Energielabel

Publicatie: 28 april 2023

Stappenplan woning kopen

Vraag direct jouw bod aan

Een woning kopen is iets wat je niet dagelijks doet. De meeste mensen verhuizen slechts een paar keer in hun leven. Of het nu gaat om je eerste woning of om een verhuizing naar een nieuwe woning, het blijft stressvol. Om deze reden is het belangrijk om exact te weten wat je te wachten staat en welke stappen je moet doorlopen. In dit artikel bespreken we de stappen die je moet doorlopen bij het kopen van een woning en waar je op moet letten.

Stappenplan woning kopen

  • 1. Bepaal je budget
    De eerste stap is het bepalen van je budget. Hiervoor kun je het beste naar een hypotheekadviseur gaan. De hypotheekadviseur kan je maximale hypotheek berekenen. Bepaal vervolgens hoeveel je bereid bent te betalen aan maandelijkse lasten. Je maximale budget is je maximale hypotheek plus je eigen geld. Houd wel rekening met de kosten koper.

  • 2. Zoek een geschikte woning
    Je kunt op verschillende manieren een woning zoeken. Zo kun je bijvoorbeeld op Funda kijken of een zoekopdracht starten bij een lokale makelaar. Echter zijn er meerdere huizensites die je kunt raadplegen. Het is verstandig om een wensenlijstje te maken, zodat je snel kunt zien of een woning voldoet aan je wensen.

  • 3. Bezichtiging
    Mocht er een woning zijn die je interessant vindt, dan kun je een bezichtiging inplannen. Tijdens de bezichtiging loop je door de woning heen en heb je de gelegenheid om vragen te stellen over de woning. Je gevoel is hierbij ook heel erg belangrijk. In de meeste gevallen worden er meerdere woningen bezichtigd alvorens er daadwerkelijk een woning wordt gekocht.

  • 4. Onderhandeling
    Als je na de bezichtiging nog steeds geïnteresseerd bent in de woning, kan je een voorstel doen. Dit kun je zelf doen of je kunt hier een makelaar voor inschakelen. Soms valt er over de prijs te onderhandelen en de andere keer kan je slechts eenmalig een bod doen. Dat hangt af van hoeveel geïnteresseerden er zijn. Het is verstandig om je door een makelaar te laten adviseren.

  • 5. Koopovereenkomst
    Nadat er overeenstemming is bereikt met de verkoper, moet de koopovereenkomst opgesteld worden. In de meeste gevallen wordt de koopovereenkomst opgesteld door de verkopende partij. Als koper is het belangrijk dat je aangeeft of je gebruik wilt maken van ontbindende voorwaarden. Denk hierbij aan een bouwtechnische keuring of aan een financieringsvoorbehoud. Op deze manier kun je nog van de koop af als er onverhoopt iets tegenvalt. Als koper heb je drie dagen bedenktijd. Binnen die tijd kun je kosteloos en zonder reden afzien van de koop.

  • 6. De financiering
    Nadat de koopovereenkomst door beide partijen is getekend, kan je de financieringsaanvraag doen bij de bank. Een hypotheekadviseur kan je hierbij helpen. In de meeste gevallen is het acceptabel om binnen een termijn van zes tot acht weken de financiering rond te hebben.

  • 7. Overdracht bij de notaris
    Als de financiering rond is en de ontbindende voorwaarden niet nodig bleken, kan de woning overgedragen worden bij de notaris. Als koper mag je de notaris kiezen en de kosten hiervoor vallen onder de kosten koper. De notaris stelt de akte van levering op. Na het ondertekenen van de akte van levering is de woning jouw eigendom.

Waar moet je op letten bij het kopen van een huis?

Het kopen van een huis is niet zomaar iets. Het is natuurlijk een grote aankoop en je wilt er wel zeker van zijn dat het de juiste keuze is. Om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten bij het kopen van een huis. Zorg ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan. Dit zijn belangrijke punten bij het kopen van een huis:

  • Locatie
    De locatie is heel erg belangrijk. Kijk naar de buurt, bereikbaarheid en voorzieningen in de buurt. De locatie moet goed voelen en het moet naar wens zijn. Het huis zelf kan je nog veranderen met een verbouwing, maar de locatie niet.

  • Staat van onderhoud
    De staat is zeer belangrijk bij het kopen van een huis. Let goed op achterstallig onderhoud en eventuele gebreken. Verbouwen of herstellen kan veel geld kosten. Het kan verstandig zijn om een bouwtechnische keuring te laten doen. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan wat betreft onderhoud van de woning.

  • Energielabel
    Het energielabel wordt steeds belangrijker en gaat steeds zwaarder meetellen voor de woningwaarde. Een goed energielabel zorgt voor een lagere energierekening. Kijk dus goed naar het energielabel van een woning om de kosten voor energie in te kunnen schatten.

  • Vereniging van Eigenaren (VvE)
    Bij de koop van een appartement heb je te maken met een Vereniging van Eigenaren (VvE). Kijk goed naar de servicekosten en de financiële situatie van de VvE. Maandelijks betaal je servicekosten voor onderhoud en zo bouw je gezamenlijk met andere bewoners een potje op voor groot onderhoud.

  • Koopovereenkomst
    Het is verstandig om de koopovereenkomst altijd door een deskundige te laten controleren voordat je hem ondertekent. De koopovereenkomst is namelijk een bindend document waarin alle afspraken tussen koper en verkoper worden vastgelegd. Het is dus belangrijk dat alles goed is opgenomen in de koopovereenkomst.

  • Bedenktijd
    Als koper heb je wettelijk drie dagen bedenktijd na het ondertekenen van de koopovereenkomst. Binnen deze drie dagen kun je van de koop afzien, zonder reden en zonder een boete te hoeven betalen.

  • Verzekeringen
    Voor de overdracht moet je een opstalverzekering hebben afgesloten. Als je dat niet doet krijg je geen hypotheek en kan de overdracht niet doorgaan. Bij appartementen kan een gezamenlijke opstalverzekering afgesloten zijn. Zorg ervoor dat je hiervan op de hoogte bent, zodat je nog op tijd een opstalverzekering kunt afsluiten. Laat je hierover adviseren door een professional.

Bij het kopen van een woning moet je diverse stappen doorlopen en zijn er diverse zaken waar je rekening mee moet houden. Het is verstandig om professioneel advies in te winnen bij een hypotheekadviseur, makelaar en verzekeraar. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan en heb je alles goed geregeld voor de overdracht. Na de overdracht ben je eigenaar van de woning en kun je gaan verhuizen.