Publicatie: 9 december 2021

Wat zijn de kosten bij het verkopen van een huis?

Vraag direct jouw bod aan

In eerste instantie levert het verkopen van je huis een hoop geld op. Echter worden er ook kosten gemaakt. Het meest bekende voorbeeld hiervan zijn de makelaarskosten. Echter zijn er meer kosten waar je rekening mee moet houden. Indien je woning bijvoorbeeld geen energielabel heeft, komen er kosten kijken bij het verkrijgen van een label. Ook de voorbereiding op de verkoop van de woning kan geld gaan kosten, wanneer je de woning zo optimaal mogelijk voorbereid op bezichtigingen. Daarnaast kan het doorhalen van de hypotheek een mogelijke kostenpost zijn, die komt kijken bij de woningverkoop. Deze kosten komen minder vaak voor, maar zijn net zo belangrijk indien ze voor jou van toepassing zijn. Alle mogelijke kosten waar je bij de woningverkoop tegenaan kunt lopen, worden in dit artikel onder de loep genomen.

Wat zijn de kosten van de makelaar?

Wanneer je een makelaar inschakelt bij het verkopen van je woning, komen er verschillende kosten bij kijken. In de meeste gevallen vraagt de makelaar courtage. Courtage is de vergoeding die de makelaar voor zijn diensten vraagt. Dit bedrag is per makelaar verschillend, maar ligt meestal rond de 1,5-2% van de verkoopprijs van de woning. De courtage wordt pas na de woningverkoop in rekening gebracht. Naast de courtage kan een makelaar ook extra kosten rekenen. Deze kosten worden de opstartkosten genoemd. Onder deze categorie vallen verschillende kosten die te maken hebben met marketing. Voorbeelden hiervan zijn het plaatsen van de woning op Funda, verkoopborden in de tuin of op het raam, kosten voor advertenties en de kosten die gemaakt worden bij het maken van foto's. Omdat deze kosten zeer variabel zijn, is het verstandig om vooraf te vragen naar een inschatting van de makelaar. Ook is het belangrijk om te vragen naar de btw-prijs. Het bedrag inclusief of exclusief btw maakt een groot verschil, wat vervelende verrassingen achteraf kan opleveren.

Welke kosten bespaar je bij het verkopen zonder makelaar?

De kosten die je kwijt bent aan een makelaar, zijn vaak vrij forse bedragen. Daarom kiezen er steeds meer mensen voor een actieve rol bij het verkopen van de woning. Er zijn een hoop taken die de makelaar doet of laat doen, die je zelf ook uit kunt voeren. Hierdoor kun je een hoop geld besparen. Voorbeelden van taken die je zelf kan uitvoeren zijn:

  • Foto's maken van de woning
  • Bezichtigingenc
  • Verkoopprijs bepalen
  • Onderhandelen over de prijs
  • Reclame maken voor de woning

Kosten voor het verkoopklaar maken van je woning

Er zijn verschillende kenmerken die suggereren dat er te onderhandelen valt over de koopprijs van een woning. Met het onderzoek uit de bovenstaande alinea, heb je een hoop informatie, die je kunt gebruiken bij het onderhandelen. Aan de volgende punten kun je afleiden over er onderhandelingsruimte is:

Kosten voor het aanvragen van een energielabel

Indien je woning nog geen energielabel heeft, is het aanvragen van een energielabel ook één van de kosten. Sinds 2015 is het hebben van een energielabel verplicht. Deze regel is ingevoerd, om te zorgen dat woningeigenaren hun huis energiezuiniger gaan maken. Het label is bedoeld als middel om aan te tonen hoe energiezuinig jouw woning is. Ook het verkrijgen van een label kost geld. Het bedrag hiervoor hangt af van je woning. De tijd die een adviseur kwijt is aan het beoordelen van je woning is hierbij van belang. Indien je een grote woning hebt, zal je dus meer kwijt zijn aan een energielabel, omdat de adviseur meer tijd kwijt is aan het beoordelen van je woning. Indien je geen energielabel hebt tijdens de verkoop van je woning, kun je een boete krijgen. Deze boete kan oplopen tot enkele honderden euro's.

Kosten voor het doorhalen van je hypotheek

Ook het doorhalen van je hypotheek is een stap binnen het verkoopproces, die kosten met zich meebrengt. Indien je jouw hypotheek volledig hebt afbetaald, zal je de hypotheekinschrijving in het Kadaster door moeten laten halen. Dit is een verplichting, die geldt bij de verkoop van een huis. Het doorhalen van de hypotheekinschrijving is een taak van de notaris. De notaris stelt hiervoor een akte van royement op, die vervolgens wordt aan het Kadaster wordt aangeboden. Met deze handeling verdwijnt de hypotheekinschrijving. Hieronder valt de hypotheekakte die is opgesteld toen je de betreffende woning kocht. De kosten voor het doorhalen van je hypotheek zal enkele honderden euro's kosten. Deze kosten zijn afhankelijk van de tijd en tarieven van de notaris.

Veelgestelde vragen

Meestal ligt het courtage tussen de 1% - 1,5% van de koopsom. De daadwerkelijke courtage is afhankelijk van de woningwaarde. Bij HuisHunters betaal je geen courtage!

In de meeste gevallen ben je ongeveer €5.000 kwijt aan een verkoopmakelaar. Gelukkig kan je via HuisHunters volledig gratis verkopen.

Een aankoopmakelaar kost gemiddeld tussen de €1.500 en €3.500.