Energielabel

Publicatie: 6 april 2023

Waarde indicatie Calcasa: waarvoor kun je een waarderapport gebruiken?

Vraag direct jouw bod aan

Er zijn verschillende methoden om een betrouwbare en nauwkeurige waarde indicatie van een woning te krijgen. Een Calcasa rapport geeft een waarde indicatie op basis van een desktop onderzoek. Vaak vragen mensen zich af of een dergelijke indicatie betrouwbaar is en wanneer een Calcasa rapport handig kan zijn. Deze manier van waarderen brengt echter verschillende voordelen met zich mee. In deze tekst kun je ontdekken wat een Calcasa rapport precies is, hoeveel het kost en wanneer je een Calcasa rapport kunt gebruiken.

Wat is een Calcasa rapport?

Een Calcasa rapport is een waarderapport dat inzicht geeft in de actuele waarde van een woning. De naam Calcasa komt van het bedrijf achter de geautomatiseerde waarderingen van vastgoed, dat de naam Calcasa draagt. Dit Nederlandse bedrijf maakt gebruik van data over vastgoedtransacties en andere gerelateerde kenmerken. Op basis van deze data kan een waarderapport worden opgesteld die de actuele waarde van een woning in kaart brengt.

Het Calcasa rapport maakt enkel gebruik van data, waardoor de uitkomst van het rapport slechts een schatting is. Hierdoor bestaat de kans dat de werkelijke waarde van het huis af kan wijken van de resultaten in het rapport. Het rapport is daarom niet doorslaggevend voor de daadwerkelijke waarde van je woning, maar kan een goede indicatie zijn voor de waarde en kan daardoor een handig document zijn.

Waar wordt een Calcasa rapport voor gebruikt?

Een Calcasa rapport kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Het waarderapport is bijvoorbeeld zeer handig wanneer je bezwaar zou willen maken tegen de WOZ-waarde van een woning. Daarnaast kan een Calcasa rapport ook handig zijn bij de aan- of verkoop van een huis. Het rapport kan een waarde indicatie geven, maar daarnaast ook aantonen wat de ontwikkeling van de waarde van woningen in de omgeving is geweest.

Wat kost een Calcasa rapport?

De kosten voor een Calcasa rapport variëren per aanbieder. Vaak komen de prijzen ongeveer overeen en ben je enkele tientallen euro’s kwijt voor het rapport. De meeste taxateurs die een Calcasa rapport aanbieden vragen hier tussen de €80 tot €100 voor. Je betaalt voor het onderzoek en het rapport dat daaruit voortkomt.

Hoe betrouwbaar is een Calcasa rapport?

Doordat er geen fysieke inspectie plaatsvindt, kan het voorkomen dat iemand vraagtekens zet bij de betrouwbaarheid van een Calcasa rapport. Toch wordt een Calcasa rapport als relatief betrouwbaar gezien. Dit komt doordat de juiste data wordt gebruikt en er veel data beschikbaar is om tot een goede waarde indicatie te komen. Sinds 1993 wordt er data verzameld over woningen, locaties en andere bruikbare gegevens. Ook worden de bronnen goed gecontroleerd, zodat de gebruikte data betrouwbaar en nauwkeurig is. Hierdoor wordt de methode van Calcasa gezien als de meest betrouwbare desktop taxatiemethode van Nederland.

Wat zijn de voordelen van een Calcasa waarde indicatie?

Er zitten verschillende voordelen aan een Calcasa waarde indicatie. Dankzij de ruim aanwezige data is het mogelijk om een nauwkeurige en betrouwbare waardering te realiseren, terwijl de kans op fouten zeer klein is. Ook zorgt deze methode ervoor dat de doorlooptijd kort is en de kosten hierdoor laag blijven. Daarnaast is de data van Calcasa ook zeer flexibel, doordat de betreffende informatie altijd op te vragen is.

Hoe betrouwbaar is een Calcasa desktop taxatie?

Bij een Calcasa desktop taxatie wordt er gebruik gemaakt van meerdere vergelijkbare woningen, om zo een nauwkeurige waarde vast te kunnen stellen. Dit wordt gedaan door vergelijkbare huizen in de nabije omgeving te gebruiken voor de taxatie. Het gaat hierbij om huizen die reeds verkocht zijn, waardoor er gewerkt wordt met realistische verkoopcijfers. Hierdoor is de desktop taxatie doorgaans zeer betrouwbaar. Echter, er zijn natuurlijk uitzonderingen op de regel. Wanneer je huis bovengemiddeld veel achterstallig onderhoud heeft of op een bijzondere locatie is gelegen, dan kunnen de resultaten van de desktop taxatie minder nauwkeurig zijn.

Voorbeeld Calcasa waarde indicatie

Wanneer je een Calcasa waarde indicatie wil hebben voor bijvoorbeeld je toekomstige woning, dan kan je hiervoor een gespecialiseerde taxateur inschakelen. Deze taxateur begint zijn onderzoek door woningen uit de omgeving te bestuderen en te vergelijken. Het gaat hierbij om huizen uit de omgeving die lijken op jouw toekomstige woning en ook verkocht zijn, waardoor er onderzoek wordt gedaan op basis van verkoopprijzen.

Hoe meer data er in jouw omgeving beschikbaar is, hoe nauwkeuriger de taxateur jouw toekomstige woning kan waarderen. In een Calcasa rapport wordt er gekeken naar data over een langere periode, waardoor de uitkomst van het rapport minder gevoelig is voor actuele economische gebeurtenissen. Wanneer de inflatie toeneemt en huizenprijzen deze stijging volgen, kan een woning al snel overgewaardeerd worden. Hierdoor kan het voorkomen dat als gemeentelijke cijfers een prijsstijging van bijvoorbeeld 20 procent in een kwartaal laten zien, het Calcasa rapport de woning een lagere prijsstijging heeft gegeven.

Veelgestelde vragen

Een Calcasa rapport is een waarderapport dat een mogelijke waarde van de woning geeft. De waarde wordt enkel gebaseerd op data. Het wordt ook wel een desktop taxatie genoemd.

Een Calcasa rapport is handig als je bijvoorbeeld bezwaar wilt maken tegen de WOZ-waarde van je woning of als je een waarde indicatie wilt hebben van je woning.

Een Calcasa rapport kost ongeveer rond de €100.

Een desktop taxatie is doorgaans redelijk betrouwbaar, aangezien het recent verkochte woningen in de buurt vergelijkt. Echter wordt er geen rekening gehouden met de daadwerkelijke staat van onderhoud, waardoor de waarde niet altijd klopt.