Energielabel

Publicatie: 21 april 2023

Monumentaal pand verkopen

Vraag direct jouw bod aan

Het verkopen van een monumentaal pand kan een complex proces zijn. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van alle aspecten die hierbij komen kijken. Over het algemeen is een monumentaal pand moeilijker te verkopen dan een standaard woning. In dit artikel zullen we toelichten wat een monumentaal pand is, wat belangrijk is bij de verkoop en wat er nog meer komt kijken bij een monumentaal pand.

Wat is een monumentaal pand?

Een monumentaal pand is een pand dat door de overheid of gemeente is aangewezen als monument. Een pand kan een monument worden wanneer het een historische, culturele of wetenschappelijke waarde heeft. Voorbeelden van monumentale panden zijn kastelen, landhuizen, kerken, molens of stadsgezichten. De overheid bepaalt dus welke gebouwen als monument worden aangewezen. In principe zou elk gebouw een monument kunnen zijn. Er wordt echter wel onderscheid gemaakt tussen gemeentelijke en rijksmonumenten.

Wat is belangrijk bij de verkoop van een monumentaal pand?

Bij de verkoop is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke kenmerken van het pand. Monumentale panden zijn vaak gebouwd met specifieke materialen en bouwtechnieken. Onderhoudskosten en kosten voor renovatie kunnen hierdoor al snel oplopen. Vaak zijn er ook strenge regels vanuit de overheid of gemeente wat betreft het verbouwen van het pand. De waarde van een monumentaal pand is vaak lastig in te schatten doordat het pand uniek is in zijn soort. Het kan verstandig zijn om voor de verkoop een taxatie uit te laten voeren door een taxateur die ervaring heeft met monumentale panden. Verder gaat de verkoop van een monumentaal pand vrijwel hetzelfde als de verkoop van een andere woning.

Subsidies voor monumentale panden

Het verbouwen of restaureren van monumentale panden kost vaak erg veel geld, doordat er specifieke materialen en bouwtechnieken toegepast moeten worden om het historische karakter te behouden. Om de kosten hiervoor te drukken zijn er verschillende subsidies beschikbaar, zoals de Subsidieregeling Instandhouding Monumenten (SIM) en de Subsidieregeling Stimulering Herbestemming Monumenten (SSHM). Vaak zijn er ook gemeentelijke subsidies beschikbaar en kunnen eigenaren gebruik maken van fiscale regelingen. Het is dus verstandig om aan te vragen voor welke subsidies je eventueel in aanmerking zou komen bij het verbouwen of restaureren van een monumentaal pand. Dit kan van waarde zijn bij de verkoop van het pand.

Nadelen monumentaal pand

De sfeer, bouwstijl en oude elementen maken monumentale panden populair bij een bepaalde groep mensen. Echter is een monumentaal pand niet voor iedereen geschikt, aangezien er ook enkele nadelen zijn:

  • Hoge onderhoudskosten
    De kosten voor verbouwingen en renovaties lopen al snel op. Dit heeft te maken met de materialen die gebruikt moeten worden en met de specifieke bouwtechnieken die toegepast moeten worden. Echter zijn er wel subsidies beschikbaar die deze kosten kunnen drukken.

  • Vergunning nodig voor verbouwingen
    Er zijn strenge regels vanuit de overheid en gemeente wat betreft het verbouwen van een monumentaal pand. In de meeste gevallen moet er een vergunning aangevraagd worden voordat er verbouwd mag worden. Een vergunningsaanvraag bij de gemeente kan behoorlijk lang duren.

  • Energielabel is niet verplicht
    Een energielabel is niet verplicht voor monumentale panden. In de meeste gevallen is isoleren zeer complex en soms niet eens mogelijk, waardoor de maandelijkse energiekosten behoorlijk hoog kunnen zijn.

De verkoop van een monumentaal pand is iets anders dan de verkoop van een doorsnee woning. Monumentale panden hebben vaak een historische waarde en zijn vaak uniek in hun soort, waardoor de waarde lastig te bepalen is. Bij de verkoop van een monumentaal pand moet er zo veel mogelijk informatie verzameld worden met betrekking tot de bouw en onderhoud van het pand. Mogelijk zijn er subsidies beschikbaar die de kosten voor renovatie en onderhoud kunnen drukken. Wij helpen je graag bij de verkoop van een monumentaal pand. Meld het pand geheel vrijblijvend aan via onze website en wij nemen direct contact met je op.