Energielabel

Publicatie: 21 april 2023

Hypotheek oversluiten

Vraag direct jouw bod aan

Bij een lagere rente kan het aantrekkelijk zijn om je hypotheek over te sluiten. Veel woningeigenaren hebben hun hypotheek overgesloten toen de rente historisch laag stond. Op deze manier werden de maandelijkse lasten verlaagd of werd er geld vrijgemaakt voor bijvoorbeeld een verbouwing. In dit artikel vertellen we je alles over het oversluiten van je hypotheek.

Wat is het oversluiten van je hypotheek?

Het oversluiten van een hypotheek houdt in dat je de bestaande hypotheek vervangt door een nieuwe hypotheek bij een andere geldverstrekker. De geldverstrekker waarbij je de nieuwe hypotheek afsluit neemt dan de hypotheek over van de oude geldverstrekker. Er zijn verschillende redenen waarom het interessant kan zijn om je hypotheek over te sluiten.

Waarom zou je je hypotheek oversluiten?

Het oversluiten van je hypotheek kan om verschillende redenen interessant zijn. In de meeste gevallen is het oversluiten van je hypotheek interessant als de huidige rente lager is dan je huidige hypotheekrente. Door de hypotheek over te sluiten kun je flink besparen op je maandlasten. Een andere reden zou kunnen zijn dat je huidige hypotheek niet meer aansluit bij je situatie of dat er nieuwe hypotheekvormen zijn die beter aansluiten bij je wensen. Het is verstandig om contact op te nemen met een hypotheekadviseur om te kijken of het interessant is om je hypotheek over te sluiten.

Wat kost het oversluiten van je hypotheek?

Het oversluiten van je hypotheek brengt kosten met zich mee. Hoe hoog de kosten zijn verschilt per situatie en per geldverstrekker. Het is belangrijk dat je precies weet wat h kost om je hypotheek over te sluiten. Je moet rekening houden met de volgende kosten:

 • Kosten voor hypotheekadvies

 • Kosten voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek

 • Taxatiekosten

 • Notariskosten voor de hypotheekakte

 • Boeterentes voor vroegtijdig aflossen van je hypotheek

Voordelen hypotheek oversluiten

Het oversluiten van je hypotheek kan een aantal voordelen hebben:

 • Lagere maandlasten
  Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek met een lagere rente zullen de maandlasten lager worden. In de meeste gevallen is een lagere rente de reden om de hypotheek over te sluiten.

 • Zekerheid
  Bij het oversluiten van je hypotheek kun je kiezen voor meer zekerheid door de hypotheekrente voor een langere periode vast te zetten. In dat geval weet je precies hoe hoog de hypotheeklasten zullen zijn.

 • Betere voorwaarden
  Wellicht kun je een nieuwe hypotheek afsluiten met betere voorwaarden. Laat je adviseren over welke hypotheek op dit moment het beste past bij je wensen.

Nadelen hypotheek oversluiten

Het oversluiten van je hypotheek kan een aantal nadelen hebben:

 • Boeterente
  In veel gevallen moet je een boete betalen als je de hypotheek vervroegd aflost. Dat kan een behoorlijk bedrag zijn en het kan een hele tijd duren voordat je het hebt ‘terugverdiend’ door de lagere maandlasten.

 • Kosten
  Bij het oversluiten van je hypotheek moet je rekening houden met diverse kosten. Denk hierbij aan de kosten voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek, maar ook de taxatie- en notariskosten.

Het is aan te raden om je te laten adviseren door een hypotheekadviseur. Zij kunnen beoordelen of het oversluiten van je hypotheek een verstandige keuze is of niet. In de meeste gevallen is oversluiten verstandig als de rente lager is dan je huidige hypotheekrente. Een lagere rente betekent lagere maandlasten. Echter komen er wel diverse kosten kijken bij het oversluiten van je hypotheek. In de meeste gevallen moet je een boeterente betalen als je de hypotheek vervroegd aflost. Daartegenover staan de voordelen van lagere maandlasten, meer zekerheid en betere voorwaarden. Laat je altijd adviseren door een hypotheekadviseur.