Energielabel

Publicatie: 11 april 2023

Energielabel verbeteren

Vraag direct jouw bod aan

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig je woning is. Het label gaat van A tot het label G, waarbij A het beste label is en label G het slechtste. Een goed label zorgt voor lagere maandlasten en het verhoogt de waarde van je woning. Tegenwoordig wordt er daarom door veel kopers goed gekeken naar het energielabel van een woning. Het kan dus verstandig zijn om het energielabel van je huis te verbeteren. In dit artikel zullen geven we een aantal tips geven over hoe je het energielabel van een woning kunt verbeteren.

Maatregelen om het energielabel te verbeteren

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt treffen om het energielabel te verbeteren. Hoe energiezuiniger de woning, hoe hoger de woningwaarde en hoe lager de maandelijkse stookkosten. Je kunt het energielabel verbeteren door:

 • HR++ glas
  Een van de meest effectieve maatregelen is het plaatsen van HR++ glas. Dit zorgt voor een betere isolatie, waardoor er minder warmte verloren gaat. Dit levert al snel één of meerdere stappen op in het energielabel. De prijs is afhankelijk van het type glas en de afmetingen van de ramen.

 • Dakisolatie
  Warme lucht stijgt op naar het dak, waardoor er veel warmte verloren gaat. Door een goede dakisolatie blijft de warmte binnen en kun je stappen maken in het energielabel.

 • Gevelisolatie
  Er zijn verschillende manieren waarop je de gevel kunt isoleren. Door de gevels te isoleren blijft de warmte binnen. Laat je adviseren welke isolatie voor jouw woningtype het beste werkt om zo het energielabel optimaal te verbeteren.

 • Vloerisolatie
  Veelal komt er koude lucht van onder de woning, waardoor je meer gaat stoken omdat de vloer koud aan kan voelen. Door vloerisolatie te plaatsen verbeter je niet alleen het energielabel maar ook het wooncomfort. Vloerisolatie is alleen niet in alle gevallen mogelijk.

 • Zonnepanelen
  De aanschaf van zonnepanelen is vrij duur. Echter kun je een berekening maken wanneer je ze hebt terugverdiend. Zonnepanelen leveren groene stroom op, waardoor je minder afhankelijk bent van energieleveranciers. Door het plaatsen van zonnepanelen kun je flinke stappen maken wat betreft het energielabel.

 • Een warmtepomp
  Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor een cv-ketel. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Een warmtepomp gebruikt lucht, grond of water en zet dit om in bruikbare warmte voor de verwarming en warm water.

Goedkopere manieren om het energielabel te verbeteren

Het is ook mogelijk om het energielabel te verbeteren met een kleiner budget. Deze goedkopere maatregelen kun je treffen om het energielabel te verbeteren:

 • Tochtstrips

 • Radiatorfolie

 • Buisisolatie

 • LED verlichting

Er zijn dus verschillende manieren waarop je het energielabel van je huis kunt verbeteren. De meest effectieve maatregelen kosten ook het meeste geld. Mocht je geen groot budget hebben, dan zijn er goedkopere alternatieven waarmee je het energielabel wellicht kunt verbeteren. Laat je adviseren door een energieprestatie-adviseur (EPA) over wat voor jouw woning de beste maatregelen zijn om het energielabel te verbeteren. Een goed energielabel zorgt voor een hogere woningwaarde en voor meer wooncomfort.

Veelgestelde vragen

Bij de verkoop van je huis is het verplicht om een energielabel te hebben voor de overdracht.

De meest effectieve maatregelen om het energielabel te verbeteren zijn HR++ glas, zonnepanelen, warmtepomp en vloer-, dak- en gevelisolatie.

Je kunt gemakkelijk via internet een energielabel aanvragen. Er komt dan een energieprestatie-adviseur (EPA) langs om de woning op te nemen. Aan de hand van deze opname zal er een energielabel toegekend worden.