Energielabel

Publicatie: 28 april 2023

Niet zelfbewoningsclausule

Vraag direct jouw bod aan

In sommige gevallen neemt de verkoper een niet-zelfbewoningsclausule op in de koopovereenkomst. De naam zegt het eigenlijk al: de woning is dus niet bewoond geweest door de verkoper. Voor sommige kopers is het niet helemaal duidelijk wat deze clausule exact inhoudt. In dit artikel zullen we de niet-zelfbewoningsclausule toelichten.

Wat is een niet-zelfbewoningsclausule?

Een niet-zelfbewoningsclausule is een clausule die een verkoper kan opnemen in de koopovereenkomst. De verkoper geeft daarmee aan dat hij de woning niet zelf heeft bewoond en dus niets af weet van eventuele bijzonderheden of gebreken. Hiermee dekt de verkoper zich in voor het geval er gebreken worden ontdekt, waarvan hij niet kon weten dat die er waren. Als koper moet je hier dus erg alert op zijn. De woning is dus niet bewoond geweest door de verkoper. Dit kan het geval zijn wanneer de woning uit erfenis is verkregen of wanneer de woning altijd verhuurd is geweest.

Wat staat er in een niet-zelfbewoningsclausule?

De exacte bewoording van de niet-zelfbewoningsclausule kan verschillen per koopovereenkomst en per situatie. Een voorbeeld van de niet-zelfbewoningsclausule luidt als volgt:
‘’Koper is ermee bekend dat verkoper de woning niet zelf heeft gebruikt/bewoond en dat hij derhalve niet heeft kunnen informeren over eigenschappen c.q. gebreken aan de woning, waarvan hij op de hoogte zou zijn geweest als hij de woning zelf feitelijk had gebruikt.’’

Risico’s bij een niet-zelfbewoningsclausule

Kopers moeten alert zijn als de verkoper een niet-zelfbewoningsclausule op laat nemen in de koopovereenkomst. Dan dekt de verkoper zich namelijk in tegen eventuele gebreken aan de woning. Als koper kan het in dat geval verstandig zijn om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Doe je dit niet, dan loop je het risico hoge kosten te moeten maken om eventuele gebreken te herstellen. Deze kosten kunnen door deze clausule niet verhaald worden op de verkoper. Als koper moet je dus extra goed onderzoek doen naar de staat van de woning.

De niet-zelfbewoningsclausule kan door de verkoper worden opgenomen als hij de woning niet zelf heeft gebruikt of bewoond. Hiermee dekt de verkoper zich in tegen eventuele gebreken aan de woning. Als koper moet je daarom extra onderzoek doen naar de staat van de woning. Het kan verstandig zijn om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Zo voorkom je onverwachte kosten en loop je minimaal risico op verborgen gebreken.