bijvoorbeeld voor het wijzigen van de hypotheekrente of het aanpassen van je hypotheek door een echtscheiding of sterfgeval.

In zulke gevallen heb je de waarde van je woning nodig. In de meeste gevallen lever je een uitgebreid taxatierapport aan, maar soms is een Calcasa waarderapport al voldoende. Je kunt het Calcasa rapport online aanvragen en binnen enkele minuten zul je het per mail ontvangen.

Aanvraag bij Kadaster

Ook kun je — tegen betaling — een rapport aanvragen bij Kadaster. Dit rapport toont de laatste verkoopprijs van een woning. Bij Kadaster kun je ook verkoopprijzen aanvragen van andere woningen in het postcodegebied. Kadaster geeft toegang tot de woningwaarde op basis van informatie over het huis, de omgeving en de woningmarkt.

Afsluitende woorden

Hopelijk heb je wat meer kunnen leren over het bepalen van de marktwaarde van een woning. Heb je nog vragen over dit onderwerp? Stuur dan een mail en wij komen zo snel mogelijk op je vraag terug.

Heel erg bedankt voor het lezen van deze blog. Lees ook eens een van onze andere blogs over andere vastgoed gerelateerde zaken. Wij wensen je veel succes tijdens het bepalen van de woningwaarde en zien je graag verschijnen bij een volgende blog!