Koper krijgt financiering niet rond

Publicatie: 2 augustus 2022

Koper krijgt financiering niet rond: wat nu?

Vraag direct jouw bod aan

Het kan voorkomen dat de koper de financiering niet op tijd rond krijgt. In dat geval moet je kiezen om uitstel voor het financieringsvoorbehoud te verlenen of dat je wilt schakelen naar een andere koper. Als verkoper kan dit tot veel stress leiden als je zelf al een andere woning hebt aangekocht. Je dacht namelijk je huis te hebben verkocht, maar dat blijkt opeens niet het geval te zijn. Wat kan je als verkoper doen als de koper de financiering niet rond krijgt? Dat lees je in dit artikel.

Verkocht onder voorbehoud van financiering

Het is gebruikelijk dat kopers een financieringsvoorbehoud opnemen in de koopovereenkomst als ontbindende voorwaarden. Dat wil zeggen dat zijn van de woning af kunnen als de financiering bij de bank niet tijdig rond is. Er wordt tussen verkoper en koper een uiterlijke datum afgesproken waarop bekend moet zijn of de koper de financiering rond krijgt. Als verkoper heb je weinig invloed op dit proces en je bent volledig afhankelijk van de koper. Mocht de koper de hypotheek niet rond kunnen krijgen, dan kan er beroep gedaan worden op de ontbindende voorwaarden.

Is een financieringsvoorbehoud verplicht?

Als verkoper hoef je niet mee te werken aan het verlenen van een financieringsvoorbehoud. Het is dus niet verplicht om dit te accepteren als verkoper. Echter is het wel gebruikelijk dat kopers dit op laten nemen in de koopovereenkomst. Het is belangrijk dat er duidelijke afspraken over gemaakt worden en dat alles netjes wordt opgenomen in de koopovereenkomst.

Kan de koper zomaar gebruik maken van het financieringsvoorbehoud?

De koper kan de koopovereenkomst ontbinden als er een afwijzingsbrief van de bank wordt overhandigd aan de verkoper. Hierin staat de reden waarom de kopers de financiering niet rond kunnen krijgen. Vaak staat dit zo in de koopovereenkomst vastgelegd, maar het is niet altijd vanzelfsprekend. Als de koper geen beroep doet op het financieringsvoorbehoud dan verloopt de ontbindende voorwaarden per de afgesproken datum die opgenomen is in de koopovereenkomst. De koper kan na die datum geen beroep meer doen op het financieringsvoorbehoud. Mocht de koper toch de koopovereenkomst willen ontbinden, dan is de koper een boete van 10% van de koopsom verschuldigd aan de verkoper.

Welke opties heb ik als verkoper?

Als de koper verlenging aanvraagt van het financieringsvoorbehoud kan je als verkoper dit accepteren of afwijzen. Het is verstandig om door te vragen waarom er verlenging nodig is. Het kan zijn dat de bank het erg druk heeft, maar het kan ook voorkomen dat de kopers zelf weinig actie hebben ondernomen om de hypotheek rond te krijgen. De keuze om verlenging te accepteren of af te wijzen ligt bij de verkopers. Mocht het niet verstandig zijn om de verlenging te accepteren dan kan je als verkoper het volgende doen:

  • Nieuwe koper zoeken: soms kan het verstandig zijn om snel te schakelen naar een nieuwe koper met meer financiële zekerheid. Dit is mogelijk wanneer er meerdere partijen geïnteresseerd waren in de woning. Benader deze partijen om erachter te komen of zij de woning nog willen kopen.

  • Woning opnieuw aanbieden op Funda: dit kost echter veel tijd en het momentum is verloren gegaan. In de meeste gevallen resulteert dit in een lagere opbrengst. Overleg dit altijd met de makelaar als dit de gewenste optie is.

  • Alternatieve verkoop: er zijn mogelijkheden waarbij je de woning snel en goed kunt verkopen. Zo kun je de woning op tijd nog verkopen met zekerheid. HuisHunters kan hierbij helpen. Veelal weet je binnen 7 dagen of de woning daadwerkelijk verkocht is.

Het kan stressvol zijn als de koper de financiering niet rond krijgt. In dit geval zijn er meerdere opties die je als verkoper hebt. Het is de zaak om de woning alsnog te verkopen om zo niet met dubbele lasten te zitten. Heb jij momenteel te maken met een dergelijke situatie? Meld dan snel je woning aan via de website om alsnog succesvol te verkopen.